BALATON

A legújabb menőség: balatoni levegő konzervben

Ezentúl bárhol, bármikor élvezheted a balatoni levegőt: csak bonts ki egy konzervet!

Link másolása

Az előző hétvégén kint voltam a Balaton északi partján található Káptalantóti termelői piacon, ahol egyszer csak megláttam, hogy egy fiatal pár Balatoni levegőt árul designos konzervdobozokban. Nem vicc! Megtetszett ez szemtelen és vicces ötlet, ezért megkerestem a gazdáját, hogy mesélje el a történetét.

Mi is az a PandArte blog?

Bánhidi Dóra több mint három éve a fejébe vette, hogy minden olyan dolgot megismertet a világgal, ami kreatív ötletből született.

dora

"Blogomon rengeteg hazai tervezőről, innovatív ötletről, helyről és designról írok, mert ezzel szeretném inspirálni az embereket arra, hogy megtalálják önmaguk 'ajándékát', vagyis azt, hogy ők miben a legkreatívabbak" - írja Dóra.

Mi pedig arra vállalkoztunk, hogy időről-időre bemutatunk valakit vagy valamit Dóra sikertörténeteiből

Katona Róbert a Corvinus Egyetemen végzett közgazdászként, de a marketing és marketing kommunikáció is a tanult és szeretett tárgyai között volt. Hosszú ideje egy pénzügyi szolgáltató cég a munkáltatója ahol, mint az előző munkahelyein is főleg az értékesítési területen dolgozott. Egyre kevesebb inspiráló impulzus érte őt, mindezek mellett pedig elkapta a "valósítsuk meg önmagunkat", "kreáljunk valamit ami én vagyok" hullám.

"
Ennek vagy hasonlónak köszönhetjük szerintem a jogászból péket, marketingesből cukrászt és a fából vaskarikát. Én óvatos duhaj vagyok, így teljes arculatváltást, foglalkozást nem, de szabadidős tevékenységet azt választottam. Hosszú gondolkodás után, egy gyerekkori emlék hatására jött a gondolat: Levegőt fogok szépen becsomagolni és árulni, majd ezt a gondolatot 2014 nyár elején tett követte. - meséli Robi.

balatonilevego1

balatonilevego2

Honnan ered a Balatoni levegő ötlete?

Az alapötletet még 1980-ban, gyerekként egy nyaralás során Párizsban láttam. A Centre Pompidou melletti souvenir árusoknál fedeztem fel a "Párizsi levegőt" szardíniás dobozba csomagolva. Nagyon megragadott, megtetszett a dolog. Egyedinek, szemtelennek és zseniálisnak ( bár ekkor még ezt a szót valószínűleg nem ismertem) találtam. Tavaly, amikor azon gondolkodtam, hogy mit kezdjek a fel nem használt kreativitásommal és szabadidőmmel, eszembe jutott a dolog. Körbenéztem, érdeklődtem, megfelelő dobozt kerestem, ill. grafikust.

Miután megtaláltam mindkettőt több elvetett grafikai terv és a szöveg után kialakult a ma látható design és szöveg. Először az angol nyelvű Air from Budapest 5 színben, majd a magyar nyelvű balatoni levegő. Eredetileg az volt a tervem, hogy az ország turisztikai szempontból népszerűbb illetve általam kedvelt helyein jelenik meg a helyi levegő de most még a Budapestre és a Balatonra koncentrálok. Azóta a turizmus világnapja alkalmából egy mátraházai szállodának készítettem mátrai gyógyító levegőt is, ill. tervben van több különböző fajta balatoni levegő és egyéb tárgyak piacra dobása is.

balatonilevego7

Ezt tényleg komolyan gondoltad, levegőt árulni?

Igen. Kicsit szemtelen és ironikus ötletnek tartottam (amilyen magam is vagyok), de bíztam benne, hogy az igényes, letisztult designnak (amit a Graphasel Design Studióval közösen készítettünk) és a viccesnek, ugyanakkor hangulatos szövegnek köszönhetően, mégis szerethető tárgyat készítettünk.

Ennyire szereted a Balatont?

Gyerekkoromban és korábban úgy alakult, hogy inkább a déli parton nyaraltam/nyaraltunk, míg ahogy érek/ értem egyre többet tartózkodtam az északi parton, ill. az északi parttól is egyre jobban el-el kóborolunk a vulkáni kúpok és szőlőt termő dombok közé. Fantasztikus vidék, nem tudom megunni, de erről nagyobb terjedelemben kellene beszélni, amire itt most nincs mód. Tehát a kérdésre a válasz: igen, nagyon.

balatonilevego6

Amúgy tényleg balatoni levegő van benne?

Erre is igennel tudok válaszolni. És tényleg. Remélem nem okoz traumát senkinek - és itt most spoiler jön - de tök mindegy, milyen levegő van a dobozban. Nem hiszem, hogy bárki meg tudná különböztetni a saját érzékszerveivel, hogy az a 0.375 l levegő hol került bele. Mindezek ellenére valahogy úgy alakult, hogy eddig minden egyes darab valóban Balatonon készült. Mint említettem nagyon szeretem a Balatont így amikor csak tehetem/tehetjük ott is vagyok (hétvégenként), és mivel ez egy saját kezűleg összeszerelt kézműves, és szabadidőben gyártott termék, ezért tényleg mind ott készült.

Mik az eddigi visszajelzések? Nem akadtak ki az emberek?

Nagyon pozitívak. Általában megnézik, lefényképezik, megmosolyogják. Mindenesetre a legtöbb emberből, akinek az útjába kerül kivált valamilyen reakciót. Persze van aki fanyalogva megjegyzi, hogy nem hiszi, hogy bárki is pénzt adna érte, de ez is természetes reakció. Nem az a cél, hogy mindenki megvegye. Elvesztené az "exclusivitását" és amúgy sem vagyok felkészülve ipari méretű termelésre. Aki érti ezt a kicsit ironikus megközelítést és a képeslap, hűtőmágnes, bögre Szentháromság nem üti meg az ingerküszöbét, de önmagának vagy bárki másnak szeretne egy nem mindennapi emléktárgyat szerezni, az megveszi.

balatonilevego4

Mennyibe kerül?

Alapvetően 1500 Ft, de szabadáras, annyiért adja a viszonteladó, amennyiért szeretné.

Hol lehet megvásárolni?

A káptalantóti Liliompiacon személyesen árultam a portékát néhány alkalommal (ami nagy élmény volt, és nagyon pozitív volt a visszajelzés), de most már fixen minden vasárnap megtalálható ott a Judy Design Store standján és majd Kapolcson is. Az Art Placcon Tihanyban július 22-26 lesz megtalálható, míg előtte a Balaton Expressen a budapesti Mono Art & Designban. A balatoni boltok listája alakulóban, de biztosan megtalálható majd Balatonfüred, Tihany, és Siófok egy-egy boltjában. Addig is itt találjátok a Facebook oldalunkat.

Ha tetszett az ötlet, ajánld másoknak is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BALATON
Videón, ahogy a viharos szél szétszedi a Balaton jegét
A vékony jégréteg egyre kisebb darabokra esett szét, amelyek aztán a déli part felé tolódtak, és közben tovább morzsolódtak.

Link másolása

Nem kímélte a Balatont részben beborító vékony jégréteget a pénteki szélvihar - írja az Időkép.

A viharos északnyugati szél egyre inkább feldarabolta, majd a déli part felé tolta a jégtáblákat, amelyek még kisebb darabokra törtek szét.

A Balatonnál a legerősebb széllökések a 70-80 km/órát is meghaladták pénteken. Az Időkép Fonyód, Várhegyen lévő magassági szélmérője 97 km/h-t mért kora délután.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BALATON
A Csobáncról, 200 kilométer távolságról fényképezte le az Alpok csúcsait egy amatőr fotós
A magasban erős szél fújt, így szokatlanul messze el lehetett látni a Balaton északi partjának hegyeiről.

Link másolása

A Balaton északi partjáról sikerült lefotóznia az Alpok havas csúcsait egy amatőr fotósnak, vagyis csaknem 200 kilométerre látott el.

Vanatka Martin négy éve fényképezi a Balaton-felvidéki tanúhegyeket, ezúttal is erre készült, mert onnan az Alpok vonalát még soha nem látta.

„Amire nem számítottam, hogy Sümeg felé tekintve, a tejköd és a sümegi vár mögött meglátom a Raab-hegységet és a Schneeberget, ezeknek a havas csúcsait. Ezek már mind az Alpok részeit képezik”

– mesélte a fotós.

Vaszkó András meteorológus az RTL Híradójának elmondta: „Az, hogy a köd, illetve a rétegfelhőzet teteje fölött nagy volt a látótávolság, annak köszönhető, hogy a nagyobb magasságokban erős szél fújt, így a szokásosnál lényegesen tisztább volt a levegő.”

A Föld görbülete miatt azonos magasságból körülbelül öt kilométerre lehet ellátni. A Csobánc 376, a Schneeberg több mint 2000 méter magas hegy. Így, ami különlegessé teszi a felvételt, az a távolság: a Schneeberg például 160 kilométerre van légvonalban a Csobánctól.

Az RTL Híradó teljes riportja

Link másolása
KÖVESS MINKET:


BALATON
7 látványosság a Balatonnál, amiért érdemes egy kicsit távolabb sétálni a parttól
A tó környékén áll hazánk egyik legromantikusabb épületmaradványa. De a parthoz közel van az egyik legszebb panorámát nyújtó templom és az egyik leglátogatottabb várunk is.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2022. január 15.


Link másolása

A Balaton partja hatalmas vonzerő, a csillogó víztükör, a fenséges látvány rabul ejti látogatóját. Ám érdemes egy kicsit eltávolodni a vízparttól és kisebb-nagyobb sétát, kirándulást tenni a környékén is. Sok olyan szépséget rejt a táj, amit a nyári főszezonon kívül is szívesen ajánlunk.

1. A Káli-medence

Igazi természeti csoda a békés, romantikus, szinte idillikus táj, a Káli-medence, amely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. Különös érdekessége, hogy az itt húzódó hegyek egy része fekete homokkőből van, de többet bazalttakaró borít. A felszínt az évmilliók során a szél is alakította, így jöttek létre a látványos kőtengerek is. A szél által lecsiszolt hatalmas kövek rendkívüli látványt nyújtanak. A vidék egyik fő nevezetessége a félbevágott, kúp alakú Hegyestű, a medence keleti szélén.

2. Balatonalmádi

Ez a település évközben is remek kirándulóhely. A gyönyörű környezet mellett a szoborparkot és több nevezetességet is érdemes felkeresni.

A város egyik fő látványossága a 2013-ban átadott Kézfogás – Európa szoborpark, amely egy kulturális és turisztikai attrakció a Szent Erzsébet ligetben. Több mint 50 szobor és térplasztika látható itt, köztük külföldi művészek alkotásai. Jó részüknek ez az állandó helye, de vannak, amiket csak ideiglenes jelleggel mutatnak be a parkban.

3. A fonyódi Nagyboldogasszony templom

Úgy tartják, hogy a Balatonnál az egyik legszebb panorámát a fonyódi Nagyboldogasszony templomnál találjuk. A román stílusban épült plébániatemplomot Gyalus László tervezte, és 1902-ben szentelték fel. A templomot később, 1920-ban átépítették, majd többször is felújították és tovább díszítették.

4. Szamárkő

Kevés olyan látványosság van a Balaton környékén, melyhez annyi szóbeszéd vagy legenda fűződik, mint a Zamárdiban található Szamárkőhöz. Ráadásul ezt az óriási követ, mely a vasútállomástól 8-10 percnyi sétára fekszik, csak 1943-ban „fedezte fel” egy amatőr régész.

5. A szigligeti vár

Különleges helyen áll a Balaton-felvidék híres vára, a szigligeti vár. Az épület a tó egykori szigetét képező vulkanikus hegy kúpján vigyázza a vidéket. Múltja a 13. századig nyúlik vissza. A sokat látott épület végzetét azonban egy villámcsapás okozta, ami felrobbantotta az egyik toronyban lévő puskaport, a tűztől pedig leégett a vár. A gyönyörű vidéken álló vár Magyarország egyik leglátogatottabb vára.

6. A somogyvámosi romtemplom

Somogyvámos határában áll egy romtemplom, amelyet sokan úgy emlegetnek, mint a Balaton vidékének, sőt hazánknak is egyik legromantikusabb épületmaradványát. A mezőség közepén magasodó építmény valóban lenyűgöző. Egy korábbi régészeti kutatás azt igazolta, hogy a templom egy korábbi, 12. századi kisebb kápolna helyére épült. A kora gótikus stílusú középkori Pusztatemplomnak ma a romjai láthatók a somogyi lankák, dűnék és szántóföldek között. A – manapság – Ihász-dűlőnek nevezett részen áll már 800 éve. Mivel a természet veszi körül, így minden évszakban érdekes és szép látványt nyújt a kövekből, téglákból álló torony.

7. A balatoni napfelkelte

A napkeltében van az a bizonyos pár pillanat, mikor az első napsugár áttör a sötét égbolton. Még csak ígéri, hogy hamarosan teljes pompájában előbukkan, még nem melegít, még ő is készülődik. De jelzi: állj meg, várj! Ilyenkor tényleg megáll minden arra a pillanatra. A víz elsimul, a csónak nem ring, a madár elhalkul a fészekben. Az ember pedig ül, a lélegzetét visszafojtja, és átadja magát a természetnek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BALATON
Jégkása lett a Balatonból Siófoknál
A fagypont alatti hőmérséklet és a szél okozza a jelenséget.
Fotó: Facebook/Időkép - szmo.hu
2022. január 12.


Link másolása

Az Időkép új videót közölt Facebook-oldalán, amelyen jól látszik a zord időjárás hatása.

Az élő kamerák rögzítették, ahogyan a Balaton, Hotel Lidó előtti szakaszán folyamatosan jégkása képződött.

„A szél és a -6 fokos fagy fodros jégtakarót húzott a siófoki partszakaszra.”
- írták a videóhoz.

Egy tegnap készült fotót is csatoltak mellé, ahol jól látszik, hogy még nyoma sem volt a jégtakarónak.

A teljes videó felvétel itt tekinthető meg.


Link másolása
KÖVESS MINKET: