BALATON

Elhagyott úttörőtábor a Balatonnál

Mára már csak gazos romhalmaz, ahol egykor több ezer gyerek töltött el felhőtlen perceket.

Link másolása

Az alsóőrsi gyermeküdülő eredetileg úttörőtáborként épült, ahol a Dunai Vasmű dolgozók gyermekei kedvezményesen nyaralhattak. A rendszerváltás után a tábor Gyermek-és Ifjúsági Üdülő néven üzemelt tovább egészen a bezárásáig, 2003 nyaráig.

Az 1969-es Dunaújvárosi Hírlapban olvasható, hogy a Dunai Vasmű három üdülőt fog nyitni egy éven belül, majd egy évvel később már fogadja is a látogatóit. "A Dunai Vasmű 1970-től évente mintegy 3 millió forintot költ majd a dolgozóinak nyaraltatására" - áll a Dunaújvárosi Hírlap egykori cikkében.

A '70-es évek elején a Balatonszéplaki Úttörőtábort is átköltöztették ide, így több faházzal bővült az üdülő. Egy 1972-es cikk arról ír, hogy a Dunai Vasműnek sok bosszúságot okoz a terület üzemeltetése, ezért egy részét kiadták bérbe.

tabor1

A Dunaújvárosi Hírlap 1969 November 18.-i számában írtak először az úttörőtáborról

tabor2

A térképen látható a tábor felosztása

A tábor területe ezentúl három fő részre volt osztva. A legnagyobbik terület a Dunaferré volt, a másik kettő pedig a Dunaújvároshoz és Várpalotához tartozott. A két utóbbi kedvezményezettei pedig váltott turnusonként nyaralhatott az úttörőtáborban.

A vasmű területén volt a fürdő, zuhanyzó, étterem, szórakozóhely és a sportpályák és a játszótér, ahogy az egész vizesblokk is, így ezen terület nélkül a másik kettő nem is működhetett. A Dunai Vasmű (új nevén Dunaferr) túlélte a rendszerváltást, így az úttörőtábor is tovább üzemelhetett, de már Gyermek-és Ifjúsági Tábor néven.

Az üdülő rendkívül népszerű volt, hiszen nagyon jó természeti adottságokkal rendelkezett, de a Balaton közelsége sem volt utolsó szempont, ahogy az sem, hogy a gyermekek kedvezményesen, szinte fél áron, vagy akár ingyen nyaralhattak a magyar tengernél.

A kilencvenes évek végétől a PC Guru újság nyári táborokat szervezett a Balaton partján, és 1999-ben pedig Alsóőrsre esett a választás, ahova később többször is visszatértek. Így a gyermektábor már a fiatal felnőttek körében is népszerű volt. Az üdülő nagyszerű választásnak bizonyult, hiszen a tábor mindig tömve volt a fiatalokkal, alig volt szabad hely, azt is csak hónapokkal előre lehetett foglalni.

PC Guru tábor az üdülőben

tabor3

tabor4

tabor5

A tábor a 90-es években

hp photosmart 720

tabor7

tabor8

tabor9

tabor10

tabor11

2003-ban azonban a Dunaferr úgy döntött, hogy megválna a tábortól, így a hivatalos közlés szerint bizonytalan ideig bezárták a népszerű üdülőt, hiába volt már arra a szezonra szinte az összes hely lefoglalva az üdülőben. A dunaújvárosi és a várpalotai rész sem tudott vendégeket fogadni, mivel a Dunaferr területe nélkül ők sem tudtak kinyitni.

Később a Dunaferr 22 millió forintért eladta a tábor rá eső területét, és emiatt a várpalotai és a dunaújvárosi rész sem működhetett. Habár sokan lobbiztak a tábor továbbüzemeléséért, sőt, sok terv is volt a terület újraindítására és hasznosítására, a gyermeküdülő végül mégsem nyitott ki a 2003-as szezonra. A gyermekek nyaraltatását végül Zamárdiban oldották meg a későbbiek folyamán.

Szomorú, de haláleset is történt a már elhagyatott gyermeküdülő területén, amiről így írt a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság.

"
A 37 éves ember a tábor bontásának munkálatai során napközben egyszer már rosszul lett, ám utána folytatta a munkát. A kollégák este hét óra után arra figyeltek fel, hogy a férfi mozdulatlanul fekszik a földön. Az újraélesztés nem járt sikerrel. A halottszemle során kizárták az idegenkezűséget. Az ügyben a balatonalmádi kapitányság folytatja a hatósági eljárást.

tabor14

tabor15

tabor17

tabor22

tabor23

tabor26

tabor27

tabor28

tabor33

tabor35

tabor37

tabor42

tabor43

A terület egykori és jelenlegi gondnoka, Hamvai Gábor szerint óriási pazarlás volt egy ilyen tábort tönkretenni, hiszen a gyerekek szinte fillérekért nyaralhattak a Balaton partján, és ezt meg kellett volna becsülni. Évek múltával a területen elkezdett nőni a gaz.

Idővel aztán a faházak is eltűntek, a megmaradt épületeket megrongálták, az ablakokat kitörték, a berendezéseket ellopták.

Balatoni álom szertefoszlott...

VIDEÓ: a balatoni tábor egykor és most

Még több elhagyott helyet ITT TALÁLTOK, az úttörőtáborról még egy filmet pedig ITT.

Ha érdekes volt a cikk, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BALATON
Videón, ahogy a viharos szél szétszedi a Balaton jegét
A vékony jégréteg egyre kisebb darabokra esett szét, amelyek aztán a déli part felé tolódtak, és közben tovább morzsolódtak.

Link másolása

Nem kímélte a Balatont részben beborító vékony jégréteget a pénteki szélvihar - írja az Időkép.

A viharos északnyugati szél egyre inkább feldarabolta, majd a déli part felé tolta a jégtáblákat, amelyek még kisebb darabokra törtek szét.

A Balatonnál a legerősebb széllökések a 70-80 km/órát is meghaladták pénteken. Az Időkép Fonyód, Várhegyen lévő magassági szélmérője 97 km/h-t mért kora délután.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BALATON
A Csobáncról, 200 kilométer távolságról fényképezte le az Alpok csúcsait egy amatőr fotós
A magasban erős szél fújt, így szokatlanul messze el lehetett látni a Balaton északi partjának hegyeiről.

Link másolása

A Balaton északi partjáról sikerült lefotóznia az Alpok havas csúcsait egy amatőr fotósnak, vagyis csaknem 200 kilométerre látott el.

Vanatka Martin négy éve fényképezi a Balaton-felvidéki tanúhegyeket, ezúttal is erre készült, mert onnan az Alpok vonalát még soha nem látta.

„Amire nem számítottam, hogy Sümeg felé tekintve, a tejköd és a sümegi vár mögött meglátom a Raab-hegységet és a Schneeberget, ezeknek a havas csúcsait. Ezek már mind az Alpok részeit képezik”

– mesélte a fotós.

Vaszkó András meteorológus az RTL Híradójának elmondta: „Az, hogy a köd, illetve a rétegfelhőzet teteje fölött nagy volt a látótávolság, annak köszönhető, hogy a nagyobb magasságokban erős szél fújt, így a szokásosnál lényegesen tisztább volt a levegő.”

A Föld görbülete miatt azonos magasságból körülbelül öt kilométerre lehet ellátni. A Csobánc 376, a Schneeberg több mint 2000 méter magas hegy. Így, ami különlegessé teszi a felvételt, az a távolság: a Schneeberg például 160 kilométerre van légvonalban a Csobánctól.

Az RTL Híradó teljes riportja

Link másolása
KÖVESS MINKET:


BALATON
7 látványosság a Balatonnál, amiért érdemes egy kicsit távolabb sétálni a parttól
A tó környékén áll hazánk egyik legromantikusabb épületmaradványa. De a parthoz közel van az egyik legszebb panorámát nyújtó templom és az egyik leglátogatottabb várunk is.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2022. január 15.


Link másolása

A Balaton partja hatalmas vonzerő, a csillogó víztükör, a fenséges látvány rabul ejti látogatóját. Ám érdemes egy kicsit eltávolodni a vízparttól és kisebb-nagyobb sétát, kirándulást tenni a környékén is. Sok olyan szépséget rejt a táj, amit a nyári főszezonon kívül is szívesen ajánlunk.

1. A Káli-medence

Igazi természeti csoda a békés, romantikus, szinte idillikus táj, a Káli-medence, amely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. Különös érdekessége, hogy az itt húzódó hegyek egy része fekete homokkőből van, de többet bazalttakaró borít. A felszínt az évmilliók során a szél is alakította, így jöttek létre a látványos kőtengerek is. A szél által lecsiszolt hatalmas kövek rendkívüli látványt nyújtanak. A vidék egyik fő nevezetessége a félbevágott, kúp alakú Hegyestű, a medence keleti szélén.

2. Balatonalmádi

Ez a település évközben is remek kirándulóhely. A gyönyörű környezet mellett a szoborparkot és több nevezetességet is érdemes felkeresni.

A város egyik fő látványossága a 2013-ban átadott Kézfogás – Európa szoborpark, amely egy kulturális és turisztikai attrakció a Szent Erzsébet ligetben. Több mint 50 szobor és térplasztika látható itt, köztük külföldi művészek alkotásai. Jó részüknek ez az állandó helye, de vannak, amiket csak ideiglenes jelleggel mutatnak be a parkban.

3. A fonyódi Nagyboldogasszony templom

Úgy tartják, hogy a Balatonnál az egyik legszebb panorámát a fonyódi Nagyboldogasszony templomnál találjuk. A román stílusban épült plébániatemplomot Gyalus László tervezte, és 1902-ben szentelték fel. A templomot később, 1920-ban átépítették, majd többször is felújították és tovább díszítették.

4. Szamárkő

Kevés olyan látványosság van a Balaton környékén, melyhez annyi szóbeszéd vagy legenda fűződik, mint a Zamárdiban található Szamárkőhöz. Ráadásul ezt az óriási követ, mely a vasútállomástól 8-10 percnyi sétára fekszik, csak 1943-ban „fedezte fel” egy amatőr régész.

5. A szigligeti vár

Különleges helyen áll a Balaton-felvidék híres vára, a szigligeti vár. Az épület a tó egykori szigetét képező vulkanikus hegy kúpján vigyázza a vidéket. Múltja a 13. századig nyúlik vissza. A sokat látott épület végzetét azonban egy villámcsapás okozta, ami felrobbantotta az egyik toronyban lévő puskaport, a tűztől pedig leégett a vár. A gyönyörű vidéken álló vár Magyarország egyik leglátogatottabb vára.

6. A somogyvámosi romtemplom

Somogyvámos határában áll egy romtemplom, amelyet sokan úgy emlegetnek, mint a Balaton vidékének, sőt hazánknak is egyik legromantikusabb épületmaradványát. A mezőség közepén magasodó építmény valóban lenyűgöző. Egy korábbi régészeti kutatás azt igazolta, hogy a templom egy korábbi, 12. századi kisebb kápolna helyére épült. A kora gótikus stílusú középkori Pusztatemplomnak ma a romjai láthatók a somogyi lankák, dűnék és szántóföldek között. A – manapság – Ihász-dűlőnek nevezett részen áll már 800 éve. Mivel a természet veszi körül, így minden évszakban érdekes és szép látványt nyújt a kövekből, téglákból álló torony.

7. A balatoni napfelkelte

A napkeltében van az a bizonyos pár pillanat, mikor az első napsugár áttör a sötét égbolton. Még csak ígéri, hogy hamarosan teljes pompájában előbukkan, még nem melegít, még ő is készülődik. De jelzi: állj meg, várj! Ilyenkor tényleg megáll minden arra a pillanatra. A víz elsimul, a csónak nem ring, a madár elhalkul a fészekben. Az ember pedig ül, a lélegzetét visszafojtja, és átadja magát a természetnek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BALATON
Jégkása lett a Balatonból Siófoknál
A fagypont alatti hőmérséklet és a szél okozza a jelenséget.
Fotó: Facebook/Időkép - szmo.hu
2022. január 12.


Link másolása

Az Időkép új videót közölt Facebook-oldalán, amelyen jól látszik a zord időjárás hatása.

Az élő kamerák rögzítették, ahogyan a Balaton, Hotel Lidó előtti szakaszán folyamatosan jégkása képződött.

„A szél és a -6 fokos fagy fodros jégtakarót húzott a siófoki partszakaszra.”
- írták a videóhoz.

Egy tegnap készült fotót is csatoltak mellé, ahol jól látszik, hogy még nyoma sem volt a jégtakarónak.

A teljes videó felvétel itt tekinthető meg.


Link másolása
KÖVESS MINKET: