BALATON

Fantasztikus gasztroélmények: 3 hely a Balaton déli partjáról, amit semmiképp ne hagyj ki!

3 étterem és 1 borászat, ahova bármikor szívesen visszatérnénk.

Link másolása

A Balaton déli partján a gasztroforradalom talán kicsit lassabb ütemben haladt előre, de az biztos, hogy mostanra már te van jópár kinccsel ez az oldal is.

Ráadásul ezen a parton sokkal jobb a közlekedés, és a lassan mélyülő víz miatt a strandok is hívogatóbbak.

Érdemes tehát számításba venni az itt található éttermeket és borászatokat. Ezekből adunk most egy kis ízelítőt.

Port étterem & panzió

A balatonmáriafürdői kikötő mellett található étterem pár éve koncepcióváltáson esett át, és a modern konyha irányába mozdultak el. A minőségi váltáshoz új séf is dukált, aki Berki Zsolt személyében érkezett meg hozzájuk. Amit csak lehet, helyi termelők alapanyagiból készítenek, és több déli parti bor is feltűnik az itallapjukon. 2020-ban az Év strandétele címet is elnyerték, a BalaToros hurka-kolbász trióval.

Nemrég újult meg a teraszuk is, aminek egy része gyakorlatilag télikert, így igény szerint falai védelmet nyújthatnak a szélsőséges időjárási körülmények elől, de mégis állandó a csodás panoráma a tóra és a kikötőre.

Az általunk kóstolt ételek egy része kisadagos formában érkezett, de a teljes menüvel így is alig bírtunk el.

Cím: Bernáth Aurél Sétány 5. Balatonmáriafürdő, 8647

Egy Csipet Nádas

Nem túlzás azt állítani, hogy az Egy Csipet Nádas különösen elbűvölő és varázslatos hely. A természet ölelésében, árnyas fák, legelők, kecskék és madarat között található ez a nádfedeles, tradicionális épület, ami meglepően modern fogásokat kínál.

Az ízléses felújításnak hála megmaradt a csárda hangulat is, de az ételek és italok minősége olyan, mintha a nyüzsgő belvárosban kérnénk ki őket.

Az adagok hatalmasak, díszesek és ízletesek. Nehéz rajtuk fogást találni.

De a hangulat miatt egy gyors ebédnél jóval tovább marad az ember, és szívesen borozgat, gin-tonikozgat tovább.

Ha van hely, amiért érdemes akár egy kisebb kitérőt is tenni, akkor ez az!

Cím: Töreki u. 38, Siófok, 8611

Kistücsök

Csapody Balázs étterme legenda.

A déli parton nincs még egy olyan hely, ami ilyen régóta, ilyen magas minőséget kínál, és aminek vendégköre együtt nőtt fel az étteremmel.

Hiszen a változás náluk folyamatos. Kis vidéki vendéglőként bekapcsolódtak a gasztroforradalomba, és azóta meg sem álltak. 30. születésnapjukat azzal ünnepelhették, hogy felkerültek a legmenőbb gasztronómiai térképre, és a Michelintől Bib Gourmand-díjat kaptak.

2021-re megépült a négycsillagos szálláshelyük, ahol 19 szobával és két lakosztállyal várják a vendégeket. Ráadásul az új épületszárnyban kialakítottak egy Séfszoba névre hallgató helyet is, ahol látványkonyhában készülnek az ételek, így a séfekkel akár beszélgetni is lehet, míg készülnek a finom falatok. Ráadásnak megnyitották a delikátesz boltjukat, ahonnan a minőségi gasztroszuvenírt is be lehet szerezni.

Egy dolog nem változott: az itt felszolgált ételektől még mindig könny szökik az ember szemébe.

Cím: Bajcsy Zs. u. 25 Balatonszemes, 8636

Kékajtó Borászat és Szőlőbirtok

A Kékajtó borászat egy családi vállalkozás, a Balatonboglári borvidéken. Területeik kizárólag Kőröshegyen helyezkednek el a Völgyhíd ölelésében. A dűlők kiválasztása hosszú folyamat volt, amibe 20 évnyi hazai és nemzetközi kóstolási tapasztalattal a hátuk mögött vágtak bele.

3-5 tételes borkóstolóra, és 1-2 órás sétálós, szakmai programra is be lehet nevezni náluk, előre egyeztetett időpontban.

Színjáték névre hallgató narancsboruk igazi különlegesség. Szűretlenül, derítetlenül, seprővel együtt palackozzák, így igazán kirobbanó ízei vannak. Teljesen más arcát mutatja a környék legpopulárisabb szőlőfajtájának, az olaszrizlingnek.

Cím: Árnyas köz 4. Kőröshegy, 8617

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


BALATON
Jó hír a nyárra: teljesen körbeért a Balaton körüli bringaút
Immár a teljes 205 kilométeren biztonságosan lehet tekerni. Balatonrendesnél ért véget a fejlesztés, ami vasúti átvezetést is tartalmazott.

Link másolása

Immár teljes szakaszon használható a Balatoni Bringakör. A 205 kilométeres kerékpárút több mint fele pár esztendő alatt megújult, körülbelül bruttó 6,1 milliárd forint értékben. A balatoni térség szempontjából jelentős a kerékpáros turizmus, ezért is támogatja kiemelten a kormány ezeket a fejlesztéseket – közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) az MTI-vel csütörtökön.

A sajtóközleményben hangsúlyozták, hogy a hollandok és a dánok után a magyarok kerékpároznak a legtöbbet Európában az Eurobarometer statisztikája alapján, így kiemelt jelentőségű minden, közlekedést és közlekedésbiztonságot elősegítő infrastruktúrafejlesztés. Hozzátették:

ezért mérföldkő, hogy immár teljes szakaszon, biztonságosan és korszerűen körbe kerékpározható a Balaton.

Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára és Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára a tavaszi időjárás beálltával letesztelte a tavaly elkészült a Balatoni Bringakört összekötő szakaszt Balatonrendesnél – írták. Ez utóbbi összekötőszakasz 2 kilométer hosszú, amelyből 0,3 km vegyes forgalmú, 1,7 kilométer pedig önálló kerékpárút. A forgalomtechnika felújítása is megvalósult, továbbá a kerékpárúton kiépült egy vasúti átkelő is – részletezte a minisztérium.

„Az elmúlt öt évben a 205 kilométeres Balatoni Bringakör több mint a fele megújult, körülbelül bruttó 6,1 milliárd forint értékben. Ezzel a két kilométeres szakasszal kibővült, mondhatjuk úgy, hogy körbe ért a balatoni bringakörút. Ez azért is nagyon fontos a balatoni térségben, mert azt látjuk, hogy egyre népszerűbb a kerékpározás turisztikai szempontból. Azt gondolom, hogy a Balaton térségének túl a nyári szezonon, ez nagyon sokat segít a jövőben” – mondta el Nagy Bálint államtitkár.

Révész Máriusz a közleményben kiemelte: „Végre eljött a pillanat, Balatonrendesnél is kész a kerékpárút. Sokan nem tudják, de ennek a két kilométeres szakasznak az a fontossága, hogy korábban itt megszakadt a kerékpárút, és ezért ki kellett tekerni a főútra a bringásoknak. Itt egy gyönyörű szép erdő is található, két évig tartott a környezetvédelmi hatástanulmány elkészítése, de végül minden rendben van. Sok küzdelem után eljutottunk oda, hogy ez a két kilométeres rész nagyjából 500 millió forint értékben elkészült. Azért ennyi, mert egy fejlett vasúti átvezetést is kapott a terület.”

A bringakör komplex fejlesztése 2019 áprilisában kezdődött a NIF Zrt. beruházásában. Országszerte a teljes kerékpározható hálózat hossza 2030-ra megközelítheti a 15 ezer kilométert, biztonságos és kényelmes alternatívát kínálva az egyéni gépjárműhasználattal szemben.

Továbbra is kiemelt szempont a kerékpárutak fejlesztése, mint a turizmus ösztönzésének egyik fontos eszköze. A kormány ezért támogatja a kerékpáros idegenforgalom fejlesztését, beleértve a kerékpáros szálláshelyek fejlesztését, a kerékpáros útvonalak népszerűsítését, és a kerékpáros turizmusra alkalmas infrastruktúra bővítését. Mindezt bizonyítja, hogy idén 592 kilométer kerékpárút tervezése zárul le – áll a közleményben.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
BALATON
Félmilliárd forintból lombkoronasétányt létesítenek Balatonbogláron, nem mindenki örül neki
Az új turisztikai attrakciót a Várdombra, a népszerű gömbkilátó mellé építik, és az ösvénynek egy saját kilátója is lesz.

Link másolása

A Magyar Turisztikai Ügynökség pályázatából valósítják meg az 500 méter hosszúra tervezett lombkoronasétányt a balatonboglári várdombi erdőben. A település polgármestere, Mészáros Miklós az ATV-nek azt mondta, az ösvény a domb keleti és nyugati gerincén fut majd végig. Hozzátette, az egyik részen a fák lombkoronájában, tízméteres magasságban fog húzódni a sétány, míg a keleti részen egy kilátóponton végződik, és a balatoni panorámát lehet megcsodálni, majd egy pallóösvényen lehet visszatérni.

Az új turisztikai attrakció a nyár elejétől már látogatható lesz, és a polgármester várakozásai szerint igazi turistacsalogató építménynek számít majd.

Nincs ilyen jó véleménnyel a beruházásról Szakács László, a Szocialisták és Demokraták párt társalapítója, aki sok időt tölt Balatonbogláron. Szerinte enyhe túlzás ezt az 500 millió forintba kerülő építményt lombkoronaösvénynek nevezni, és ennek az összegnek jobb helye lenne másol.

A helyiek az ATV-nek azt mondták, ők örülnek a leendő lombkoronasétánynak, mert „ennek legalább van értelme”, ellentétben a nyírmártonfalvai, fák nélküli lombkoronaösvénnyel.

Mint ismert, nemrég nagy port kavart a hír, hogy

a Debrecentől 30 kilométerre fekvő Nyírmártonfalván úgy létesítettek lombkoronasétányt, hogy körülötte tarra vágták az erdőt.

Hasonlóan furcsa megoldás volt az is, hogy az alföldi Kunszentmiklós mellett egy teljesen sík területre építettek egy mindössze másfél méter magas kilátót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BALATON
Zseniális flashmobbal lepték meg a járókelőket Balatonalmádiban
A Bondoró Utcaszínház Fesztivál híres arról, hogy minden év április 1-jén egy kis vidámságot csempésznek az emberek életébe. Ezúttal a fesztivál új helyszínén szereztek boldog perceket az arra járó embereknek.

Link másolása

Már-már hagyománynak mondható, hogy a Bondoró Utcaszínház Fesztivál szórakoztató produkciókkal készül április 1-jén, Bolondok napján. Tavaly Budapesten bukkantak fel itt-ott meglepetésszerűen néhány bemutató erejéig, idén pedig a fesztivál új helyszínén, Balatonalmádiban készültek egy flashmobbal, ahol a fesztivál fellépőinek attrakcióival találkozhattak a járókelők.

Az előzetesen meghirdetett eseményre egyébként bárki csatlakozhatott, és aki elment velük bolondozni, fesztivál jegyet is kaphatott.

VIDEÓ: A helyszínen készült videót nálunk nézhetitek meg először:

Bondoró Nemzetközi Utcaszínház - június 30 - július 2.

A VEB2023 EKF rendhagyó klaszterében kiemelt programnak számító fesztivál tehát ettől az évtől Balatonalmádiban folytatódik és az Öreg-parkban várja régi és új vendégeit, közvetlenül a Balaton partján.

A magyar előadók mellett 10 nemzet összesen 24 nemzetközi produkcióját láthatja itt a közönség június 30. és július 2. között. Az árnyas ligetekkel tűzdelt ősfás területen nem csupán a Bondoró már jól megszokott, kezdetektől velünk lévő helyszínei rendezkednek be, de új színpadok felhozatala közül is válogathatunk majd.

Nemzetközi utcaszínházi attrakciók sokasága, nagykoncertek és nem utolsó sorban egy páratlan, új helyszín várja 2023-ban azokat, akik ellátogatnak az eseményre. További részleteket a fesztiválról hivatalos oldalukon találsz!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BALATON
Drágább lesz a balatoni strandolás, itt vannak az idei árak
Néhány településen nem emeltek, de a legtöbb helyen plusz 100-700 forintot kell fizetni egy belépőért. Egyes strandokon a helyi lakosok ingyenes mehetnek fürdőzni.

Link másolása

Az idei szezonkezdetben mintegy 20-30 százalékkal drágulnak a balatoni strandbelépők - írja a Pénzcentrum. Az infláció a szállásokat és az étkezést is megdrágította.

A portál összesítéséből kiderül, hogy bár továbbra is vannak szabadstrandok, de ahol belépőt szednek, ott általában mélyebben kell majd a pénztárcákba nyúlni. A listájuk folyamatosan bővül, de jónéhány strand árát már közzétették.

Eszerint az idei belépők árai:

• Alsóörs 2000 forint

• Badacsony 1000 forint

• Badacsonytomaj 1100 forint

• Balatonakali 1200 forint

• Balatonakarattya 1300 forint

• Balatonalmádi 1900-2000 forint

• Balatonföldvár 1500 forint

• Balatonfüred 1700-2100 forint

• Balatonfűzfő 1300 forint

• Balatongyörök 1200-1500 forint

• Balatonkenese 1500 forint

• Balatonlelle 1500 forint

• Balatonszárszó 1300 forint

• Balatonszepezd 800 forint

• Balatonvilágos 800 forint

• Fonyód 600 forint

• Gyenesdiás 1100-1500 forint

• Révfülöp 1200 forint

• Siófok 1100-2500

• Szigliget 1500

• Tihany Sajkod 800 forint

• Vonyarcvashegy1200-1500 forint

• Zánka 1500 forint.

Néhány településen nem emeltek, de a legtöbb helyen plusz 100-700 forintot kell fizetni egy belépőért. Egyes strandokon a helyi lakosok ingyenes mehetnek fürdőzni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk