?> /balaton/ezert-van-hiany-balatoni-felszolgalokbol/ Ezért van hiány balatoni felszolgálókból | szmo.hu
hirdetés

BALATON
A Rovatból
hirdetés

Ezért van hiány balatoni felszolgálókból

A Van Holnap portálon egy felszolgáló magyarázza el, miért léphet le a balatoni vendéglősök mellől a teljes személyzet.
Forrás: Van Holnap - szmo.hu
2015. július 01.


Link másolása

hirdetés

Miután megírtuk, hogy egyre borúlátóbbak a balatoni vendéglátók, és hogy van, ahol SMS-ben mondott fel a személyzet, a helyzetről egy minden részletre kiterjedő beszámoló jelent meg a Van Holnap oldalon. "Az egyik vendéglátós nettó százezer forintért sem kap takarítót régóta – miközben sok az álláskereső most is akár a siófoki, akár a boglári régióban –, egy másik éttermes pedig azt állította: eddig a szakképzett konyhai dolgozókat "vadászták", lassan azonban bármilyen képzettségűnek örülnének" ez állt cikkünkben.

A fent említett honlapon egy pincér írta meg a tapasztalatait: mennyit dolgozik az éttermek személyzete? Milyen körülmények között? Mennyiért? A leírtak magyarázatot adhatnak arra, miért nem találnak, vagy találnak nagyon nehezen szakképzett munkaerőt a balatoni vendéglősök. A beszámolóból az alábbiakban részleteket közlünk.

balatoni

A felszolgálók, konyhalányok és szakácsok munkája és bére

Felszolgálók

hirdetés

3 vagy 3,5 hónap az időtartam, amit lehet dolgozni, általában május közepe – augusztus vége. A szezon mindig pontosan augusztus 20-ai héttel ér véget. Maga a SZEZON az ma már csupán 1 hónap, július közepétől augusztus közepéig tart. Ez a csúcsidőszak.

A Balatonon NINCSEN pihenőnap! 30-ból 30 napot kell dolgozni!

Sok helyen nem is ülhetnek le a felszolgálók egész nap! (Mi legalább ülhettünk, mikor nem volt senki.) A napi munkaidő pedig általában 11-14 óra. Mi 9-re, illetve 10-re mentünk, attól függ, ki nyitott. A nap vége pedig 22-24 óra, mikor meddig volt vendég. Heti egy fél szabadnap jut általában, de csak akkor, ha nincsen annyi vendég… Ez azt jelenti, hogy havonta egy felszolgáló 310-380 órát dolgozik pihenőnap és szabadság nélkül.

4-6 órás műszakra jelentik be, szakmunkás minimálbéren. Az alapbér 100-120 ezer forint között mozog kézbe, melyből természetesen levonják a szállást is!

Ez havi 20-30 ezer forint. (Ma már inkább 100 ezer a felső határ, melyből vonják a szállást.)

A jatt májusban nevetséges, alig 20-30 ezer forint… Hiszen forgalom sincsen. Júniusban már olyan 50-60 ezer a jatt. Durván a szállás levonása utána megkapsz 150 ezer forintot. A kiemelkedő hónapok július és augusztus. Ekkor már 120-180 ezer is lehet a jatt. Tehát erre a két hónapra a fizetésed a szállás levonása után 220-260 ezer forint. (Ami sokaknak nagyon jól hangzik, azonban ne felejtsd el, hogy ezt 310-380 órával kell visszaosztani, étteremtől függően.)

Ha teljes szezont nézünk, akkor kb. 600-650 forintos órabérért dolgoztál pihenés nélkül…

Konyhalányok és kézilányok

Ők dolgoznak a legtöbbet. Reggel 7-re vagy 8-ra mennek, és általában 22-kor jönnek el. Sok helyen velük is takaríttatnak (konyha, hűtők, raktárak stb.), ekkor még később jönnek el. Havi legkevesebb 400-420 órát dolgoznak, de inkább többet. Ez a 160 órának a 2,5-szerese!

A fizetésük 110 ezer forint/hó, és tőlük nem vonnak szállást. (Ebből levonni?) Durván 250-270 forintos órabért kapnak!

Szakácsok

A szakácsok bérét a szezonhoz igazítják, amit írtam. Júliusban és augusztusban kapják a legmagasabb bért, májusban minimálisat 80-120 ezer, majd július-augusztusra 150-180 ezer forintot/hó! (Egy-két jobb szakácsnak megadják a havi 200-220 ezret is! – hűhha..)

Durván ők is 420-440 órát dolgoznak, a gusztustalan melegben! Nem lehet elképzelni, milyen meleg van ott, amikor megy az összes fritu, sütő, főzőlap… Strandolnak strand nélkül.

A szakácsok így a legjobb hónapjukban is olyan 430-480 forintos órabérét dolgoznak, általában 6 órás bejelentéssel.

(Talán egyet bejelentenek 8 órára is, ne nézzék annyira hülyének a lefizetett NAV-ot.)

Csoda, ha nem megy már senki a Balatonra dolgozni? Adott esetben te, és még néhány másik hiába vagy szakképzett, hiába csinálod normálisan a dolgod, pontosan tudod, hogy a többi le fogja húzni az egészet… Amihez hozzájön sok helyen az alacsony dolgozói létszám a vendégszámhoz képest, aminek eredménye, hogy a vendég ismét elégedetlen lesz. Hát így ment szarrá a Balaton.

De végre, elértük azt a szintet, mikor a magyar is azt mondja, hogy na ezt már nem! Ne menj a Balatonra dolgozni! Ott rohadjon éhen minden tulajdonos, ahol van! Ők baszták el! Úgy húzták le annak idején a németeket és magyarokat is, ahogy kellett! Hát most itt a böjtje! Megérdemlik! Azt hitték, életük végéig 4 hónap alatt a rabszolgák megkeresik nekik a nyolcadik házukat, ők meg évente 8 hónapot szabadságoltatják magukat… Hát ennek vége!

A cikket teljes terjedelmében a pincérek egy napjáról szóló leírással együtt itt olvashatjátok el.

Ha érdekes volt a cikk, ajánld másoknak is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk