hirdetés

BALATON
A Rovatból
hirdetés

A legtöbb balatoni strand vize kiváló minőségű, és már közel 20 fokos

A legtöbb strand már a hétvégén nyitva tart. A balatoni települések szerint, a magyar tenger hamarabb felmelegszik, mint az Adria.
Címkép: Kardos Ildikó - szmo.hu
2016. május 24.

hirdetés

Nagyon jó a Balaton vízminősége - derült ki a szokásos évi ellenőrzés során. A legtöbb fürdésre kijelölt hely "kiváló", vagy "jó" minősítést kapott, mindössze két strand lett "tűrhető" vagy "kifogásolt" vízminőségű. Emellett úgy fest, a magyar tenger hamarabb fog felmelegedni, mint az Adria, hiszen közel már a bűvös határ, a 20 fok: hétfőn 18 fokosnak mérték.

mervai1

Fotó: Mervai Márk

A strandokat folyamatosan figyelő Országos Közegészségügyi Intézet vizsgálatai szerint a 136 kijelölt fürdőhely vízminőségével valószínűleg idén sem lesz gond. A legutóbbi adatok alapján a fürdőhelyek 93 százaléka “kiváló”, öt százaléka “jó” minősítést kapott. A maradék két strand közül a balatonfüredi Koloska Marina strand “tűrhető”, a badacsonytomaji Club Hotel Badacsony pedig a “kifogásolt” minősítést kapott - számolt be a Balatontipp.hu legújabb, friss infókat összegyűjtő cikkében.

A strandok többsége gyakorlatilag folyamatosan nyitva tart és látogatható, megfelelő időben szabad strandként akár fürdésre is használható. A hivatalos “nyitás” valójában a pénztárak nyitását, s ezzel a szabad használat zárását jelenti - tudta meg Győrffy Árpád a strandok üzemeltetőitől.

hirdetés

Bővebben a strandok nyitvatartásáról itt olvashatsz.

kardos1

Fotó: Kardos Ildikó

Ilyen sok víz talán még sosem volt a mederben szezoninduláskor:

hétfőn, a nyarat idéző melegben 18 fokos volt a Balaton vize és 124 centi az átlagvízszintje - írja a Sonline.hu.

Ugyan a bűvös határ a 20 fok, mégis már a hétvégén is sokan öltöttek fürdőruhát, és próbálták ki a tó vizét.

A balatoniak tavaly tartották először a Balaton napját, a strandszezon kezdetét. Az ünnepséget a friss hagyomány szerint az azt követő szombaton rendezik meg, amikor a Balaton vízhőmérséklete eléri a 20 fokot. A rendezvénnyel azt üzenik: a magyar tenger sokkal hamarabb felmelegszik, mint az Adria, előbb lehet fürdeni benne.

Az ünnepség a Balaton napjához csatlakozó balatoni települések strandjain tóbafutóversennyel indul délután 3 órakor, ezzel nyitják meg majd a strandszezont. Fél négykor pedig "körbekoccintják" majd a tavat az új régiós nedűvel, a BalatonBorral.

Bővebben a programokról itt olvashatsz.

Ha örülsz a hírnek, oszd meg!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
BALATON

Elárverezik a Balatonpart egyik legszebb szakaszát

A balatonboglári kempingre a jövő héttől lehet licitálni.
Fotó: Wikipedia - szmo.hu
2020. október 19.

hirdetés

Elárverezik a balatonboglári Sellő kempinget, az érdeklődők október 27-étől november 26-ig licitálhatnak a 1,5 hektáros területre - írja a balatontipp.hu. A kemping kikiáltási ára 1 milliárd 16 millió, a licitlépcső pedig 2 millió forint, azonban mindenek előtt le kell tenni a százmilliós árverési biztosítékot.

A terület elárverezése a Bahart reorganizációja keretében valósul meg, melynek során több balatonparti területet és kikötőt értékesítenek.

A területen persze nem építkezhet szabadon a legnagyobb licitet felmutató érdeklődő, ugyanis a kiírás szerint a területnek maximum 15%-a beépíthető, az épületek magassága pedig maximum 6 méter lehet, és a terület legalább 70%-ának zöldterületnek kell maradnia. A kempingben már most is találhatók ideiglenes és végleges építmények, ugyanakkor nagy előnye, hogy a telekről közvetlenül be lehet jutni a vízbe.

A hely különlegessége, hogy egy gyönyörű félszigeten helyezkedik el, közvetlenül a balatonboglári kikötő szomszédságában, homokos partjának és játszóterének köszönhetően pedig kedvelt nyaralóhely volt a kisgyerekes családok számára is. Bár a kemping közvetlenül a vitorláskikötő mellett helyezkedik el, maga a kikötő nem tartozik az eladó területhez, mivel azt külön adják ki üzemeltetésre.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
BALATON

Szürkeség, csend, üresség - ilyen volt Tihany karácsonykor

A szürkeségben olyan volt a település és a Balaton, mintha egy pillanatra megdermedt volna minden. Sehol egy látogató, sehol egy nyitott bolt, sehol egy szín... Megható, megrendítő és így is szép a magyar tenger.
Fotók: Rostásy Szabó Mihály - szmo.hu
2020. december 26.

hirdetés

Csak a csend és a fotós volt Tihanyban karácsonykor. A szürke idő inkább idézte a "nem szeretem" őszi napokat, mint a téli időszakot.

A szürkeségben olyan volt a település és a Balaton, mintha egy pillanatra megdermedt volna minden. Sehol egy látogató, sehol egy nyitott bolt, sehol egy szín... Megható, megrendítő és így is szép a magyar tenger.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BALATON

Ősszel a legszebb a Balaton: mikor csendes romantikázásra csábít az északi part

Csodás élmény, mikor dél körül felmelegszik az idő, mikor a szellő is langyosra vált, a vízen pedig ezüstösen csillan meg a napsugár.
Fotók: Rostásy Szabó Mihály - szmo.hu
2020. október 04.

hirdetés

Jártál már ősszel a Balatonnál? Ha igen, akkor biztos emlékszel rá, milyen érzés, mikor dél körül felmelegszik az idő, mikor a szellő is langyosra vált, a vízen pedig ezüstösen csillan meg a napsugár. Mikor a helyiek és néhány kiránduló, üdülő még ebéd előtt (vagy épp után) tesz egy kis sétát, vagy kiül napfürdőzni a vízparti padokra. Mikor a levelek már zörögnek a fákon, és egy-egy fuvallatra méltóságteljesen megindulnak a lábad elé.

Ha ez eddig kimaradt, akkor pótold, mert csodás élményben lesz részed. A reggeli párába burkolt túlpart, a nádasból előbújó kacsák, hattyúk, a délelőtti felpezsdülés, majd a délután lassan színt váltó, narancsos fénybe boruló vidék, no és a hűvös szellőkkel beköszönő este, mikor a fények szinte vibrálnak, a nedves avar pedig letompítja a lépteidet.

Íme pár friss kép, ami talán meggyőz arról, hogy ezt neked is át kell élni:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BALATON

Belopódzott az ősz a Balaton partjára

Csend és békesség, lassan csobbanó víz, ráérősen totyogó kacsák. Egyik nap még ragyogó napsütés idézte a nyarat, másnap már sárgán zizzenő levelekkel beköszöntött az ősz.
Fotók: Rostásy Szabó Mihály - szmo.hu
2020. szeptember 26.

hirdetés

Szinte egyik napról a másikra érkezett meg az ősz a Balatonra. Pár napja még nyaralóidő csábított, most pedig sárgán rezzenő levelek között surran a szél. A nap is laposabban csillan meg a víz tetején. Már lassul a világ, csendesedik a magyar tenger is. És mi is így imádjuk.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: