BALATON

16 őszinte érv a balatoni nyaralás ellen

Összeszedtük, miért nem érdemes idén vagy jövőre vagy bármikor odamenni.

Link másolása

15 megdönthetetlen érvünk van, miért nem érdemes a Balatonhoz utazni, vagy bejárni a Balaton környékét. Reméljük, sikerül meggyőzni téged, hogy még véletlenül se tévedj arra.

1. Először is: nincs is Balaton, a világűrből sem látszik!

És nem készített róla fotót Sam Cristoforetti olasz ausztronauta. Ami azt illeti, a Hegyháti Csillagvizsgáló Alapítvány és csapata sem.

vilagur

Sam Cristoforetti nem fotózta

vilagurbol2

Ez pedig az a magyar kép, ami nem készült el soha

2. Másodszor: oszoljanak, nincs itt semmi látnivaló!

balaton_szepseg

balatoni_szepseg3

balatoni_szepseg2

3. A Balatont körülvevő táj elég uncsi, egyáltalán nem változatos

asp_620_07

4. Még egy nyomorult kialudt vulkán sincsen a közelben,

mert nem folyt vulkanikus tevékenység ezen a területen évmilliókkal ezelőtt. Tehát a Tapolcai tavasbarlangot is felejtsd el, mert nem létezik.

vulkan

tapolca2

5. Kifejezetten rosszul éreznéd magadat a strandon,

nem fürdőznél, nem napoznál, nem kölcsönöznél vízibiciklit, nem csapkodnád önfeledten a vizet.

balatonistrand

Ne állítsátok teljes képernyőre, mert nem is látványos a fonyódi Sándortelepi-strand 3d-ben!

A balatonszárszói strand sem egy nagy szám

6. Ugyan, már, kinek hiányzik a dombtetőre épült Liszkay-birtok?

Nem is emlékeztet Toszkánára

liszkay

7. Nem létesült gyógynövényvölgy, de ha lenne is, úgysem utaznátok oda,

és persze tanösvények sincsenek a Balatonnál, ami amúgy sem lenne hatalmas élmény a gyerekeknek. Említésre sem érdemes a levendulamező Tihanyban, meg ne nézzétek, és csak reménykedni tudunk, hogy idén sem lesz levendula fesztivál.

levendula

8. Utálják a kerékpárosokat, és nem lehet bringával végigtekerni a tó körül;

egyik ismerősünk sem tette meg még ezt az utat, és nem beszéltek utána szuperlatívuszokban a túráról. A Kis-Balatont sem tekerték ám körbe.

bicikli2

9. Elég szegényes a programkínálat,

tiszta nihil volt a tavalyi nyár is, amikor nem volt sem Sound, sem B.my.Lake, és 2 éve nem voltunk a Strand fesztiválon sem.

strandfesztival

10. Soha, sehol nem lehet kutyussal nyaralni,

mert nincsenek is kutyabarát strandok. Kővágóörsön sincsen kutyaparadicsom.

11. Balatoni madárvilág? Az meg mi?

madarak

12. Mindenki úgy utálja a hajókat, kompokat és a vitorlázást!

Mi is!

hajozas

470_DSC_0746

45. Kékszalag Nagydíj Balaton-kerül? vitorlásverseny

13. Mindenhonnan förtelmes a kilátás,

Tihanynál és Csobáncon különösen.

asp_620_1_tihany

asp_620_8_csobánc

14. Egy darab gyönyörű várost vagy kellemes üdülőhelyet sem találsz a Balatonnál,

eszedbe ne jusson Fonyódra vagy Siófokra utazni! Most komolyan, kit érdekelnek a sétányok, a víztornyok, a műemlékek vagy a kikötők!

siofok

siofok2

15. A fagylaltkínálat rémes

fagyika

16. Legalább szép, csinos lányokkal lehetne ismerkedni!

De még azt sem...

IMG_08331

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BALATON
Videón, ahogy a viharos szél szétszedi a Balaton jegét
A vékony jégréteg egyre kisebb darabokra esett szét, amelyek aztán a déli part felé tolódtak, és közben tovább morzsolódtak.

Link másolása

Nem kímélte a Balatont részben beborító vékony jégréteget a pénteki szélvihar - írja az Időkép.

A viharos északnyugati szél egyre inkább feldarabolta, majd a déli part felé tolta a jégtáblákat, amelyek még kisebb darabokra törtek szét.

A Balatonnál a legerősebb széllökések a 70-80 km/órát is meghaladták pénteken. Az Időkép Fonyód, Várhegyen lévő magassági szélmérője 97 km/h-t mért kora délután.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BALATON
A Csobáncról, 200 kilométer távolságról fényképezte le az Alpok csúcsait egy amatőr fotós
A magasban erős szél fújt, így szokatlanul messze el lehetett látni a Balaton északi partjának hegyeiről.

Link másolása

A Balaton északi partjáról sikerült lefotóznia az Alpok havas csúcsait egy amatőr fotósnak, vagyis csaknem 200 kilométerre látott el.

Vanatka Martin négy éve fényképezi a Balaton-felvidéki tanúhegyeket, ezúttal is erre készült, mert onnan az Alpok vonalát még soha nem látta.

„Amire nem számítottam, hogy Sümeg felé tekintve, a tejköd és a sümegi vár mögött meglátom a Raab-hegységet és a Schneeberget, ezeknek a havas csúcsait. Ezek már mind az Alpok részeit képezik”

– mesélte a fotós.

Vaszkó András meteorológus az RTL Híradójának elmondta: „Az, hogy a köd, illetve a rétegfelhőzet teteje fölött nagy volt a látótávolság, annak köszönhető, hogy a nagyobb magasságokban erős szél fújt, így a szokásosnál lényegesen tisztább volt a levegő.”

A Föld görbülete miatt azonos magasságból körülbelül öt kilométerre lehet ellátni. A Csobánc 376, a Schneeberg több mint 2000 méter magas hegy. Így, ami különlegessé teszi a felvételt, az a távolság: a Schneeberg például 160 kilométerre van légvonalban a Csobánctól.

Az RTL Híradó teljes riportja

Link másolása
KÖVESS MINKET:


BALATON
7 látványosság a Balatonnál, amiért érdemes egy kicsit távolabb sétálni a parttól
A tó környékén áll hazánk egyik legromantikusabb épületmaradványa. De a parthoz közel van az egyik legszebb panorámát nyújtó templom és az egyik leglátogatottabb várunk is.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2022. január 15.


Link másolása

A Balaton partja hatalmas vonzerő, a csillogó víztükör, a fenséges látvány rabul ejti látogatóját. Ám érdemes egy kicsit eltávolodni a vízparttól és kisebb-nagyobb sétát, kirándulást tenni a környékén is. Sok olyan szépséget rejt a táj, amit a nyári főszezonon kívül is szívesen ajánlunk.

1. A Káli-medence

Igazi természeti csoda a békés, romantikus, szinte idillikus táj, a Káli-medence, amely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. Különös érdekessége, hogy az itt húzódó hegyek egy része fekete homokkőből van, de többet bazalttakaró borít. A felszínt az évmilliók során a szél is alakította, így jöttek létre a látványos kőtengerek is. A szél által lecsiszolt hatalmas kövek rendkívüli látványt nyújtanak. A vidék egyik fő nevezetessége a félbevágott, kúp alakú Hegyestű, a medence keleti szélén.

2. Balatonalmádi

Ez a település évközben is remek kirándulóhely. A gyönyörű környezet mellett a szoborparkot és több nevezetességet is érdemes felkeresni.

A város egyik fő látványossága a 2013-ban átadott Kézfogás – Európa szoborpark, amely egy kulturális és turisztikai attrakció a Szent Erzsébet ligetben. Több mint 50 szobor és térplasztika látható itt, köztük külföldi művészek alkotásai. Jó részüknek ez az állandó helye, de vannak, amiket csak ideiglenes jelleggel mutatnak be a parkban.

3. A fonyódi Nagyboldogasszony templom

Úgy tartják, hogy a Balatonnál az egyik legszebb panorámát a fonyódi Nagyboldogasszony templomnál találjuk. A román stílusban épült plébániatemplomot Gyalus László tervezte, és 1902-ben szentelték fel. A templomot később, 1920-ban átépítették, majd többször is felújították és tovább díszítették.

4. Szamárkő

Kevés olyan látványosság van a Balaton környékén, melyhez annyi szóbeszéd vagy legenda fűződik, mint a Zamárdiban található Szamárkőhöz. Ráadásul ezt az óriási követ, mely a vasútállomástól 8-10 percnyi sétára fekszik, csak 1943-ban „fedezte fel” egy amatőr régész.

5. A szigligeti vár

Különleges helyen áll a Balaton-felvidék híres vára, a szigligeti vár. Az épület a tó egykori szigetét képező vulkanikus hegy kúpján vigyázza a vidéket. Múltja a 13. századig nyúlik vissza. A sokat látott épület végzetét azonban egy villámcsapás okozta, ami felrobbantotta az egyik toronyban lévő puskaport, a tűztől pedig leégett a vár. A gyönyörű vidéken álló vár Magyarország egyik leglátogatottabb vára.

6. A somogyvámosi romtemplom

Somogyvámos határában áll egy romtemplom, amelyet sokan úgy emlegetnek, mint a Balaton vidékének, sőt hazánknak is egyik legromantikusabb épületmaradványát. A mezőség közepén magasodó építmény valóban lenyűgöző. Egy korábbi régészeti kutatás azt igazolta, hogy a templom egy korábbi, 12. századi kisebb kápolna helyére épült. A kora gótikus stílusú középkori Pusztatemplomnak ma a romjai láthatók a somogyi lankák, dűnék és szántóföldek között. A – manapság – Ihász-dűlőnek nevezett részen áll már 800 éve. Mivel a természet veszi körül, így minden évszakban érdekes és szép látványt nyújt a kövekből, téglákból álló torony.

7. A balatoni napfelkelte

A napkeltében van az a bizonyos pár pillanat, mikor az első napsugár áttör a sötét égbolton. Még csak ígéri, hogy hamarosan teljes pompájában előbukkan, még nem melegít, még ő is készülődik. De jelzi: állj meg, várj! Ilyenkor tényleg megáll minden arra a pillanatra. A víz elsimul, a csónak nem ring, a madár elhalkul a fészekben. Az ember pedig ül, a lélegzetét visszafojtja, és átadja magát a természetnek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BALATON
Jégkása lett a Balatonból Siófoknál
A fagypont alatti hőmérséklet és a szél okozza a jelenséget.
Fotó: Facebook/Időkép - szmo.hu
2022. január 12.


Link másolása

Az Időkép új videót közölt Facebook-oldalán, amelyen jól látszik a zord időjárás hatása.

Az élő kamerák rögzítették, ahogyan a Balaton, Hotel Lidó előtti szakaszán folyamatosan jégkása képződött.

„A szél és a -6 fokos fagy fodros jégtakarót húzott a siófoki partszakaszra.”
- írták a videóhoz.

Egy tegnap készült fotót is csatoltak mellé, ahol jól látszik, hogy még nyoma sem volt a jégtakarónak.

A teljes videó felvétel itt tekinthető meg.


Link másolása
KÖVESS MINKET: