BALATON

A tél közeledtével sem pihen Balatonlelle: Adventi Fesztivál, jégpálya és Mikulás Regatta is lesz

Lesz téli finomságokat kínáló hütte, lesz korcsolya- és fakutyabérlés és számtalan különleges program is.

Link másolása

Idén – november 26-án – ötödik szezonját kezdi a műjégpálya Balatonlellén. Ahogy az eddigi években, idén is lesz téli finomságokat kínáló hütte, lesz korcsolya- és fakutyabérlés, korcsolyaélezés és számtalan különleges program is. A sort december 4-én egy igazi különlegesség, az Adventi Fesztivál nyitja.

Már megszokhattuk, hogy december első hétvégéjén Balatonlelle megtelik élettel. A szervezők ilyenkor több legyet ütnek egy csapásra, három rendezvényt tartanak meg egy időben, egy helyen.

Hetedik alkalommal rendezik meg a Balatonlellei Karácsonyi Vásárt, ahol több mint húsz különleges kézműves árussal találkozhatunk. „Európa számos karácsonyi vásárában jártunk, és igyekeztünk minden jó ötletet hazahozni és megvalósítani. Az elmúlt évek visszajelzései alapján ez sikerült is” – mondta el Tóth Balázs, a Hello Balatonlelle Egyesület elnöke, a vásár ötletgazdája és egyik főszervezője.

A vízen is felpezsdül az élet, rajtol a Téli Vitorlás Versenysorozat - mégpedig a Mikulás Regattával. Ez sorban a hatodik ilyen verseny. „Egyre népszerűbb a téli vitorlázás, egyre több hajós hozza át télre a hajóját Balatonlellére, hogy a versenyeinken indulhasson. Reméljük, idén is szép számú nevező áll majd rajthoz” - mondta Karsai Gábor, a verseny főszervezője.

Annak sem kell aggódni, aki éhesen érkezik, ugyanis a jublieumi V. GasztroPiknik is megtalálható lesz a parton felállított fűtött rendezvénysátorban. Jelen lesz a Balatonpart 10 meghatározó étterme, 9 borászat, egy cukrászda és egy pálinkafőzde. Megkóstolhatjuk többek között a Kalóz Strandbisztró, a Vitorlás Étterem, a Pavilon és a Hatlépcsős ételeit, de jelen lesz a kizárólag Balaton régiós termékeket áruló BL Delikát is. Ihatunk – a teljesség igénye nélkül – a Konyári, a Bujdosó, a Gyukli és a Hujber borokból, a Fenegyerek pálinkájából és a Garamvári pezsgőkből, de megkóstolhatjuk a MóniSüti különleges süteményeit is.

A részletes program december 4-én:

10:00 Rajtol a VI. Mikulás Regatta mezőnye

12:00 Nyit a karácsonyi vásár és a GasztroPiknik sátor, ahol a résztvevő éttermek és borászatok ételeit és borait lehet kóstolni

12:00 A zenei színpadon Ferenczy András – Ray Charles-tól Joe Cockerig

14:00 A zenei színpadon Jar of Soul: “Mai rádióslágerek másként”

16:00 A zenei színpadon Sapszon Orsolya - Cseke Gábor: “Találkozás”

18:00 Érkezik a Mikulás két kis segítőjével, és minden gyereknek ajándékot hoz

18:30 A zenei színpadon áRON feat. Szakonyi Milán

Mindezek mellett lesz kézműves foglalkozás, gyermekjátékok, sült gesztenye, forralt bor, és igazi karácsonyi hangulat. Ha ez nem lenne elég, bárki korcsolyázhat egyet a Balatonparton, kipróbálhatja a vízre épített látvány szaunát is.

A rendezvény ingyenes. A Lelle-Boglár Tekergő elektromos kisbusz a városközpont és a helyszín között fogja szállítani a vendégeket.

Balatonlellén lassan tizedik éve dolgoznak azért, hogy a Balaton egy egész évben élő és lüktető turisztikai desztináció legyen. Törekvésük sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy egyre több Balaton parti település ismeri fel a téli Balatonban rejlő lehetőségeket. A Hello Balatonlelle Egyesület soron következő rendezvényei: December 31. Szilveszteri Regatta Vitorlásverseny, majd február 5-én GasztroFarsang a balatonlellei rendezvénytéren.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


BALATON
Lazul Azur dalban meséli el, hogy mit is jelent számára a Balaton
Van egy csodálatos tavunk, ami télen is összefog tízezreket, és tényleg mindenkinek van egy sztorija a Balatonról. Az enyém a dalokban van – vallja Kövecses-Varga Dani.

Link másolása

Lazul Azur egy igazi balatoni életérzést közvetítő dallal jelentkezett. A Balatonizálj! című dalról Kövecses-Varga Dani, a zenéért felelős énekes-dalszerző a Helló Siofóknak mesélt a Balatonnal való kapcsolatáról, a zenélésről, a zeneszerzésről, ötletekről, tervekről…

Kövecses-Varga Dani elmondta: "Siófoki születésű, balatoni gyerek vagyok. Itt nőttem fel, és a Balatonon is élek. Nyolc éves korom óta éneklek, tizenkét éves korom óta írok dalokat és zenéket. Korábban a zenei stúdiózás vonzott, de áttértem az élő zenére, majd autodidaktaként tanultam dobolni, gitározni, zongorázni és felvételeket készíteni. Aztán jött pár év zenei kihagyás az egyetemi és külföldi munkaévek alatt, viszont a balatoni lokálpatrióta érzés visszahozott, így 25 évesen végleg hazaköltöztem a Balatonhoz.

Jelenleg ásványgyűjtéssel és zenéléssel foglalkozom - ha úgy nézzük, mindkettő a vibe-okról szól. Az augusztusban megjelent „Balatonizálj!” című dalomat több másik, eleinte balatoni témájú dal követi majd. Az azonban mindegyiknél cél, hogy saját legyen a szöveg, az ének és a háttérvokál, az összes hangszerjáték és a stúdiófelvétel is. Szeretném ezt a sajátosságot megtartani a következő számokban és albumokban is.

- Mi inspirált, hogy jött az ötlet, hogy készítesz egy dalt a Balatonról?

- Alapvetően tenni szeretnék a Balatonért, ezért indítottam pár éve Tihanyban a kecskeköröm- és ásványboltot is, mert autentikus és helyi. Emellett balatoni dalokat írok és szerintem fontos az, hogy helyiként is megfogalmazzuk a balatoni életérzést.

Aztán egyszer csak jött ez az ötlet: Balatonizálj! - Ebben minden benne van. Szeretném a zenén keresztül helyi szemszögből átadni a balatoni életérzést és azt a nyugodt egységet, amit a Balaton áraszt. Ezt éreztem gyerekként a siófoki Ezüstparton, és ugyanezt érzem most az északi parton is.

- Miért pont a Lazul Azur névre esett a választásod?

- Legyenek benne a balatoni színek, a tóparti életérzés, a könnyedség és az ásványok. A családban az éneklés anyai, az ásványok apai ágról jönnek (Kövecses-Varga Lajos - a siófoki Ásványmúzeum tulajdonosa). A nevet a lapis lazuli és az azurit ásványok szójátéka inspirálta - így lett a Lazul Azur. Innentől pedig mindegy, hogy hogyan értelmezzük: ásványok, lazaság vagy az égszínkék Balaton.

- Mit jelent számodra a Balaton, a balatoni életérzés?

- Azt, hogy Balatonizálj! Bővebben: hallottunk már erre sok embertől sok választ – és pont ez az: nekem a változatosság. Ha engem a Balatonról kérdezel, nem szeretnék csak a magam nevében beszélni. A „Balatonizálj!” számom a helyi közösséget és összefogást tükrözi és ebből merít ihletet. Szerintem a balatoni lét is ettől erős. Van egy csodálatos tavunk, ami télen is összefog tízezreket, és tényleg mindenkinek van egy sztorija a Balatonról. Az enyém a dalokban van.

- Mik a további terveid a Balatonizálj dallal, miért augusztus elején adtál ki egy ilyen nyári számot?

- A Balatonnál most abban bízunk, hogy az idei szezon kitolódik. Ezért volt az eltolt számkiadás. Innentől pedig a megosztásokon múlik minden, vagy akár azon, mikor kapja fel a dalt egy országos rádió. A nagy zenemegosztókra már felkerült a dal (https://www.youtube.com/watch?v=Vz9a4XLdWls). Az a jó, hogy ez a szám még szezonon kívül is fogyasztható. Ez egy közösségi dal, szerettem volna helyi emberekkel kooperálni és nemcsak egyedül szerepelni a klipben. Egyfajta #Balatonizálj mozgalmat indítani. A Balatoni Kör helyszíneitől már érkeztek fellépési megkeresések, a premier napja pedig pont a Balatonfüredi Borhetek kezdőnapjára esik, ahol felcsendül a dal. Szeretném még idén körbe énekelni a Balatont. A lényeg, hogy Balatonizálj!

- Van mögötted kiadó vagy menedzsment?

- Nincsen. Saját kiadásban jelent meg a Balatonizálj. Szerettem volna úgy „becsomagolni” ezt a projektet, ahogy én megálmodtam. Fontos megemlítenem, hogy a klip forgatásához is egy balatoni kötődésű, szintén siófoki operatőrt választottam. Helényi Tamással egyből megvolt az összhang, hiszen ő is ismeri az életérzést, neki is a Balaton az otthona, és úgy érzem, hogy a kész videó is önmagáért beszél, sikerült megvalósítanunk az elképzeléseket.

- Jönnek a következő számok?

- A visszajelzések szerencsére a „Balatonizálj!” klipforgatása alatt ígéretesek voltak. Többen odajöttek, hogy tetszik nekik a dal. Ha a megjelenés után is ilyen lesz a dal fogadtatása, még idén jövök új dalokkal.

VIDEÓ: Lazul Azur - BALATONIZÁLJ

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk