/balaton/az-ukunoka-viszi-tovabb-a-csaladi-orokseget-ritka-novenyek-a-folly-arboretumban/
NULL
hirdetés

BALATON
A Rovatból
hirdetés

Az ükunoka viszi tovább a családi örökséget - ritka növények a Folly Arborétumban

Különleges cédrusok, ciprusok, fenyőtobozt formázó kilátó, csodálatos panoráma, fenyőrügyszörp, saját borok, gyerekfoglalkozások is várnak a Balaton partján.
Szöveg és képek: Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2018. június 25.

hirdetés

A Balaton partjától pár perces autóútra található Badacsonyörsön a ma már nemzetközi hírre szert tett Folly Arborétum. A gyönyörű környezetben lévő gyűjtemény akár egésznapos programot is nyújt az idelátogatóknak.

Az arborétum vezetője - az alapító Dr. Folly Gyula ükunokája - Folly Réka, aki budapesti fogorvosi állását hagyta hátra, hogy családjával együtt visszaköltözzön a szülőhelyére, és édesapjától átvegye a különleges gyűjtemény mindennapi feladatait. Hatalmas munka ez, amely napi jelenlétet kíván, alázatot, kitartást, és egy jó adag megszállottságot. Amióta Réka átvette az irányítás, azóta számos eredményt ért el, sok újdonság valósult meg, és elképzelésekben nincs hiány. Jelenleg is dolgoznak az újabb látványosságokon.

A Folly Arborétum létrejöttéről, a család történetéről korábbi írásunkban olvashatsz bővebben.

Mostani látogatásunkkor megnéztük, hogy mit kínálnak idén, milyen új dolgokkal találkozhatsz egész évben. Mert itt az élet nem áll meg, szívesen látnak az év minden napján, így télen is.

Réka elmesélte, hogy a százéves különleges cédrusok és ciprusok, valamint a varázslatos balatoni panoráma mellett mi mindenért érdemes ellátogatni hozzájuk.

hirdetés

A megújult arborétumban

öt világtáj fenyőivel (400 fenyőféle és 200 lombos fa és cserje), gyermekparadicsommal, árnyas pihenőkkel, kilátóval, fenséges panorámával és saját boraikkal, kézműves termékeikkel várják a látogatókat.

Hitvallásáról, elkötelezettségéről így vallott:

“Édesapám sok időt és erőt áldozott az arborétum fenntartására és fejlesztésére. Büszke vagyok arra, hogy kitartóan küzdve visszavásárolta az államosítás miatt elvesztett területeket, így Magyarországon egyedüliként családunknak sikerült megőriznie, gondoznia, gyarapítania az 1905–ben dédnagyapánk által alapított kertet. Ez a felelősségtudat volt bennem is a legmeghatározóbb, amikor igennel feleltem neki kérdésére, tudnék-e segíteni a folytatásban. Férjemmel és három gyermekemmel ekkor hazaköltöztünk Budapestről, ahol addig fogorvosként dolgoztam.

Dédnagyapánk ültette az első fákat, Nagyapánk dacolva a kommunizmussal tovább folytatta a munkát, aztán Édesapánk visszaszerezte az ellopott területeket, és megnyitotta a nyilvánosság előtt a család féltve őrzött kincsét. Az ő nagyságukhoz igyekszünk felnőni most mi, a negyedik generáció.

Szeretetük, hitük és kemény munkájuk ott van a fák között, s így mindez sokkal több számunkra, mint dendrológiai értelemben vett látványosság. Épp ebben rejlik különlegessége az ide látogatók számára is, akik azonnal érzik a különös atmoszférát.” – írta Folly Réka az arborétum ismertetőjéhez.

Arborétumi séta

A Folly Arborétumban a kerti sétán több érdekességre is felhívják a figyelmet. Az egyik ilyen a fenyőtobozok tengelyét és pikkelyei csavarvonalas felépítését jelképező, lombozat fölé emelkedő kilátó, amely az új jelképük is. Felmászva a tetőről csodálatos látványban lehet részed: előbukkan a Badacsony, a Balaton kékje.

Az itt élő fák közül is van pár, ami különösen érdekes. Ilyen az atlaszcédrus, amelyből mára már több is található, és mind az eredeti, 1905-ben behozott fa származéka. A Folly Arborétum sokáig a cédrus telepítések kezdeményezője volt, az itt termett magból nőtt az itt található állomány is, de a Komárom-Esztergom megyei Agostyáni Arborétum állománya is innen származik.

A világ mind a 25 ciprus faja és három változata is otthonra lelt itt. Van mediterrán ciprus, arizónai ciprus is. Ritkábban látható fajok közül bemutatnak néhányat, így az amerikai MacNab, Gowen, Kuyamaka ciprus, az ázsiai Kashmir és Himalájai ciprus is, sőt egy fél évszázados könnyező ciprus is van a kertben.

Másik különlegességük a szintén eredeti telepítésű óriástobozú Kulter-fenyő, amely az elsők között érkezett Európába. Itt él az északi félteke legnehezebb tobozú fenyője is, termése elérheti a 45 cm-es hosszúságot és a 5 kg-os nedves súlyt.

Szintén kuriózum a platánkérgű diófenyő, amelynek törzse a kéregpikkelyek leválása után sárgából zöldre, majd a szürke árnyalataira változik, ezzel változó mintázatok alakulnak ki és egyedülálló látványosságot jelentenek.

Az örökzöld és lombhullató fák mellett számtalan virágzó évelőt és egynyári virágot is megcsodálhatsz. A színes virágfoltok megkomponálásához szakemberek is segítik a munkát. A kert mindennapos gondozását egy kisebb csapat végzi, hallatlan lelkesedéssel. Ezt pedig meg kell tenniük az év minden napján, hiszen télen, még hóesésben is várják a látogatókat.

A kertben való eligazodást művészien megalkotott táblák segítik. A képek és leírások mellett QR-kóddal még több információhoz juthatsz.

Az arborétum felfedezéséhez vezetést is lehet kérni, de ha jobban szereted egyedül bebarangolni a kertet, akkor egy térképet is kaphatsz belépéskor, melyen a legérdekesebb információk mellett egy útvonaltervet is találsz, így ennek segítségével könnyen eljuthatsz a legizgalmasabb látványosságokhoz.

Helló Nyár!

Az idei nyár újdonsága a Helló Nyár! programjuk. Ennek keretében minden szombaton és vasárnap szakmai borkóstolóval és a kóstoló mellé ingyenes vezetett sétával is várnak.

“Itt kell lenned, hogy elhidd – Találj rá ezen a nyáron új kedvenc helyeidre” – hirdetik a programról, és ígérik, hogy számos rejtett kincset és programlehetőséget kínálnak a belföldi utazóknak.

Bővebb információk ITT

Az arborétumi látnivalók mellett szörpkóstolót is tartanak. A Folly szörp kézműves, kistermelői termék – és nagyon finom. Réka elmondta, hogy csak friss alapanyagból dolgoznak, hőkezeléssel tartósítanak, és sem színezéket, sem tartósítószert nem használnak. A kerti séta után biztos jól esik majd például a Folly Fenyőrügy, a Levendula, vagy a Mentás-citromfű szörp. Ha többet is megkóstolnál, válts egy kóstolójegyet.

Egy érdekes szörp: a Folly Fenyőrügy szörp

Mintha friss fenyőhajtást ropogtatnál, illatos-édes kellemesen gyantás ízű frissítő készíthető belőle. Az arborétumban citrom ill. narancskarikával kínálják.

A fenyőrügy jótékony hatásai régóta közismertek. Kiváló nyákoldó hatású, így nagyon sokan, szirupként, természetes köptetőnek is használják, illetve magas a C-, B2-, K-vitamin, valamint az ásványi anyag tartalma miatt fogyasztják.

A Folly Borászatban szintén saját boraikat kínálják, többek között a Folly Buborékát, Olaszrizlinget, Budai zöldet, Kéknyelűt. A kert felfedezése után egy kóstolójeggyel ezeket is ki lehet próbálni.

A gyerekekre is gondoltak, így több helyen találni játszószereket, pihenőket, sőt egy interaktív, erdei iskola jellegű foglalkoztató programot is kidolgoztak „Égig érő tanterem”címmel, mely nemcsak élményszerű tudást nyújt, de szervesen illeszkedik az általános iskolai természetismeret tananyagba.

Egy pályázatnak köszönhetően 2019. december 31-ig ingyenesen fogadják az előre bejelentkezett iskolai csoportokat. Részükre külön programot is szerveznek, például vezetett sétát, kézműves foglalkozásokat, növény ültetést.

Bővebb információk ITT


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


NULL
hirdetés
BALATON

Elárverezik a Balatonpart egyik legszebb szakaszát

A balatonboglári kempingre a jövő héttől lehet licitálni.
Fotó: Wikipedia - szmo.hu
2020. október 19.

hirdetés

Elárverezik a balatonboglári Sellő kempinget, az érdeklődők október 27-étől november 26-ig licitálhatnak a 1,5 hektáros területre - írja a balatontipp.hu. A kemping kikiáltási ára 1 milliárd 16 millió, a licitlépcső pedig 2 millió forint, azonban mindenek előtt le kell tenni a százmilliós árverési biztosítékot.

A terület elárverezése a Bahart reorganizációja keretében valósul meg, melynek során több balatonparti területet és kikötőt értékesítenek.

A területen persze nem építkezhet szabadon a legnagyobb licitet felmutató érdeklődő, ugyanis a kiírás szerint a területnek maximum 15%-a beépíthető, az épületek magassága pedig maximum 6 méter lehet, és a terület legalább 70%-ának zöldterületnek kell maradnia. A kempingben már most is találhatók ideiglenes és végleges építmények, ugyanakkor nagy előnye, hogy a telekről közvetlenül be lehet jutni a vízbe.

A hely különlegessége, hogy egy gyönyörű félszigeten helyezkedik el, közvetlenül a balatonboglári kikötő szomszédságában, homokos partjának és játszóterének köszönhetően pedig kedvelt nyaralóhely volt a kisgyerekes családok számára is. Bár a kemping közvetlenül a vitorláskikötő mellett helyezkedik el, maga a kikötő nem tartozik az eladó területhez, mivel azt külön adják ki üzemeltetésre.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

NULL
hirdetés
BALATON

Szürkeség, csend, üresség - ilyen volt Tihany karácsonykor

A szürkeségben olyan volt a település és a Balaton, mintha egy pillanatra megdermedt volna minden. Sehol egy látogató, sehol egy nyitott bolt, sehol egy szín... Megható, megrendítő és így is szép a magyar tenger.
Fotók: Rostásy Szabó Mihály - szmo.hu
2020. december 26.

hirdetés

Csak a csend és a fotós volt Tihanyban karácsonykor. A szürke idő inkább idézte a "nem szeretem" őszi napokat, mint a téli időszakot.

A szürkeségben olyan volt a település és a Balaton, mintha egy pillanatra megdermedt volna minden. Sehol egy látogató, sehol egy nyitott bolt, sehol egy szín... Megható, megrendítő és így is szép a magyar tenger.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
BALATON

Ősszel a legszebb a Balaton: mikor csendes romantikázásra csábít az északi part

Csodás élmény, mikor dél körül felmelegszik az idő, mikor a szellő is langyosra vált, a vízen pedig ezüstösen csillan meg a napsugár.
Fotók: Rostásy Szabó Mihály - szmo.hu
2020. október 04.

hirdetés

Jártál már ősszel a Balatonnál? Ha igen, akkor biztos emlékszel rá, milyen érzés, mikor dél körül felmelegszik az idő, mikor a szellő is langyosra vált, a vízen pedig ezüstösen csillan meg a napsugár. Mikor a helyiek és néhány kiránduló, üdülő még ebéd előtt (vagy épp után) tesz egy kis sétát, vagy kiül napfürdőzni a vízparti padokra. Mikor a levelek már zörögnek a fákon, és egy-egy fuvallatra méltóságteljesen megindulnak a lábad elé.

Ha ez eddig kimaradt, akkor pótold, mert csodás élményben lesz részed. A reggeli párába burkolt túlpart, a nádasból előbújó kacsák, hattyúk, a délelőtti felpezsdülés, majd a délután lassan színt váltó, narancsos fénybe boruló vidék, no és a hűvös szellőkkel beköszönő este, mikor a fények szinte vibrálnak, a nedves avar pedig letompítja a lépteidet.

Íme pár friss kép, ami talán meggyőz arról, hogy ezt neked is át kell élni:hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
BALATON

Belopódzott az ősz a Balaton partjára

Csend és békesség, lassan csobbanó víz, ráérősen totyogó kacsák. Egyik nap még ragyogó napsütés idézte a nyarat, másnap már sárgán zizzenő levelekkel beköszöntött az ősz.
Fotók: Rostásy Szabó Mihály - szmo.hu
2020. szeptember 26.

hirdetés

Szinte egyik napról a másikra érkezett meg az ősz a Balatonra. Pár napja még nyaralóidő csábított, most pedig sárgán rezzenő levelek között surran a szél. A nap is laposabban csillan meg a víz tetején. Már lassul a világ, csendesedik a magyar tenger is. És mi is így imádjuk.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: