hirdetés

BALATON
A Rovatból
hirdetés

8 érv, amiért muszáj Balatonfüredre látogatnod

Azoknak (is) szól a Maison blog bejegyzése, akiknek a nyaralás nem feltétlenül azt jelenti, hogy egész nap fürdenek és napoznak.
Bitay Andrea írása a a Maison blogon - szmo.hu
2016. július 12.

hirdetés
A MAISON blog szerint Balatonfüred legnagyobb erőssége sokszínűségében rejlik, így nem volt nehéz felsorolnia 8 olyan dolgot, ami miatt a szívéhez nőtt ez a hely, ahol jól érezte magát és ami miatt bármikor visszamenne...

Mint minden lista, természetesen ez is szubjektív. Ha szerinted valami kimaradt, írd meg nekünk!

Nemrég néhány napot Balatonfüreden nyaraltunk, és bár már nem először jártam itt, igazán csak most szerettem bele a városba. Idén úgy döntöttünk, hogy külföldi utazás helyett a Balatont vesszük célba. Nem vagyunk egy nagy strandolós család, inkább sétálni szeretünk, nézni a házakat és egy kellemes teraszon kávézgatni. Balatonfüred ideális célpontnak tűnt, mivel a környék nem csak a fürdőzgetéstől szól, a város sokat őriz múltjából.

A szállásunkat is eszerint választottam ki. Amikor Füreden betértünk egy antikoshoz, ott azt mondta a tulajdonos, hogy a copf stílusban épült Gombás Kúriában azok szoktak megszállni, akik vonzódnak a régi épületekhez és érdeklik őket a régiségek. Úgyhogy igazoltnak éreztem a döntést. Az apartmanunk valóban szuper volt, a vendéglátás nem kevésbé, annak pedig utólag kifejezetten örültem, hogy nem a parton, hanem a dombon helyezkedik el, mert így olyan környékeket is megismertünk, amerre lehet, hogy amúgy nem mentünk volna.bfured3bfured8

1. A partról gyönyörű látványt nyújt a tihanyi apátság

Hosszasan el tudtam révedni abban a látványban, amit Füred partjáról nézve Tihany nyújt. Egyszerűen van benne valami varázslatos.

hirdetés

2. Tihany megközelíthető hajóval

És ha már Tihany... Egy külön napi program volt, amikor átmentünk a félszigetre. Nagyon jó, hogy két ennyire szép helység a vízen ilyen gyorsan és egyszerűen megközelíthető. Dávid nagyon élvezte a hajókázást, mi pedig a parthoz közeli borozó fröccsét :) Kisvasúttal mentünk fel az apátsághoz, ahol a turistákat célzó levendulás kacatok áradata nekem már kicsit sok volt, de a Balaton látványa és a környező házak gyönyörűek voltak.

3. Kredenc

Őszintén szólva, a füredi gasztronómiáról sok rosszat tudnék mesélni, de majdnem ugyanennyi jó élményt is! A pozitív meglepetések egyike a Kredenc borbár, ahol bár bort nem ittam, de nagyon finom szendvicset ettem salátával. Előny, hogy az egyik kedvenc utcámban van, de külön jó emlék nekem, hogy Dávid itt evett először húst pépesítés nélkül. Nagyon bejöttek neki a pecsenyés falatok, jó élménnyel indul ezen a téren (is)!

4. Sparhelt Bisztró

Maradok még az ételeknél. A Sparhelt design szempontból nagyon jól néz ki, igazi cuki hely. Amikor azonban kézbe vettem az étlapot és megláttam a főételek árát, egy picit azt gondoltam, hogy hiba volt ide jönni. Aztán amikor kihozták a kacsamellet cseresznyés cous cousszal, már a látvány élményt adott, de az íze egyenesen zseniálisan finom volt. Igazi ízélményt kaptam, ami összehasonlíthatatlan a parthoz közel kínált panírozott mirelitfogásokkal. Muszáj kipróbálni, ha Füreden jártok!

5. Jókai Emlékház

Ha valaki hozzám hasonlóan szereti az irodalmat, a régi történeteket és az építészetet, akkor annak mindenképp körbe kell járnia Jókai egykori nyaralóját! Szerintem lenyűgöző, ahogy berendezték a szobákat, szinte megelevenedik a kora, mert szerencsére nagyon sok tárgy megmaradt. Néha már-már zavarba jöttem attól, hogy valakinek az otthonában "kukkolok", vizsgálgatom a ruháit, a kávés csészéjét vagy épp az ágyát.bfured5bfured6bfured7

6. Régi tornácos házak

Különleges hangulata van a fából készült tornácoknak, karaktert és melegséget adnak a házaknak. Álmaim balatoni háza éppen ilyen, és ebből Füreden nincs hiány.

7. Séta a Kiserdőben

A több mint 200 éves Kiserdő a balatoni fürdővárosok egyetlen történeti értékű, tudatos tervezéssel alkotott közparkja. Igazi színfoltja Fürednek ez a kis árnyas, fás terület, ahol lehet sétálni, játszóterezni, tornázni, sőt még teniszezni is. Amikor 35 fok volt a parton, akkor hálát adtam az égnek azért, hogy minden nap ezen keresztül vezetett az utunk a szállástól.

8. Pihenés a Szívkórház előtti téren

Nem tudom megmagyarázni, hogy miért, de számomra nyugalmat áraszt a Szívkórház előtti tér a savanyúvíz kutakkal, a padokkal, szállodával és az ezt körbeölelő régi épületekkel együtt. Ahogy ott sétálok, mindig azt várom, hogy egyszer csak szembejön velem egy lovaskocsi vagy egy báli forgatag. Azt hiszem, ilyen az, amikor egy helyet átjár a történelem.

Természetesen az előbb felsoroltakon kívül a szépen kiépített strandok, a parti büfék és boltok sora is megtalálható itt, és valljuk be, amikor az ember a Balatonhoz megy nyaralni, akkor még a papírtányéron kihozott hekknek és palacsintának is megvan a maga különleges és szerethető hangulata.

Kattints a megosztásra, ha tetszettek a balatonfüredi tippek!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
BALATON

Elárverezik a Balatonpart egyik legszebb szakaszát

A balatonboglári kempingre a jövő héttől lehet licitálni.
Fotó: Wikipedia - szmo.hu
2020. október 19.

hirdetés

Elárverezik a balatonboglári Sellő kempinget, az érdeklődők október 27-étől november 26-ig licitálhatnak a 1,5 hektáros területre - írja a balatontipp.hu. A kemping kikiáltási ára 1 milliárd 16 millió, a licitlépcső pedig 2 millió forint, azonban mindenek előtt le kell tenni a százmilliós árverési biztosítékot.

A terület elárverezése a Bahart reorganizációja keretében valósul meg, melynek során több balatonparti területet és kikötőt értékesítenek.

A területen persze nem építkezhet szabadon a legnagyobb licitet felmutató érdeklődő, ugyanis a kiírás szerint a területnek maximum 15%-a beépíthető, az épületek magassága pedig maximum 6 méter lehet, és a terület legalább 70%-ának zöldterületnek kell maradnia. A kempingben már most is találhatók ideiglenes és végleges építmények, ugyanakkor nagy előnye, hogy a telekről közvetlenül be lehet jutni a vízbe.

A hely különlegessége, hogy egy gyönyörű félszigeten helyezkedik el, közvetlenül a balatonboglári kikötő szomszédságában, homokos partjának és játszóterének köszönhetően pedig kedvelt nyaralóhely volt a kisgyerekes családok számára is. Bár a kemping közvetlenül a vitorláskikötő mellett helyezkedik el, maga a kikötő nem tartozik az eladó területhez, mivel azt külön adják ki üzemeltetésre.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
BALATON

Szürkeség, csend, üresség - ilyen volt Tihany karácsonykor

A szürkeségben olyan volt a település és a Balaton, mintha egy pillanatra megdermedt volna minden. Sehol egy látogató, sehol egy nyitott bolt, sehol egy szín... Megható, megrendítő és így is szép a magyar tenger.
Fotók: Rostásy Szabó Mihály - szmo.hu
2020. december 26.

hirdetés

Csak a csend és a fotós volt Tihanyban karácsonykor. A szürke idő inkább idézte a "nem szeretem" őszi napokat, mint a téli időszakot.

A szürkeségben olyan volt a település és a Balaton, mintha egy pillanatra megdermedt volna minden. Sehol egy látogató, sehol egy nyitott bolt, sehol egy szín... Megható, megrendítő és így is szép a magyar tenger.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BALATON

Ősszel a legszebb a Balaton: mikor csendes romantikázásra csábít az északi part

Csodás élmény, mikor dél körül felmelegszik az idő, mikor a szellő is langyosra vált, a vízen pedig ezüstösen csillan meg a napsugár.
Fotók: Rostásy Szabó Mihály - szmo.hu
2020. október 04.

hirdetés

Jártál már ősszel a Balatonnál? Ha igen, akkor biztos emlékszel rá, milyen érzés, mikor dél körül felmelegszik az idő, mikor a szellő is langyosra vált, a vízen pedig ezüstösen csillan meg a napsugár. Mikor a helyiek és néhány kiránduló, üdülő még ebéd előtt (vagy épp után) tesz egy kis sétát, vagy kiül napfürdőzni a vízparti padokra. Mikor a levelek már zörögnek a fákon, és egy-egy fuvallatra méltóságteljesen megindulnak a lábad elé.

Ha ez eddig kimaradt, akkor pótold, mert csodás élményben lesz részed. A reggeli párába burkolt túlpart, a nádasból előbújó kacsák, hattyúk, a délelőtti felpezsdülés, majd a délután lassan színt váltó, narancsos fénybe boruló vidék, no és a hűvös szellőkkel beköszönő este, mikor a fények szinte vibrálnak, a nedves avar pedig letompítja a lépteidet.

Íme pár friss kép, ami talán meggyőz arról, hogy ezt neked is át kell élni:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BALATON

Belopódzott az ősz a Balaton partjára

Csend és békesség, lassan csobbanó víz, ráérősen totyogó kacsák. Egyik nap még ragyogó napsütés idézte a nyarat, másnap már sárgán zizzenő levelekkel beköszöntött az ősz.
Fotók: Rostásy Szabó Mihály - szmo.hu
2020. szeptember 26.

hirdetés

Szinte egyik napról a másikra érkezett meg az ősz a Balatonra. Pár napja még nyaralóidő csábított, most pedig sárgán rezzenő levelek között surran a szél. A nap is laposabban csillan meg a víz tetején. Már lassul a világ, csendesedik a magyar tenger is. És mi is így imádjuk.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: