hirdetés

BALATON
A Rovatból
hirdetés

Hare Krisna, Hare Krisna

Nemcsak nyáron jó dolog a Balatonhoz kirándulni. A Krisna-völgy nyugalmas ligeteit, tavait, vendégszerető lakóit érdemes felkeresni.
Zsiga Henrik útinaplója - szmo.hu
2013. szeptember 29.

hirdetés

A család - iker lányaikkal - útra kelt, hogy felfedezze a Balatont és vidékét. Így jutottak el a tótól 30 kilométerre lévő Krisna-völgybe. A kétszázhatvan hektáros területen – mely egyben kulturális központ és biofarm is – dísztavak, ligetek, arborétum, valamint több száz növény- és állatfaj láthatók.

Íme a napló:

"Somogyvámoson két elefánt vigyázza a kaput. Két szelíd elefánt - bennünket is szó nélkül beengedtek. A kapun túl egy másik világ köszönti a betérőt. Hatalmas park tavakkal, fűzfákkal, távolból érkezett építészeti megoldások, színes pavilonok és színes templom, üvegház, tehenészet, étterem, játszótér, iskola... Csend, nyugalom, hit. Önálló világ. Megéri betérni, de legalább 3 órát kéretik rászánni."hare1

Krisna-völgyében ilyenek a biztonsági őrök. hare2

Csak néha ragadnak el egy-két kölyköt

hirdetés
hare3

Csak a kilátó neve árulkodikhare4

Sokhektáros park. Háttérben (sárga épület) az iskolahare5

Tehenészet. Szép darab.hare6

...és szent lakói. Ahogy a szerzetesek mondják: a leghaszontalanabb dologból (fű) a leghasznosabbat állítja elő (tej).hare7

Gyerekmeghajtású körhintahare8hare9

Oltárhare10

Őszentsége Sríla Prabhupada, a Krisna-tudat mozgalmának alapítójahare11

A szerzetesek hajlékai. Fontos észrevétel: nincsenek látványgyilkos légvezetékek, villanyoszlopok. És ez így bizony szép. S persze azért nincsenek kábelek, mert a házakban nincs áram. Nincs, és nem is hiányzik senkinek. hare12

Étlap. Vegetáriánus. Kétszer kellett kérnem a gyerekeknek. Imádták.

Még több írást itt találtok.

A Krisna-völgyről itt olvashatsz további információkat.

VIDEÓ: ilyen volt a búcsú 2011-ben

VIDEÓ: házi praktikák a völgyből

Ha te is ellátogatnál ide, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
BALATON

Elárverezik a Balatonpart egyik legszebb szakaszát

A balatonboglári kempingre a jövő héttől lehet licitálni.
Fotó: Wikipedia - szmo.hu
2020. október 19.

hirdetés

Elárverezik a balatonboglári Sellő kempinget, az érdeklődők október 27-étől november 26-ig licitálhatnak a 1,5 hektáros területre - írja a balatontipp.hu. A kemping kikiáltási ára 1 milliárd 16 millió, a licitlépcső pedig 2 millió forint, azonban mindenek előtt le kell tenni a százmilliós árverési biztosítékot.

A terület elárverezése a Bahart reorganizációja keretében valósul meg, melynek során több balatonparti területet és kikötőt értékesítenek.

A területen persze nem építkezhet szabadon a legnagyobb licitet felmutató érdeklődő, ugyanis a kiírás szerint a területnek maximum 15%-a beépíthető, az épületek magassága pedig maximum 6 méter lehet, és a terület legalább 70%-ának zöldterületnek kell maradnia. A kempingben már most is találhatók ideiglenes és végleges építmények, ugyanakkor nagy előnye, hogy a telekről közvetlenül be lehet jutni a vízbe.

A hely különlegessége, hogy egy gyönyörű félszigeten helyezkedik el, közvetlenül a balatonboglári kikötő szomszédságában, homokos partjának és játszóterének köszönhetően pedig kedvelt nyaralóhely volt a kisgyerekes családok számára is. Bár a kemping közvetlenül a vitorláskikötő mellett helyezkedik el, maga a kikötő nem tartozik az eladó területhez, mivel azt külön adják ki üzemeltetésre.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
BALATON

Szürkeség, csend, üresség - ilyen volt Tihany karácsonykor

A szürkeségben olyan volt a település és a Balaton, mintha egy pillanatra megdermedt volna minden. Sehol egy látogató, sehol egy nyitott bolt, sehol egy szín... Megható, megrendítő és így is szép a magyar tenger.
Fotók: Rostásy Szabó Mihály - szmo.hu
2020. december 26.

hirdetés

Csak a csend és a fotós volt Tihanyban karácsonykor. A szürke idő inkább idézte a "nem szeretem" őszi napokat, mint a téli időszakot.

A szürkeségben olyan volt a település és a Balaton, mintha egy pillanatra megdermedt volna minden. Sehol egy látogató, sehol egy nyitott bolt, sehol egy szín... Megható, megrendítő és így is szép a magyar tenger.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BALATON

Ősszel a legszebb a Balaton: mikor csendes romantikázásra csábít az északi part

Csodás élmény, mikor dél körül felmelegszik az idő, mikor a szellő is langyosra vált, a vízen pedig ezüstösen csillan meg a napsugár.
Fotók: Rostásy Szabó Mihály - szmo.hu
2020. október 04.

hirdetés

Jártál már ősszel a Balatonnál? Ha igen, akkor biztos emlékszel rá, milyen érzés, mikor dél körül felmelegszik az idő, mikor a szellő is langyosra vált, a vízen pedig ezüstösen csillan meg a napsugár. Mikor a helyiek és néhány kiránduló, üdülő még ebéd előtt (vagy épp után) tesz egy kis sétát, vagy kiül napfürdőzni a vízparti padokra. Mikor a levelek már zörögnek a fákon, és egy-egy fuvallatra méltóságteljesen megindulnak a lábad elé.

Ha ez eddig kimaradt, akkor pótold, mert csodás élményben lesz részed. A reggeli párába burkolt túlpart, a nádasból előbújó kacsák, hattyúk, a délelőtti felpezsdülés, majd a délután lassan színt váltó, narancsos fénybe boruló vidék, no és a hűvös szellőkkel beköszönő este, mikor a fények szinte vibrálnak, a nedves avar pedig letompítja a lépteidet.

Íme pár friss kép, ami talán meggyőz arról, hogy ezt neked is át kell élni:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BALATON

Belopódzott az ősz a Balaton partjára

Csend és békesség, lassan csobbanó víz, ráérősen totyogó kacsák. Egyik nap még ragyogó napsütés idézte a nyarat, másnap már sárgán zizzenő levelekkel beköszöntött az ősz.
Fotók: Rostásy Szabó Mihály - szmo.hu
2020. szeptember 26.

hirdetés

Szinte egyik napról a másikra érkezett meg az ősz a Balatonra. Pár napja még nyaralóidő csábított, most pedig sárgán rezzenő levelek között surran a szél. A nap is laposabban csillan meg a víz tetején. Már lassul a világ, csendesedik a magyar tenger is. És mi is így imádjuk.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: