BALATON

A tél közeledtével sem pihen Balatonlelle: Adventi Fesztivál, jégpálya és Mikulás Regatta is lesz

Lesz téli finomságokat kínáló hütte, lesz korcsolya- és fakutyabérlés és számtalan különleges program is.

Link másolása

Idén – november 26-án – ötödik szezonját kezdi a műjégpálya Balatonlellén. Ahogy az eddigi években, idén is lesz téli finomságokat kínáló hütte, lesz korcsolya- és fakutyabérlés, korcsolyaélezés és számtalan különleges program is. A sort december 4-én egy igazi különlegesség, az Adventi Fesztivál nyitja.

Már megszokhattuk, hogy december első hétvégéjén Balatonlelle megtelik élettel. A szervezők ilyenkor több legyet ütnek egy csapásra, három rendezvényt tartanak meg egy időben, egy helyen.

Hetedik alkalommal rendezik meg a Balatonlellei Karácsonyi Vásárt, ahol több mint húsz különleges kézműves árussal találkozhatunk. „Európa számos karácsonyi vásárában jártunk, és igyekeztünk minden jó ötletet hazahozni és megvalósítani. Az elmúlt évek visszajelzései alapján ez sikerült is” – mondta el Tóth Balázs, a Hello Balatonlelle Egyesület elnöke, a vásár ötletgazdája és egyik főszervezője.

A vízen is felpezsdül az élet, rajtol a Téli Vitorlás Versenysorozat - mégpedig a Mikulás Regattával. Ez sorban a hatodik ilyen verseny. „Egyre népszerűbb a téli vitorlázás, egyre több hajós hozza át télre a hajóját Balatonlellére, hogy a versenyeinken indulhasson. Reméljük, idén is szép számú nevező áll majd rajthoz” - mondta Karsai Gábor, a verseny főszervezője.

Annak sem kell aggódni, aki éhesen érkezik, ugyanis a jublieumi V. GasztroPiknik is megtalálható lesz a parton felállított fűtött rendezvénysátorban. Jelen lesz a Balatonpart 10 meghatározó étterme, 9 borászat, egy cukrászda és egy pálinkafőzde. Megkóstolhatjuk többek között a Kalóz Strandbisztró, a Vitorlás Étterem, a Pavilon és a Hatlépcsős ételeit, de jelen lesz a kizárólag Balaton régiós termékeket áruló BL Delikát is. Ihatunk – a teljesség igénye nélkül – a Konyári, a Bujdosó, a Gyukli és a Hujber borokból, a Fenegyerek pálinkájából és a Garamvári pezsgőkből, de megkóstolhatjuk a MóniSüti különleges süteményeit is.

A részletes program december 4-én:

10:00 Rajtol a VI. Mikulás Regatta mezőnye

12:00 Nyit a karácsonyi vásár és a GasztroPiknik sátor, ahol a résztvevő éttermek és borászatok ételeit és borait lehet kóstolni

12:00 A zenei színpadon Ferenczy András – Ray Charles-tól Joe Cockerig

14:00 A zenei színpadon Jar of Soul: “Mai rádióslágerek másként”

16:00 A zenei színpadon Sapszon Orsolya - Cseke Gábor: “Találkozás”

18:00 Érkezik a Mikulás két kis segítőjével, és minden gyereknek ajándékot hoz

18:30 A zenei színpadon áRON feat. Szakonyi Milán

Mindezek mellett lesz kézműves foglalkozás, gyermekjátékok, sült gesztenye, forralt bor, és igazi karácsonyi hangulat. Ha ez nem lenne elég, bárki korcsolyázhat egyet a Balatonparton, kipróbálhatja a vízre épített látvány szaunát is.

A rendezvény ingyenes. A Lelle-Boglár Tekergő elektromos kisbusz a városközpont és a helyszín között fogja szállítani a vendégeket.

Balatonlellén lassan tizedik éve dolgoznak azért, hogy a Balaton egy egész évben élő és lüktető turisztikai desztináció legyen. Törekvésük sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy egyre több Balaton parti település ismeri fel a téli Balatonban rejlő lehetőségeket. A Hello Balatonlelle Egyesület soron következő rendezvényei: December 31. Szilveszteri Regatta Vitorlásverseny, majd február 5-én GasztroFarsang a balatonlellei rendezvénytéren.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BALATON
Videón, ahogy a viharos szél szétszedi a Balaton jegét
A vékony jégréteg egyre kisebb darabokra esett szét, amelyek aztán a déli part felé tolódtak, és közben tovább morzsolódtak.

Link másolása

Nem kímélte a Balatont részben beborító vékony jégréteget a pénteki szélvihar - írja az Időkép.

A viharos északnyugati szél egyre inkább feldarabolta, majd a déli part felé tolta a jégtáblákat, amelyek még kisebb darabokra törtek szét.

A Balatonnál a legerősebb széllökések a 70-80 km/órát is meghaladták pénteken. Az Időkép Fonyód, Várhegyen lévő magassági szélmérője 97 km/h-t mért kora délután.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BALATON
A Csobáncról, 200 kilométer távolságról fényképezte le az Alpok csúcsait egy amatőr fotós
A magasban erős szél fújt, így szokatlanul messze el lehetett látni a Balaton északi partjának hegyeiről.

Link másolása

A Balaton északi partjáról sikerült lefotóznia az Alpok havas csúcsait egy amatőr fotósnak, vagyis csaknem 200 kilométerre látott el.

Vanatka Martin négy éve fényképezi a Balaton-felvidéki tanúhegyeket, ezúttal is erre készült, mert onnan az Alpok vonalát még soha nem látta.

„Amire nem számítottam, hogy Sümeg felé tekintve, a tejköd és a sümegi vár mögött meglátom a Raab-hegységet és a Schneeberget, ezeknek a havas csúcsait. Ezek már mind az Alpok részeit képezik”

– mesélte a fotós.

Vaszkó András meteorológus az RTL Híradójának elmondta: „Az, hogy a köd, illetve a rétegfelhőzet teteje fölött nagy volt a látótávolság, annak köszönhető, hogy a nagyobb magasságokban erős szél fújt, így a szokásosnál lényegesen tisztább volt a levegő.”

A Föld görbülete miatt azonos magasságból körülbelül öt kilométerre lehet ellátni. A Csobánc 376, a Schneeberg több mint 2000 méter magas hegy. Így, ami különlegessé teszi a felvételt, az a távolság: a Schneeberg például 160 kilométerre van légvonalban a Csobánctól.

Az RTL Híradó teljes riportja

Link másolása
KÖVESS MINKET:


BALATON
7 látványosság a Balatonnál, amiért érdemes egy kicsit távolabb sétálni a parttól
A tó környékén áll hazánk egyik legromantikusabb épületmaradványa. De a parthoz közel van az egyik legszebb panorámát nyújtó templom és az egyik leglátogatottabb várunk is.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2022. január 15.


Link másolása

A Balaton partja hatalmas vonzerő, a csillogó víztükör, a fenséges látvány rabul ejti látogatóját. Ám érdemes egy kicsit eltávolodni a vízparttól és kisebb-nagyobb sétát, kirándulást tenni a környékén is. Sok olyan szépséget rejt a táj, amit a nyári főszezonon kívül is szívesen ajánlunk.

1. A Káli-medence

Igazi természeti csoda a békés, romantikus, szinte idillikus táj, a Káli-medence, amely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. Különös érdekessége, hogy az itt húzódó hegyek egy része fekete homokkőből van, de többet bazalttakaró borít. A felszínt az évmilliók során a szél is alakította, így jöttek létre a látványos kőtengerek is. A szél által lecsiszolt hatalmas kövek rendkívüli látványt nyújtanak. A vidék egyik fő nevezetessége a félbevágott, kúp alakú Hegyestű, a medence keleti szélén.

2. Balatonalmádi

Ez a település évközben is remek kirándulóhely. A gyönyörű környezet mellett a szoborparkot és több nevezetességet is érdemes felkeresni.

A város egyik fő látványossága a 2013-ban átadott Kézfogás – Európa szoborpark, amely egy kulturális és turisztikai attrakció a Szent Erzsébet ligetben. Több mint 50 szobor és térplasztika látható itt, köztük külföldi művészek alkotásai. Jó részüknek ez az állandó helye, de vannak, amiket csak ideiglenes jelleggel mutatnak be a parkban.

3. A fonyódi Nagyboldogasszony templom

Úgy tartják, hogy a Balatonnál az egyik legszebb panorámát a fonyódi Nagyboldogasszony templomnál találjuk. A román stílusban épült plébániatemplomot Gyalus László tervezte, és 1902-ben szentelték fel. A templomot később, 1920-ban átépítették, majd többször is felújították és tovább díszítették.

4. Szamárkő

Kevés olyan látványosság van a Balaton környékén, melyhez annyi szóbeszéd vagy legenda fűződik, mint a Zamárdiban található Szamárkőhöz. Ráadásul ezt az óriási követ, mely a vasútállomástól 8-10 percnyi sétára fekszik, csak 1943-ban „fedezte fel” egy amatőr régész.

5. A szigligeti vár

Különleges helyen áll a Balaton-felvidék híres vára, a szigligeti vár. Az épület a tó egykori szigetét képező vulkanikus hegy kúpján vigyázza a vidéket. Múltja a 13. századig nyúlik vissza. A sokat látott épület végzetét azonban egy villámcsapás okozta, ami felrobbantotta az egyik toronyban lévő puskaport, a tűztől pedig leégett a vár. A gyönyörű vidéken álló vár Magyarország egyik leglátogatottabb vára.

6. A somogyvámosi romtemplom

Somogyvámos határában áll egy romtemplom, amelyet sokan úgy emlegetnek, mint a Balaton vidékének, sőt hazánknak is egyik legromantikusabb épületmaradványát. A mezőség közepén magasodó építmény valóban lenyűgöző. Egy korábbi régészeti kutatás azt igazolta, hogy a templom egy korábbi, 12. századi kisebb kápolna helyére épült. A kora gótikus stílusú középkori Pusztatemplomnak ma a romjai láthatók a somogyi lankák, dűnék és szántóföldek között. A – manapság – Ihász-dűlőnek nevezett részen áll már 800 éve. Mivel a természet veszi körül, így minden évszakban érdekes és szép látványt nyújt a kövekből, téglákból álló torony.

7. A balatoni napfelkelte

A napkeltében van az a bizonyos pár pillanat, mikor az első napsugár áttör a sötét égbolton. Még csak ígéri, hogy hamarosan teljes pompájában előbukkan, még nem melegít, még ő is készülődik. De jelzi: állj meg, várj! Ilyenkor tényleg megáll minden arra a pillanatra. A víz elsimul, a csónak nem ring, a madár elhalkul a fészekben. Az ember pedig ül, a lélegzetét visszafojtja, és átadja magát a természetnek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BALATON
Jégkása lett a Balatonból Siófoknál
A fagypont alatti hőmérséklet és a szél okozza a jelenséget.
Fotó: Facebook/Időkép - szmo.hu
2022. január 12.


Link másolása

Az Időkép új videót közölt Facebook-oldalán, amelyen jól látszik a zord időjárás hatása.

Az élő kamerák rögzítették, ahogyan a Balaton, Hotel Lidó előtti szakaszán folyamatosan jégkása képződött.

„A szél és a -6 fokos fagy fodros jégtakarót húzott a siófoki partszakaszra.”
- írták a videóhoz.

Egy tegnap készült fotót is csatoltak mellé, ahol jól látszik, hogy még nyoma sem volt a jégtakarónak.

A teljes videó felvétel itt tekinthető meg.


Link másolása
KÖVESS MINKET: