?> /balaton/a-legujabb-menoseg-balatoni-levego-konzervben/ A legújabb menőség: balatoni levegő konzervben | szmo.hu
hirdetés

BALATON
A Rovatból
hirdetés

A legújabb menőség: balatoni levegő konzervben

Ezentúl bárhol, bármikor élvezheted a balatoni levegőt: csak bonts ki egy konzervet!

Link másolása

hirdetés

Az előző hétvégén kint voltam a Balaton északi partján található Káptalantóti termelői piacon, ahol egyszer csak megláttam, hogy egy fiatal pár Balatoni levegőt árul designos konzervdobozokban. Nem vicc! Megtetszett ez szemtelen és vicces ötlet, ezért megkerestem a gazdáját, hogy mesélje el a történetét.

Mi is az a PandArte blog?

Bánhidi Dóra több mint három éve a fejébe vette, hogy minden olyan dolgot megismertet a világgal, ami kreatív ötletből született.

dora

"Blogomon rengeteg hazai tervezőről, innovatív ötletről, helyről és designról írok, mert ezzel szeretném inspirálni az embereket arra, hogy megtalálják önmaguk 'ajándékát', vagyis azt, hogy ők miben a legkreatívabbak" - írja Dóra.

hirdetés

Mi pedig arra vállalkoztunk, hogy időről-időre bemutatunk valakit vagy valamit Dóra sikertörténeteiből

Katona Róbert a Corvinus Egyetemen végzett közgazdászként, de a marketing és marketing kommunikáció is a tanult és szeretett tárgyai között volt. Hosszú ideje egy pénzügyi szolgáltató cég a munkáltatója ahol, mint az előző munkahelyein is főleg az értékesítési területen dolgozott. Egyre kevesebb inspiráló impulzus érte őt, mindezek mellett pedig elkapta a "valósítsuk meg önmagunkat", "kreáljunk valamit ami én vagyok" hullám.

"
Ennek vagy hasonlónak köszönhetjük szerintem a jogászból péket, marketingesből cukrászt és a fából vaskarikát. Én óvatos duhaj vagyok, így teljes arculatváltást, foglalkozást nem, de szabadidős tevékenységet azt választottam. Hosszú gondolkodás után, egy gyerekkori emlék hatására jött a gondolat: Levegőt fogok szépen becsomagolni és árulni, majd ezt a gondolatot 2014 nyár elején tett követte. - meséli Robi.

balatonilevego1

balatonilevego2

Honnan ered a Balatoni levegő ötlete?

Az alapötletet még 1980-ban, gyerekként egy nyaralás során Párizsban láttam. A Centre Pompidou melletti souvenir árusoknál fedeztem fel a "Párizsi levegőt" szardíniás dobozba csomagolva. Nagyon megragadott, megtetszett a dolog. Egyedinek, szemtelennek és zseniálisnak ( bár ekkor még ezt a szót valószínűleg nem ismertem) találtam. Tavaly, amikor azon gondolkodtam, hogy mit kezdjek a fel nem használt kreativitásommal és szabadidőmmel, eszembe jutott a dolog. Körbenéztem, érdeklődtem, megfelelő dobozt kerestem, ill. grafikust.

Miután megtaláltam mindkettőt több elvetett grafikai terv és a szöveg után kialakult a ma látható design és szöveg. Először az angol nyelvű Air from Budapest 5 színben, majd a magyar nyelvű balatoni levegő. Eredetileg az volt a tervem, hogy az ország turisztikai szempontból népszerűbb illetve általam kedvelt helyein jelenik meg a helyi levegő de most még a Budapestre és a Balatonra koncentrálok. Azóta a turizmus világnapja alkalmából egy mátraházai szállodának készítettem mátrai gyógyító levegőt is, ill. tervben van több különböző fajta balatoni levegő és egyéb tárgyak piacra dobása is.

balatonilevego7

Ezt tényleg komolyan gondoltad, levegőt árulni?

Igen. Kicsit szemtelen és ironikus ötletnek tartottam (amilyen magam is vagyok), de bíztam benne, hogy az igényes, letisztult designnak (amit a Graphasel Design Studióval közösen készítettünk) és a viccesnek, ugyanakkor hangulatos szövegnek köszönhetően, mégis szerethető tárgyat készítettünk.

Ennyire szereted a Balatont?

Gyerekkoromban és korábban úgy alakult, hogy inkább a déli parton nyaraltam/nyaraltunk, míg ahogy érek/ értem egyre többet tartózkodtam az északi parton, ill. az északi parttól is egyre jobban el-el kóborolunk a vulkáni kúpok és szőlőt termő dombok közé. Fantasztikus vidék, nem tudom megunni, de erről nagyobb terjedelemben kellene beszélni, amire itt most nincs mód. Tehát a kérdésre a válasz: igen, nagyon.

balatonilevego6

Amúgy tényleg balatoni levegő van benne?

Erre is igennel tudok válaszolni. És tényleg. Remélem nem okoz traumát senkinek - és itt most spoiler jön - de tök mindegy, milyen levegő van a dobozban. Nem hiszem, hogy bárki meg tudná különböztetni a saját érzékszerveivel, hogy az a 0.375 l levegő hol került bele. Mindezek ellenére valahogy úgy alakult, hogy eddig minden egyes darab valóban Balatonon készült. Mint említettem nagyon szeretem a Balatont így amikor csak tehetem/tehetjük ott is vagyok (hétvégenként), és mivel ez egy saját kezűleg összeszerelt kézműves, és szabadidőben gyártott termék, ezért tényleg mind ott készült.

Mik az eddigi visszajelzések? Nem akadtak ki az emberek?

Nagyon pozitívak. Általában megnézik, lefényképezik, megmosolyogják. Mindenesetre a legtöbb emberből, akinek az útjába kerül kivált valamilyen reakciót. Persze van aki fanyalogva megjegyzi, hogy nem hiszi, hogy bárki is pénzt adna érte, de ez is természetes reakció. Nem az a cél, hogy mindenki megvegye. Elvesztené az "exclusivitását" és amúgy sem vagyok felkészülve ipari méretű termelésre. Aki érti ezt a kicsit ironikus megközelítést és a képeslap, hűtőmágnes, bögre Szentháromság nem üti meg az ingerküszöbét, de önmagának vagy bárki másnak szeretne egy nem mindennapi emléktárgyat szerezni, az megveszi.

balatonilevego4

Mennyibe kerül?

Alapvetően 1500 Ft, de szabadáras, annyiért adja a viszonteladó, amennyiért szeretné.

Hol lehet megvásárolni?

A káptalantóti Liliompiacon személyesen árultam a portékát néhány alkalommal (ami nagy élmény volt, és nagyon pozitív volt a visszajelzés), de most már fixen minden vasárnap megtalálható ott a Judy Design Store standján és majd Kapolcson is. Az Art Placcon Tihanyban július 22-26 lesz megtalálható, míg előtte a Balaton Expressen a budapesti Mono Art & Designban. A balatoni boltok listája alakulóban, de biztosan megtalálható majd Balatonfüred, Tihany, és Siófok egy-egy boltjában. Addig is itt találjátok a Facebook oldalunkat.

Ha tetszett az ötlet, ajánld másoknak is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk