BALATON

Ezért van hiány balatoni felszolgálókból

A Van Holnap portálon egy felszolgáló magyarázza el, miért léphet le a balatoni vendéglősök mellől a teljes személyzet.
Forrás: Van Holnap - szmo.hu
2015. július 01.


Link másolása

Miután megírtuk, hogy egyre borúlátóbbak a balatoni vendéglátók, és hogy van, ahol SMS-ben mondott fel a személyzet, a helyzetről egy minden részletre kiterjedő beszámoló jelent meg a Van Holnap oldalon. "Az egyik vendéglátós nettó százezer forintért sem kap takarítót régóta – miközben sok az álláskereső most is akár a siófoki, akár a boglári régióban –, egy másik éttermes pedig azt állította: eddig a szakképzett konyhai dolgozókat "vadászták", lassan azonban bármilyen képzettségűnek örülnének" ez állt cikkünkben.

A fent említett honlapon egy pincér írta meg a tapasztalatait: mennyit dolgozik az éttermek személyzete? Milyen körülmények között? Mennyiért? A leírtak magyarázatot adhatnak arra, miért nem találnak, vagy találnak nagyon nehezen szakképzett munkaerőt a balatoni vendéglősök. A beszámolóból az alábbiakban részleteket közlünk.

balatoni

A felszolgálók, konyhalányok és szakácsok munkája és bére

Felszolgálók

3 vagy 3,5 hónap az időtartam, amit lehet dolgozni, általában május közepe – augusztus vége. A szezon mindig pontosan augusztus 20-ai héttel ér véget. Maga a SZEZON az ma már csupán 1 hónap, július közepétől augusztus közepéig tart. Ez a csúcsidőszak.

A Balatonon NINCSEN pihenőnap! 30-ból 30 napot kell dolgozni!

Sok helyen nem is ülhetnek le a felszolgálók egész nap! (Mi legalább ülhettünk, mikor nem volt senki.) A napi munkaidő pedig általában 11-14 óra. Mi 9-re, illetve 10-re mentünk, attól függ, ki nyitott. A nap vége pedig 22-24 óra, mikor meddig volt vendég. Heti egy fél szabadnap jut általában, de csak akkor, ha nincsen annyi vendég… Ez azt jelenti, hogy havonta egy felszolgáló 310-380 órát dolgozik pihenőnap és szabadság nélkül.

4-6 órás műszakra jelentik be, szakmunkás minimálbéren. Az alapbér 100-120 ezer forint között mozog kézbe, melyből természetesen levonják a szállást is!

Ez havi 20-30 ezer forint. (Ma már inkább 100 ezer a felső határ, melyből vonják a szállást.)

A jatt májusban nevetséges, alig 20-30 ezer forint… Hiszen forgalom sincsen. Júniusban már olyan 50-60 ezer a jatt. Durván a szállás levonása utána megkapsz 150 ezer forintot. A kiemelkedő hónapok július és augusztus. Ekkor már 120-180 ezer is lehet a jatt. Tehát erre a két hónapra a fizetésed a szállás levonása után 220-260 ezer forint. (Ami sokaknak nagyon jól hangzik, azonban ne felejtsd el, hogy ezt 310-380 órával kell visszaosztani, étteremtől függően.)

Ha teljes szezont nézünk, akkor kb. 600-650 forintos órabérért dolgoztál pihenés nélkül…

Konyhalányok és kézilányok

Ők dolgoznak a legtöbbet. Reggel 7-re vagy 8-ra mennek, és általában 22-kor jönnek el. Sok helyen velük is takaríttatnak (konyha, hűtők, raktárak stb.), ekkor még később jönnek el. Havi legkevesebb 400-420 órát dolgoznak, de inkább többet. Ez a 160 órának a 2,5-szerese!

A fizetésük 110 ezer forint/hó, és tőlük nem vonnak szállást. (Ebből levonni?) Durván 250-270 forintos órabért kapnak!

Szakácsok

A szakácsok bérét a szezonhoz igazítják, amit írtam. Júliusban és augusztusban kapják a legmagasabb bért, májusban minimálisat 80-120 ezer, majd július-augusztusra 150-180 ezer forintot/hó! (Egy-két jobb szakácsnak megadják a havi 200-220 ezret is! – hűhha..)

Durván ők is 420-440 órát dolgoznak, a gusztustalan melegben! Nem lehet elképzelni, milyen meleg van ott, amikor megy az összes fritu, sütő, főzőlap… Strandolnak strand nélkül.

A szakácsok így a legjobb hónapjukban is olyan 430-480 forintos órabérét dolgoznak, általában 6 órás bejelentéssel.

(Talán egyet bejelentenek 8 órára is, ne nézzék annyira hülyének a lefizetett NAV-ot.)

Csoda, ha nem megy már senki a Balatonra dolgozni? Adott esetben te, és még néhány másik hiába vagy szakképzett, hiába csinálod normálisan a dolgod, pontosan tudod, hogy a többi le fogja húzni az egészet… Amihez hozzájön sok helyen az alacsony dolgozói létszám a vendégszámhoz képest, aminek eredménye, hogy a vendég ismét elégedetlen lesz. Hát így ment szarrá a Balaton.

De végre, elértük azt a szintet, mikor a magyar is azt mondja, hogy na ezt már nem! Ne menj a Balatonra dolgozni! Ott rohadjon éhen minden tulajdonos, ahol van! Ők baszták el! Úgy húzták le annak idején a németeket és magyarokat is, ahogy kellett! Hát most itt a böjtje! Megérdemlik! Azt hitték, életük végéig 4 hónap alatt a rabszolgák megkeresik nekik a nyolcadik házukat, ők meg évente 8 hónapot szabadságoltatják magukat… Hát ennek vége!

A cikket teljes terjedelmében a pincérek egy napjáról szóló leírással együtt itt olvashatjátok el.

Ha érdekes volt a cikk, ajánld másoknak is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BALATON
Videón, ahogy a viharos szél szétszedi a Balaton jegét
A vékony jégréteg egyre kisebb darabokra esett szét, amelyek aztán a déli part felé tolódtak, és közben tovább morzsolódtak.

Link másolása

Nem kímélte a Balatont részben beborító vékony jégréteget a pénteki szélvihar - írja az Időkép.

A viharos északnyugati szél egyre inkább feldarabolta, majd a déli part felé tolta a jégtáblákat, amelyek még kisebb darabokra törtek szét.

A Balatonnál a legerősebb széllökések a 70-80 km/órát is meghaladták pénteken. Az Időkép Fonyód, Várhegyen lévő magassági szélmérője 97 km/h-t mért kora délután.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BALATON
A Csobáncról, 200 kilométer távolságról fényképezte le az Alpok csúcsait egy amatőr fotós
A magasban erős szél fújt, így szokatlanul messze el lehetett látni a Balaton északi partjának hegyeiről.

Link másolása

A Balaton északi partjáról sikerült lefotóznia az Alpok havas csúcsait egy amatőr fotósnak, vagyis csaknem 200 kilométerre látott el.

Vanatka Martin négy éve fényképezi a Balaton-felvidéki tanúhegyeket, ezúttal is erre készült, mert onnan az Alpok vonalát még soha nem látta.

„Amire nem számítottam, hogy Sümeg felé tekintve, a tejköd és a sümegi vár mögött meglátom a Raab-hegységet és a Schneeberget, ezeknek a havas csúcsait. Ezek már mind az Alpok részeit képezik”

– mesélte a fotós.

Vaszkó András meteorológus az RTL Híradójának elmondta: „Az, hogy a köd, illetve a rétegfelhőzet teteje fölött nagy volt a látótávolság, annak köszönhető, hogy a nagyobb magasságokban erős szél fújt, így a szokásosnál lényegesen tisztább volt a levegő.”

A Föld görbülete miatt azonos magasságból körülbelül öt kilométerre lehet ellátni. A Csobánc 376, a Schneeberg több mint 2000 méter magas hegy. Így, ami különlegessé teszi a felvételt, az a távolság: a Schneeberg például 160 kilométerre van légvonalban a Csobánctól.

Az RTL Híradó teljes riportja

Link másolása
KÖVESS MINKET:


BALATON
7 látványosság a Balatonnál, amiért érdemes egy kicsit távolabb sétálni a parttól
A tó környékén áll hazánk egyik legromantikusabb épületmaradványa. De a parthoz közel van az egyik legszebb panorámát nyújtó templom és az egyik leglátogatottabb várunk is.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2022. január 15.


Link másolása

A Balaton partja hatalmas vonzerő, a csillogó víztükör, a fenséges látvány rabul ejti látogatóját. Ám érdemes egy kicsit eltávolodni a vízparttól és kisebb-nagyobb sétát, kirándulást tenni a környékén is. Sok olyan szépséget rejt a táj, amit a nyári főszezonon kívül is szívesen ajánlunk.

1. A Káli-medence

Igazi természeti csoda a békés, romantikus, szinte idillikus táj, a Káli-medence, amely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. Különös érdekessége, hogy az itt húzódó hegyek egy része fekete homokkőből van, de többet bazalttakaró borít. A felszínt az évmilliók során a szél is alakította, így jöttek létre a látványos kőtengerek is. A szél által lecsiszolt hatalmas kövek rendkívüli látványt nyújtanak. A vidék egyik fő nevezetessége a félbevágott, kúp alakú Hegyestű, a medence keleti szélén.

2. Balatonalmádi

Ez a település évközben is remek kirándulóhely. A gyönyörű környezet mellett a szoborparkot és több nevezetességet is érdemes felkeresni.

A város egyik fő látványossága a 2013-ban átadott Kézfogás – Európa szoborpark, amely egy kulturális és turisztikai attrakció a Szent Erzsébet ligetben. Több mint 50 szobor és térplasztika látható itt, köztük külföldi művészek alkotásai. Jó részüknek ez az állandó helye, de vannak, amiket csak ideiglenes jelleggel mutatnak be a parkban.

3. A fonyódi Nagyboldogasszony templom

Úgy tartják, hogy a Balatonnál az egyik legszebb panorámát a fonyódi Nagyboldogasszony templomnál találjuk. A román stílusban épült plébániatemplomot Gyalus László tervezte, és 1902-ben szentelték fel. A templomot később, 1920-ban átépítették, majd többször is felújították és tovább díszítették.

4. Szamárkő

Kevés olyan látványosság van a Balaton környékén, melyhez annyi szóbeszéd vagy legenda fűződik, mint a Zamárdiban található Szamárkőhöz. Ráadásul ezt az óriási követ, mely a vasútállomástól 8-10 percnyi sétára fekszik, csak 1943-ban „fedezte fel” egy amatőr régész.

5. A szigligeti vár

Különleges helyen áll a Balaton-felvidék híres vára, a szigligeti vár. Az épület a tó egykori szigetét képező vulkanikus hegy kúpján vigyázza a vidéket. Múltja a 13. századig nyúlik vissza. A sokat látott épület végzetét azonban egy villámcsapás okozta, ami felrobbantotta az egyik toronyban lévő puskaport, a tűztől pedig leégett a vár. A gyönyörű vidéken álló vár Magyarország egyik leglátogatottabb vára.

6. A somogyvámosi romtemplom

Somogyvámos határában áll egy romtemplom, amelyet sokan úgy emlegetnek, mint a Balaton vidékének, sőt hazánknak is egyik legromantikusabb épületmaradványát. A mezőség közepén magasodó építmény valóban lenyűgöző. Egy korábbi régészeti kutatás azt igazolta, hogy a templom egy korábbi, 12. századi kisebb kápolna helyére épült. A kora gótikus stílusú középkori Pusztatemplomnak ma a romjai láthatók a somogyi lankák, dűnék és szántóföldek között. A – manapság – Ihász-dűlőnek nevezett részen áll már 800 éve. Mivel a természet veszi körül, így minden évszakban érdekes és szép látványt nyújt a kövekből, téglákból álló torony.

7. A balatoni napfelkelte

A napkeltében van az a bizonyos pár pillanat, mikor az első napsugár áttör a sötét égbolton. Még csak ígéri, hogy hamarosan teljes pompájában előbukkan, még nem melegít, még ő is készülődik. De jelzi: állj meg, várj! Ilyenkor tényleg megáll minden arra a pillanatra. A víz elsimul, a csónak nem ring, a madár elhalkul a fészekben. Az ember pedig ül, a lélegzetét visszafojtja, és átadja magát a természetnek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BALATON
Jégkása lett a Balatonból Siófoknál
A fagypont alatti hőmérséklet és a szél okozza a jelenséget.
Fotó: Facebook/Időkép - szmo.hu
2022. január 12.


Link másolása

Az Időkép új videót közölt Facebook-oldalán, amelyen jól látszik a zord időjárás hatása.

Az élő kamerák rögzítették, ahogyan a Balaton, Hotel Lidó előtti szakaszán folyamatosan jégkása képződött.

„A szél és a -6 fokos fagy fodros jégtakarót húzott a siófoki partszakaszra.”
- írták a videóhoz.

Egy tegnap készült fotót is csatoltak mellé, ahol jól látszik, hogy még nyoma sem volt a jégtakarónak.

A teljes videó felvétel itt tekinthető meg.


Link másolása
KÖVESS MINKET: