BALATON

5+1 hely a Balatonnál, ahol megérint a nyugalom

Olyan kevésbé ismert helyeket mutatunk, ahol lelassíthatsz és kikapcsolódhatsz, magad mögött hagyva a nagyvárosi nyüzsgést.
Földi Rita írása az Éjjel-Nappal Balaton oldalon, Címkép: Pixabay - szmo.hu
2018. október 11.


Link másolása

Az Éjjel-Nappal Balaton online turisztikai magazinon friss híreket és érdekes cikkeket olvashatsz. Segítséget találsz, ha szállást, programot, éttermet keresel, vagy csak pihennél egyet.

A természetben, a víz közeli helyeken megvalósuló aktív pihenés mindig nyugalommal tölti el az embert. Ezt a nyugalmat pedig tovább fokozhatják az élmények és a látnivalókból áradó különleges energia, mely maximálisan segít abban, hogy az elvonulás valóban kikapcsolódás legyen. Ha nem bírod a tömeget, és vágysz arra, hogy kicsit elbújj a világ elől, akkor fedezd fel az alábbi 5+1 elvonulós helyet, a Balatonnál!

1. Szent Balázs templomrom, Balatoncsicsó

Hűsölj templomrom mellett, a fügefa alatt, balatoni panorámában gyönyörködve! Talán az egyik legépebben megmaradt és emellett gyönyörű balatoni panorámával is rendelkező templomromot találod Zánkától nem messze, Balatoncsicsón. A templomrom csodás természeti környezetben helyezkedik el. Ahogy közeledsz a méltóságteljes, szilárd boltívek felé, elhaladsz az olíva fa mellett, és a háttérben megpillantod a Balaton vízét, különleges béke fog el. Jó megpihenni itt a padon, a fügefa árnyékában és elmélkedni, miközben a gyönyörű balatoni tájat nézed, a Káli- medence és a Nivegy-völgy szépségeivel, háttérben Hegyestűvel. Verseket lehetne írni ezen a helyen, annyira megihlet itt a természet.

2. Kövesdi templomrom, Aszófő

Piknikezz templomrom mellett, a patak csörgedezését hallgatva! A Tihanytól 5 percre található aszófői Kövesdi templomrom a nyugalomra vágyók kedvenc helye. A fák leveleinek halk susogása és az itt csörgedező Almás-patak csobogása meghitt helyet nyújt a pihenéshez. Gyakran jönnek ide biciklivel, autóval és gyalogosan is hogy megtekintsék ezt a 13. században épült templomromot és feltöltődjenek a környezetében. Aki egy csepp nyugalomra vágyik hűs fák árnyékében patakcsobogással, annak érdemes ellátogatnia ide, akár egy hangulatos piknikezésre is.

VIDEÓ: kirándulás a kövesdi templomromhoz

3. Panoráma (Szaplonczay) sétány, Fonyód

Csodálj panorámát egy hangulatos sétányról! Fonyódnak számos látnivalója közül a leginkább a Várhegyi Széplátó alatt hosszan húzódó Szaplonczay sétányt kedvelem. Az innen látható balatoni panoráma (a távolban a tanúhegyekkel) mindig csodálattal tölt el.

A sétányt magas fenyők szegélyezik, így a víz felől érkező szellő párosul némi mediterrán hangulatot idéző fenyőillattal, melytől az egész hely különös klímát és atmoszférát kap. Jó itt leülni a szinte műemlékként megformált padokra, olvasni egy kedves kis könyvet és élvezni, ahogy gyengéden megérinti a szellő arcunkat. Naplementenézéshez pedig az egyik legromantikusabb hely.

4. A tó vizén

Irány a Balaton közepe! Amikor a strandokat betölti a gyerekzsivaj, a partközeli sétányokat pedig hangyabolyként lepi el az izgága tömeg - vagy már véget ért a strandszezon - akkor a nyugalmas pillanatok átéléséhez érdemes a víz felé venni az irányt. Egészen pontosan a vízbe. Ha valaki matraccal kipróbálta már, hogy milyen eltávolodni a parttól, akkor tudja, hogy milyen nyugalom tölti el az ember szívét, ahogy egyre beljebb és beljebb megy, ahol már szinte csak a víz hullámzását hallja, és bár látja a parton fürdőzőket, olyan mintha ő maga egy távoli szigeten lenne, ahová nem jut el zizegő tömeg moraja. Ezt a nyugalmat nem csak egy matracon, hanem akár SUP-on, kajakban, esetleg vízibiciklin is meg lehet élni. Vitorlással pedig tényleg a Balaton közepére is eljuthatunk. Ha pedig már ott vagyunk, nincs más dolgunk, mint hagyni, hogy felüdüljön lelkünk a békében és nyugalomban.

VIDEÓ: a vitorlázás ezer arca

5. Eldugott részek biciklivel

Bicajozz és élvezd a szabadságot! Bicajjal olyan helyekre is eljuthatsz, ahová autóval nem tudnál. Számos olyan eldugott helyet találhatsz út közben (akár meghitt erdei búvóhelyeket is), ahol alig vagy egyáltalán nincs forgalom, így a kíváncsi szemek elől is elrejtőzhetsz. Pattanj két kerékre, vigyél magaddal egy plédet (mellé esetleg egy jó könyvet), és fedezd fel a csendes helyeket. A lényeg, hogy ne áruld el senkinek, hiszen akkor többé nem lennének a te rejtett kis nyugalom-szigeteid. Ezért most én sem írom le, melyek ezek a helyek.

5+1. Kányavári-sziget (Kis-Balaton)

Pihenj meg a természet csendjében! A Kányavári-sziget a Kis-Balaton fokozottan védett területe. A szigetet csak gyalogosan tudod megközelíteni egy különlegesen ívelt, fa szerkezetű hídon keresztül, mely már önmagában is egyedi élményt nyújt. Sétálj egy nagyot a "Búbos vöcsök" tanösvényen, figyeld meg az itt fészkelő különleges madárfajokat, mássz fel kilátókba, hogy onnan is gyönyörködhess e különleges hangulatú szigetben.

VIDEÓ: még a madárcsicsergés is hallatszik...

Ha szereted a Balatont vagy szállást/éttermet/programot keresel, ne feledkezz meg róla: Éjjel-Nappal Balaton!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BALATON
Videón, ahogy a viharos szél szétszedi a Balaton jegét
A vékony jégréteg egyre kisebb darabokra esett szét, amelyek aztán a déli part felé tolódtak, és közben tovább morzsolódtak.

Link másolása

Nem kímélte a Balatont részben beborító vékony jégréteget a pénteki szélvihar - írja az Időkép.

A viharos északnyugati szél egyre inkább feldarabolta, majd a déli part felé tolta a jégtáblákat, amelyek még kisebb darabokra törtek szét.

A Balatonnál a legerősebb széllökések a 70-80 km/órát is meghaladták pénteken. Az Időkép Fonyód, Várhegyen lévő magassági szélmérője 97 km/h-t mért kora délután.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BALATON
A Csobáncról, 200 kilométer távolságról fényképezte le az Alpok csúcsait egy amatőr fotós
A magasban erős szél fújt, így szokatlanul messze el lehetett látni a Balaton északi partjának hegyeiről.

Link másolása

A Balaton északi partjáról sikerült lefotóznia az Alpok havas csúcsait egy amatőr fotósnak, vagyis csaknem 200 kilométerre látott el.

Vanatka Martin négy éve fényképezi a Balaton-felvidéki tanúhegyeket, ezúttal is erre készült, mert onnan az Alpok vonalát még soha nem látta.

„Amire nem számítottam, hogy Sümeg felé tekintve, a tejköd és a sümegi vár mögött meglátom a Raab-hegységet és a Schneeberget, ezeknek a havas csúcsait. Ezek már mind az Alpok részeit képezik”

– mesélte a fotós.

Vaszkó András meteorológus az RTL Híradójának elmondta: „Az, hogy a köd, illetve a rétegfelhőzet teteje fölött nagy volt a látótávolság, annak köszönhető, hogy a nagyobb magasságokban erős szél fújt, így a szokásosnál lényegesen tisztább volt a levegő.”

A Föld görbülete miatt azonos magasságból körülbelül öt kilométerre lehet ellátni. A Csobánc 376, a Schneeberg több mint 2000 méter magas hegy. Így, ami különlegessé teszi a felvételt, az a távolság: a Schneeberg például 160 kilométerre van légvonalban a Csobánctól.

Az RTL Híradó teljes riportja

Link másolása
KÖVESS MINKET:


BALATON
7 látványosság a Balatonnál, amiért érdemes egy kicsit távolabb sétálni a parttól
A tó környékén áll hazánk egyik legromantikusabb épületmaradványa. De a parthoz közel van az egyik legszebb panorámát nyújtó templom és az egyik leglátogatottabb várunk is.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2022. január 15.


Link másolása

A Balaton partja hatalmas vonzerő, a csillogó víztükör, a fenséges látvány rabul ejti látogatóját. Ám érdemes egy kicsit eltávolodni a vízparttól és kisebb-nagyobb sétát, kirándulást tenni a környékén is. Sok olyan szépséget rejt a táj, amit a nyári főszezonon kívül is szívesen ajánlunk.

1. A Káli-medence

Igazi természeti csoda a békés, romantikus, szinte idillikus táj, a Káli-medence, amely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. Különös érdekessége, hogy az itt húzódó hegyek egy része fekete homokkőből van, de többet bazalttakaró borít. A felszínt az évmilliók során a szél is alakította, így jöttek létre a látványos kőtengerek is. A szél által lecsiszolt hatalmas kövek rendkívüli látványt nyújtanak. A vidék egyik fő nevezetessége a félbevágott, kúp alakú Hegyestű, a medence keleti szélén.

2. Balatonalmádi

Ez a település évközben is remek kirándulóhely. A gyönyörű környezet mellett a szoborparkot és több nevezetességet is érdemes felkeresni.

A város egyik fő látványossága a 2013-ban átadott Kézfogás – Európa szoborpark, amely egy kulturális és turisztikai attrakció a Szent Erzsébet ligetben. Több mint 50 szobor és térplasztika látható itt, köztük külföldi művészek alkotásai. Jó részüknek ez az állandó helye, de vannak, amiket csak ideiglenes jelleggel mutatnak be a parkban.

3. A fonyódi Nagyboldogasszony templom

Úgy tartják, hogy a Balatonnál az egyik legszebb panorámát a fonyódi Nagyboldogasszony templomnál találjuk. A román stílusban épült plébániatemplomot Gyalus László tervezte, és 1902-ben szentelték fel. A templomot később, 1920-ban átépítették, majd többször is felújították és tovább díszítették.

4. Szamárkő

Kevés olyan látványosság van a Balaton környékén, melyhez annyi szóbeszéd vagy legenda fűződik, mint a Zamárdiban található Szamárkőhöz. Ráadásul ezt az óriási követ, mely a vasútállomástól 8-10 percnyi sétára fekszik, csak 1943-ban „fedezte fel” egy amatőr régész.

5. A szigligeti vár

Különleges helyen áll a Balaton-felvidék híres vára, a szigligeti vár. Az épület a tó egykori szigetét képező vulkanikus hegy kúpján vigyázza a vidéket. Múltja a 13. századig nyúlik vissza. A sokat látott épület végzetét azonban egy villámcsapás okozta, ami felrobbantotta az egyik toronyban lévő puskaport, a tűztől pedig leégett a vár. A gyönyörű vidéken álló vár Magyarország egyik leglátogatottabb vára.

6. A somogyvámosi romtemplom

Somogyvámos határában áll egy romtemplom, amelyet sokan úgy emlegetnek, mint a Balaton vidékének, sőt hazánknak is egyik legromantikusabb épületmaradványát. A mezőség közepén magasodó építmény valóban lenyűgöző. Egy korábbi régészeti kutatás azt igazolta, hogy a templom egy korábbi, 12. századi kisebb kápolna helyére épült. A kora gótikus stílusú középkori Pusztatemplomnak ma a romjai láthatók a somogyi lankák, dűnék és szántóföldek között. A – manapság – Ihász-dűlőnek nevezett részen áll már 800 éve. Mivel a természet veszi körül, így minden évszakban érdekes és szép látványt nyújt a kövekből, téglákból álló torony.

7. A balatoni napfelkelte

A napkeltében van az a bizonyos pár pillanat, mikor az első napsugár áttör a sötét égbolton. Még csak ígéri, hogy hamarosan teljes pompájában előbukkan, még nem melegít, még ő is készülődik. De jelzi: állj meg, várj! Ilyenkor tényleg megáll minden arra a pillanatra. A víz elsimul, a csónak nem ring, a madár elhalkul a fészekben. Az ember pedig ül, a lélegzetét visszafojtja, és átadja magát a természetnek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BALATON
Jégkása lett a Balatonból Siófoknál
A fagypont alatti hőmérséklet és a szél okozza a jelenséget.
Fotó: Facebook/Időkép - szmo.hu
2022. január 12.


Link másolása

Az Időkép új videót közölt Facebook-oldalán, amelyen jól látszik a zord időjárás hatása.

Az élő kamerák rögzítették, ahogyan a Balaton, Hotel Lidó előtti szakaszán folyamatosan jégkása képződött.

„A szél és a -6 fokos fagy fodros jégtakarót húzott a siófoki partszakaszra.”
- írták a videóhoz.

Egy tegnap készült fotót is csatoltak mellé, ahol jól látszik, hogy még nyoma sem volt a jégtakarónak.

A teljes videó felvétel itt tekinthető meg.


Link másolása
KÖVESS MINKET: