hirdetés

BALATON

Egyre többen vesznek saját balatoni nyaralót

Az idei vírushelyzet miatt rég nem látott telt ház volt egész nyáron a balatoni szálláshelyeken, a megnövekedett kereslet pedig a nyaraló vásárlásra is hatással volt.

Link másolása

hirdetés

A koronavírus járvány miatt nagyon sokan úgy döntöttek, hogy tengerparti nyaralás helyett inkább a magyar tengert, a Balatont választják. A szállásokon tapasztalt telt ház és az egyre magasabbra szökő árak miatt pedig akik tehetik, egyre többen választják inkább azt, hogy bérlés helyett a saját nyaralójukba fektetnek be. Hiszen sokan készülnek úgy, hogy egy darabig a belföldi nyaralásra kell berendezkednünk,

egy saját nyaraló pedig amellett, hogy időtálló, még jó befektetés is lehet, hiszen sok-sok évig, akár több generáción át a boldog nyarak színhelye lehet, amikor pedig épp nem a család használja, kiadva még pénzt is hoz a házhoz.

“Minden eddiginél több nyaralót adtak el idén, az emberek félnek külföldre utazni. Jelenleg, mivel nem látják a járványhelyzet végét, normalizálódását, hosszútávra rendezkednek be. Már az idén is nehéz volt szabad, kiadó szobát, nyaralót találni, időben foglalni, és az árak is felmentek, néhol akár 30 ezer forint/éjszaka összeget is elkértek egy-egy szabad apartmanért, szobáért. Azt tapasztaljuk, hogy ez jelentősen megnövelte a vásárlási kedvet” - meséli Farkas Tamás, a Balaton Beach House beruházások ügyvezető igazgatója. - “Sokan már a nyaralásuk alatt jelentkeztek be hozzánk eladó nyaralóink megtekintésére, de több olyan sikeresen lezárt beruházásunk volt, ahol lényegében a tervező asztalról adtuk el a nyaralókat.”

A Balaton Beach House alapvetően a Balaton környéki, vízpart közeli stúdió méretű nyaralók és apartmanok értékesítésével foglalkozik, a szlogenjük is az, hogy “Vízpart közeli apartmanok, stúdiók szakértője, építtetője.” A cég is azt tapasztalta, hogy idén nyáron ezekre a kisebb méretű és árban is megfoghatóbb nyaralókra nőtt meg a kereslet, a legfelkapottabb pedig a déli part volt, az élen Balatonlellével és Siófokkal. Ezt mi sem mutatja jobban, mint hogy az év végén átadásra kész siófoki Villa Novocento és a balatonlellei Vincellér Ház iránt is nagy a kereslet. “A vásárlók elsősorban a 20-30 millió forint közötti ingatlanokat keresik, így a minigarzon - garzon - stúdió méretű apartmanok gyorsan elkelnek. A mi tapasztalatunk az, hogy a legtöbb vásárló előnyben részesíti a kisebb projekteket, beruházásokat, amelyek inkább családias, baráti jellegűek, maximum 7-10 apartmanból állnak.”

Legtöbben saját célra vásárolnak, de jó pár vevőjük volt, aki egyszerre 3-4 ingatlant is vásárolt befektetés céljából. “Tapasztalatunk az, hogy szívesebben fektetik be az emberek a pénzüket olyan ingatlanokba, amelyek nem csupán értékállók, hanem hosszútávon saját célra és befektetésre is használhatóak. Az árak a déli parton, Siófokon egyértelműen emelkednek.”

hirdetés

Ingatlanberuházásaik keretében általában már meglévő ingatlanokat kínálnak, teljeskörű külső és belső felújítással, így az újépítésűekkel ellentétben a különféle piaci változók, mint a munkaerő- vagy az építőanyag hiány nem veszélyezteti a megvalósulásokat. A kereslet is azt mutatja, hogy leginkább azok a nyaralók kelnek el gyorsan, melyeket a vevők pár hónapon belül birtokba is vehetnek: “Ez nagyon előnyös a vevőnek, hiszen belátható időn belül költözhet, de jó a beruházónak is, hiszen könnyebb kézben tartani a kivitelezést. Új projektjeinket: a két siófoki, a balatonlellei, a fonyódi és a hévízi apartmanházakat kivétel nélkül, akár néhány hónapon belül átadjuk, ha a vevő még idén október 31-ig előszerződik velünk.”

És bár az idei tendencia szerint elsősorban saját részre vásároltak az emberek nyaralót, továbbra is megtérülő befektetés lehet a vízparti apartman vásárlása: “A közelmúltban publikált adatok szerint idén annyira kiegyenlített volt nyáron a balatoni forgalom, hogy egy egyszerű keddi nap is legalább olyan turista forgalmat hozott, mint egy szombat. Nyilvánvaló, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben ezt, aki teheti meglovagolja. Egy jó helyen lévő, vízhez közeli, összkomfortos, kényelmi extrákkal ellátott apartman akár 10% körüli hozamot is realizálhat évente. Úgy gondoljuk, hogy olyan projektet érdemes saját célra és befektetésnek is választani, amely mögött biztos háttér áll, már megvalósult, átadott ingatlanokkal. Fontos, hogy az adott beruházó jól ismerje a helyi szabályozásokat, mert egy - egy átadási időpont csúszása is múlhat rajta. Sok múlik az ingatlanközvetítő cégen is: a terepismeret, a szakmai hozzáértés, az esetleges pénzügyi konstrukciók ismerete mind-mind olyan faktorok, amiket érdemes szem előtt tartani saját és befektetési célú vásárlásoknál.”


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
BALATON

A Káli-medence egyik fő nevezetessége a félbevágott, kúp alakú Hegyestű

A kilátóból elképesztő látvány tárul a szemünk elé, kedvcsinálónak megmutatjuk, mit láthatsz, ha te is útrakelsz és felfedezed ezt a valaha tenger borította, majd vulkánok által átalakított vidéket.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2021. november 13.


Link másolása

hirdetés

A nyári szezonon kívül is tartogat felfedeznivaló látványosságokat a Balaton és környéke. Ilyen természeti csoda a békés, romantikus, szinte idillikus táj, a Káli-medence, amely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része.

Különös érdekessége, hogy az itt húzódó hegyek egy része fekete homokkőből van, de többet bazalttakaró borít. A felszínt az évmilliók szelei is alakították, így alakultak ki a látványos kőtengerek is.

A szél által lecsiszolt hatalmas kövek rendkívüli látványt nyújtanak.
Az egyik legszebb kilátás a Fekete-hegy tetején lévő kilátóból élvezhető, innen ellátni az egész Káli-medencére, de szép a látvány Tapolca és Tihany felé is. A medencében folyik a Burnót-patak, ami végül a távolból felvillanó Balatonba ömlik.

A vidék egyik fő nevezetessége a félbevágott, kúp alakú Hegyestű, a medence keleti szélén.

A kőzetek mozgalmas múltról mesélnek. 10 millió éve még a Pannon-tenger hullámzott itt, majd vulkáni centrumok alakultak ki 6-3 millió éve, melyek kisebb kitöréseket is produkáltak. A leírások szerint a "kis" vulkánokból először gőzök és gázok jelentek meg, majd törmelékek és kőzetpor hullott a vízbe. Ebből jött létre a tufit, majd a tufa. Végül erre ömlött rá a láva, ami szabályos lefolyásokban szilárdult meg.

hirdetés

Az időjárás is megváltozott, a szél és a víz munkája nyomán lassanként lekoptak a felszínek, csak a bazalt állt ellent a viszontagságoknak. Legvégül már csak a vulkáni kúpok, a tanúhegyek őrizték meg a régi természeti katasztrófák emlékét. A látványos hegybelső Magyarországon egyedülálló, de Európában is ritkaságnak számít.

A Balaton medencéje pedig még később, csak 15-20 ezer éve alakult ki és töltődött fel édesvízzel.

A 337 méter magas Hegyestű is egy tanúhegy, Zánka és Monoszló között.

Az eredeti formáját a bazaltbányászat alakította át. A kúp formát elveszítette, viszont a kitermelés miatt láthatóvá vált a hegy belseje,

belső szerkezete, a vulkáni kürtőben oszlopokká szilárdult bazalt. A kitermelés 1930-ban kezdődött, majd a védelemnek köszönhetően 1970-ben befejezték a kitermelést, így a hegy fele végül megmenekült.

A régi bánya természetvédelem alá került, a területet rendezték és az egykori bazaltbánya épületében egy kiállítást is készítettek, amely a hely természeti értékeit, a valaha volt bányászatot, a földtörténeti érdekességeket mutatja be.

A mai növényzetére jellemző a karsztbokorerdő és a cserszömörce, valamint a cseres-kocsánytalan tölgyesek. A táj adottságai pedig kiválóak szőlőtermesztésre.

A vidéket már őseink is felfedezték és lakták. Ásatások során Árpád-kori cserepeket és egy falgyűrűt is találtak.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
BALATON

Videó: megbillentette a Balaton vizét a viharos szél

Csütörtökön délben 76 centis volt a vízszintkülönbség Keszthely és Balatonfűzfő között.
Fotó: Időkép - szmo.hu
2021. október 21.


Link másolása

hirdetés

Közeledik a hidegfront – ezt jelzi az is, hogy viharos szél fúj a Dunántúlon. A legerősebb széllökések a 70-80 km/h-t is meghaladják, de néhol már a 90 km/h-t meghaladó lökések is voltak. A viharos szél a Balaton vizét is alaposan felkorbácsolja, sőt meg is billenti azt.

A vízügyi mérések szerint Keszthelynél reggel 7 óra 15 perckor még 62 centis volt a vízállás, ami kora délutánra 47 centire csökkent. Balatonaligánál ugyanezen időszak alatt 99-ről 116 centire változott a vízállás. Az emelkedés a balantonfűzfői mérőponton is egyértelműen megfigyelhető: háromnegyed 8 és 12 között, 4 óra leforgása alatt 20 centit emelkedett a vízszint, 11 óra 45 perckor 123 centis volt a vízállás – írja az Időkép.

Ez azt jelenti, hogy Keszthely és Balatonfűzfő vízállása között ugyanabban az időpontban 76 centi volt a különbség.

Ez jelentős, ám meg sem közelíti a tavaly februárban mért 97, illetve az eddigi legnagyobb, 101 centis kilengést.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BALATON

Az egyik legszebb kilátóhely a Fonyódon álló Nagyboldogasszony templom

A szépen felújított épület és környéke megér egy sétát.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2021. október 16.


Link másolása

hirdetés

Úgy tartják, hogy az egyik legszebb panorámát a fonyódi Nagyboldogasszony templomnál találjuk. A román stílusban épült plébániatemplomot Gyalus László tervezte, és 1902-ben szentelték fel. A templomot később, 1920-ban átépítették majd többször is felújították és tovább díszítették.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BALATON

Egy nap alatt tizenegy embert kellett kimenteni a Balatonból

Mozgalmas napon vannak túl a balatoni vízimentők.

Link másolása

hirdetés

Október 9-én három esethez is riasztották a balatoni vízirendőröket, amelyek során 11 embert mentettek meg – írja a police.hu.

A bajba jutottak mind vitorlázók voltak. Köztük volt, aki műszaki hiba, volt, aki kifogyó üzemanyag, sőt olyan is volt, aki homokpadra futás miatt nem tudott volna a mentők segítsége nélkül kijutni a partra. A siófoki, balatonföldvári és balatonfüredi egységek három hajó tizenegy bajba jutott utasát segítették ki szorult helyzetükből.

A dömping miatt a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívta a figyelmet, hogy amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerülnek vagy bajba jutott személyt, személyeket észlelnek, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 1817-es segélyhívó telefonszámon!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: