BALATON

Belehúztunk: teszteltük a nyár utolsó fesztiválját

Zamárdiban nem is egy, hanem két fesztivál zajlik épp. Balaton, napsütés, jó zenék, hajnalig tartó buli. Mi kell még?

Link másolása

Az egyik legjobb döntés volt a Strand Fesztivált és a B.my.Lake-et egy héttel odébb tolni. Az elmúlt években nem nagyon fordult elő, hogy ne esett volna az eső augusztus 20. környékén. Most pedig láss csodát, hamisítatlan nyári idő, 30 fok, 24 fokos Balcsi fogadta a fesztiválozókat. Néhány nappal az iskolakezdés előtt nem is nagyon lehet jobb befejezését elképzelni az idei nyárnak._NSZ6327_NSZ6408_NSZ6429

Valójában az egész Strand Fesztivált a "na, bulizzunk még utoljára egy nagyot" hangulat lengi be. Így állnak ki a színpadra a zenekarok, és így veselkedik neki az éjszakának a nagyrészt egyetemistákból és főiskolásokból álló közönség is. Bulikból pedig nincs hiány, hajnali hatig egész biztosan mindenki talál magának kedvére valót.

Itt végre a magyar zenekarok vannak középpontban, leszámítva néhány külföldi bandát, aminek mi kimondottan örülünk. Az más kérdés, hogy némiképp nehezen érthető, miért limitálnak egy Tankcsapdát vagy egy Quimby-t egy és negyed órás fellépésre a szokásos másfél óra helyett. Kiss Tibiék többször meg is jegyezték a színpadon, hogy épp csak kezdtek belemelegedni, de hát ilyen a fesztiválfegyelem.

A hangtechnika is hagy némi kívánnivalót, nem a többi szigetes fesztiválon jól bevált hangfalakkal hangosítanak, így viszont előfordul, hogy a torzul a hangzás.

A színpadok elhelyezése viszont jól sikerült, mindkét nagyszínpad a Balaton felé néz, és a félig sátras MVM Nagyszínpad kifejezetten hangulatos koncertélményt nyújt._NSZ6499_NSZ6580

A Strand és a B.my.Lake persze idén is a szigetes fesztiválok Tesco-gazdaságos kistestvérei, ahol alapvetően minden van, amit például a Soundon/VOLT-on/Szigeten megtalálhatott az ember, csak épp kicsiben. És ez nemcsak a színpadokra, színpadtechnikára, bárpultokra, kajáldákra igaz, hanem még a színes lámpákkal megvilágított Strand feliratra is a Balcsi partján.

Szerencsére az árak is mérsékeltebbek valamivel, igaz, tavalyhoz képest azért kisebb a különbség. A 4 decis, 520 forintos sör, a 950-be kerülő 4 centes felesek vagy az 1000 forintos fény olcsónak aligha nevezhető.

Mondjuk a fesztiválozók nagy része feltalálja magát, és a bejárattal szemben lévő utca tulajdonképpen a fesztivál kiterjesztésévé változott, ahol a felhúzott bodegáknál mérhetetlen mennyiségű piából és kajából lehet válogatni, lényegesen barátságosabb árakon. Na meg nem megy rosszul a pár száz méterre található mini ABC-nek sem, ahol már külön biztonsági őr szabályozza a ki és belépést, akkora időnként a sor._NSZ6453_NSZ6610_NSZ6625

És hát amit semmiképp sem hagyhatunk ki: a Balaton. Isteni a víz, és szokás szerint szuper a zamárdi szabadstrand. A napsütésben, a zöld fűben fekve, időnként megmártózva a tóban azért jóval könnyebb megbirkózni a másnapokkal. És az ember itt el is felejti, hogy mindjárt szeptember. Egyszerűen csak élvezzük a nyarat._NSZ6469_NSZ6474_NSZ6593_NSZ6459_NSZ6529_NSZ6522

Ha szívesen lennél ott, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BALATON
Videón, ahogy a viharos szél szétszedi a Balaton jegét
A vékony jégréteg egyre kisebb darabokra esett szét, amelyek aztán a déli part felé tolódtak, és közben tovább morzsolódtak.

Link másolása

Nem kímélte a Balatont részben beborító vékony jégréteget a pénteki szélvihar - írja az Időkép.

A viharos északnyugati szél egyre inkább feldarabolta, majd a déli part felé tolta a jégtáblákat, amelyek még kisebb darabokra törtek szét.

A Balatonnál a legerősebb széllökések a 70-80 km/órát is meghaladták pénteken. Az Időkép Fonyód, Várhegyen lévő magassági szélmérője 97 km/h-t mért kora délután.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BALATON
A Csobáncról, 200 kilométer távolságról fényképezte le az Alpok csúcsait egy amatőr fotós
A magasban erős szél fújt, így szokatlanul messze el lehetett látni a Balaton északi partjának hegyeiről.

Link másolása

A Balaton északi partjáról sikerült lefotóznia az Alpok havas csúcsait egy amatőr fotósnak, vagyis csaknem 200 kilométerre látott el.

Vanatka Martin négy éve fényképezi a Balaton-felvidéki tanúhegyeket, ezúttal is erre készült, mert onnan az Alpok vonalát még soha nem látta.

„Amire nem számítottam, hogy Sümeg felé tekintve, a tejköd és a sümegi vár mögött meglátom a Raab-hegységet és a Schneeberget, ezeknek a havas csúcsait. Ezek már mind az Alpok részeit képezik”

– mesélte a fotós.

Vaszkó András meteorológus az RTL Híradójának elmondta: „Az, hogy a köd, illetve a rétegfelhőzet teteje fölött nagy volt a látótávolság, annak köszönhető, hogy a nagyobb magasságokban erős szél fújt, így a szokásosnál lényegesen tisztább volt a levegő.”

A Föld görbülete miatt azonos magasságból körülbelül öt kilométerre lehet ellátni. A Csobánc 376, a Schneeberg több mint 2000 méter magas hegy. Így, ami különlegessé teszi a felvételt, az a távolság: a Schneeberg például 160 kilométerre van légvonalban a Csobánctól.

Az RTL Híradó teljes riportja

Link másolása
KÖVESS MINKET:


BALATON
7 látványosság a Balatonnál, amiért érdemes egy kicsit távolabb sétálni a parttól
A tó környékén áll hazánk egyik legromantikusabb épületmaradványa. De a parthoz közel van az egyik legszebb panorámát nyújtó templom és az egyik leglátogatottabb várunk is.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2022. január 15.


Link másolása

A Balaton partja hatalmas vonzerő, a csillogó víztükör, a fenséges látvány rabul ejti látogatóját. Ám érdemes egy kicsit eltávolodni a vízparttól és kisebb-nagyobb sétát, kirándulást tenni a környékén is. Sok olyan szépséget rejt a táj, amit a nyári főszezonon kívül is szívesen ajánlunk.

1. A Káli-medence

Igazi természeti csoda a békés, romantikus, szinte idillikus táj, a Káli-medence, amely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. Különös érdekessége, hogy az itt húzódó hegyek egy része fekete homokkőből van, de többet bazalttakaró borít. A felszínt az évmilliók során a szél is alakította, így jöttek létre a látványos kőtengerek is. A szél által lecsiszolt hatalmas kövek rendkívüli látványt nyújtanak. A vidék egyik fő nevezetessége a félbevágott, kúp alakú Hegyestű, a medence keleti szélén.

2. Balatonalmádi

Ez a település évközben is remek kirándulóhely. A gyönyörű környezet mellett a szoborparkot és több nevezetességet is érdemes felkeresni.

A város egyik fő látványossága a 2013-ban átadott Kézfogás – Európa szoborpark, amely egy kulturális és turisztikai attrakció a Szent Erzsébet ligetben. Több mint 50 szobor és térplasztika látható itt, köztük külföldi művészek alkotásai. Jó részüknek ez az állandó helye, de vannak, amiket csak ideiglenes jelleggel mutatnak be a parkban.

3. A fonyódi Nagyboldogasszony templom

Úgy tartják, hogy a Balatonnál az egyik legszebb panorámát a fonyódi Nagyboldogasszony templomnál találjuk. A román stílusban épült plébániatemplomot Gyalus László tervezte, és 1902-ben szentelték fel. A templomot később, 1920-ban átépítették, majd többször is felújították és tovább díszítették.

4. Szamárkő

Kevés olyan látványosság van a Balaton környékén, melyhez annyi szóbeszéd vagy legenda fűződik, mint a Zamárdiban található Szamárkőhöz. Ráadásul ezt az óriási követ, mely a vasútállomástól 8-10 percnyi sétára fekszik, csak 1943-ban „fedezte fel” egy amatőr régész.

5. A szigligeti vár

Különleges helyen áll a Balaton-felvidék híres vára, a szigligeti vár. Az épület a tó egykori szigetét képező vulkanikus hegy kúpján vigyázza a vidéket. Múltja a 13. századig nyúlik vissza. A sokat látott épület végzetét azonban egy villámcsapás okozta, ami felrobbantotta az egyik toronyban lévő puskaport, a tűztől pedig leégett a vár. A gyönyörű vidéken álló vár Magyarország egyik leglátogatottabb vára.

6. A somogyvámosi romtemplom

Somogyvámos határában áll egy romtemplom, amelyet sokan úgy emlegetnek, mint a Balaton vidékének, sőt hazánknak is egyik legromantikusabb épületmaradványát. A mezőség közepén magasodó építmény valóban lenyűgöző. Egy korábbi régészeti kutatás azt igazolta, hogy a templom egy korábbi, 12. századi kisebb kápolna helyére épült. A kora gótikus stílusú középkori Pusztatemplomnak ma a romjai láthatók a somogyi lankák, dűnék és szántóföldek között. A – manapság – Ihász-dűlőnek nevezett részen áll már 800 éve. Mivel a természet veszi körül, így minden évszakban érdekes és szép látványt nyújt a kövekből, téglákból álló torony.

7. A balatoni napfelkelte

A napkeltében van az a bizonyos pár pillanat, mikor az első napsugár áttör a sötét égbolton. Még csak ígéri, hogy hamarosan teljes pompájában előbukkan, még nem melegít, még ő is készülődik. De jelzi: állj meg, várj! Ilyenkor tényleg megáll minden arra a pillanatra. A víz elsimul, a csónak nem ring, a madár elhalkul a fészekben. Az ember pedig ül, a lélegzetét visszafojtja, és átadja magát a természetnek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BALATON
Jégkása lett a Balatonból Siófoknál
A fagypont alatti hőmérséklet és a szél okozza a jelenséget.
Fotó: Facebook/Időkép - szmo.hu
2022. január 12.


Link másolása

Az Időkép új videót közölt Facebook-oldalán, amelyen jól látszik a zord időjárás hatása.

Az élő kamerák rögzítették, ahogyan a Balaton, Hotel Lidó előtti szakaszán folyamatosan jégkása képződött.

„A szél és a -6 fokos fagy fodros jégtakarót húzott a siófoki partszakaszra.”
- írták a videóhoz.

Egy tegnap készült fotót is csatoltak mellé, ahol jól látszik, hogy még nyoma sem volt a jégtakarónak.

A teljes videó felvétel itt tekinthető meg.


Link másolása
KÖVESS MINKET: