BALATON

13 érv, ami miatt a Balaton még mindig izgalmas úti cél

Elmondjuk, miért az egyik legjobb választás.

Link másolása

1. A tó környéke azért ilyen gyönyörű,

mert földrajzi értelemben véve igen változatos: kilenc különböző tájat különböztetünk meg egymástól

Löszös talaj: Balatonvilágostól Balatonfűzfőig, amely a jégkorszakban lerakódott porréteg. Így keletkezett a Magas-part.

Vörös homokkő: a perm korszakban keletkezett a Balatonalmádi és Balatonfüred közti terület.

Mészkő: Balatonfüred környékére jellemző, a felső-triászban keletkezett.

Vulkáni bazalttufa: a kialudt, egykor aktív vulkánok emlékét őrzi, csakúgy, mint a meleg vizű források.

Karsztos táj: a dolomit és szarmata mészkő az Aszófőtől Zánkáig húzódó terület arculatát határozza meg.

Bazalt: Zánkától Balatonedericsig őrzi a vulkanikus tevékenység nyomait.

Dolomit: Balatonedericstől Keszthelyig.

Mocsaras, vizes terület: a Kis-Balaton izgalmas világa.

Homokos terület: a déli part nagy részét ez határozza meg, Balatonboglártól egészen Balatonvilágosig húzódik.

hegyestu_kardosildi

2. Sekély tónak számít és hamar felmelegszik

Nem olyan hideg, mint az európai tavak jó része. A Balaton átlagos vízmélysége néhány méter, a legmélyebb pontja, a "Kút" Tihany alatt található, több mint 12 méteres. Összehasonlításképp a Bodeni-tó 254, a Garda-tó 346, a Genfi-tó 310 méteres a legmélyebb pontján.

szucs_jani_diana

3. Több mint félszáz strand között válogathattok,

a többségük ráadásul ingyenes. A Balatontipp szerint tavaly az alsóőrsi, a gyenesdiási, a balatongyöröki és a balatonfüredi volt a legjobb. Idén a Kék Hullám Zászló balatoni strandminősítő rendszer szerint a leginkább családbarát strand a balatonfüredi Esterházy-strand, a leginkább kerékpárosbarát a balatonberényi községi strand, a legsportosabb a vonyarcvashegyi Lidó. A legjobb balatoni szabadstrand a balatonboglári Platán lett, míg a legtöbb pontot elérőnek járó jutalmat a balatongyöröki községi strand nyerte el.

fonyod

4. A Balaton a magasból is lélegzetelállító látványt nyújt

- nézzétek meg repülőről vagy helikopterről. Ha új élményekre vágytok, és szeretnétek tudni, hogyan fest a tó és a környéke a levegőből, vállalkozzatok sétarepülésre. Budapestről is indulhattok, vagy Sármellékről a Hévíz-Balaton Airportról; Hajmáskérről helikopterrel visznek benneteket sétarepülésre.

VIDEÓ: A Balaton madártávlatból:

5. Különleges hely a horgászok és a halételek kedvelői számára

Több mint negyven halfajta él, illetve élt a Balatonban, amelyek közül a fogas (vagy a fiatal példány, a süllő) számít a legjobbnak. A harcsa és a ponty húsa is a kedvelt fogások között szerepel, csakúgy, mint a lisztbe forgatva megsütött keszeg. A garda valami egészen speciális fajta, halászatához egykor őrszemeket állítottak a magaslatokra, akik figyelték a halraj mozgását; innen ered a másik neve, a "látott hal". Van, aki az angolnára esküszik, még akkor is, ha az nem őshonos a Balatonban.

A balatoni menyhalak tragikus története végül jóra fordult

Legnagyobb tavunk híres, őshonos halfajtája. Finom, szálkától mentes húsa miatt a legízletesebb édesvízi halak között tartják számon. Herman Ottó tarka menyként emlegette, és a Balatonihal.hu információi szerint az öreg horgászok az 190-es évek elején még sokat fogtak belőlük a mólók közelében.

A közelmúltban eltűnt a menyhal a Balatonból. Vesztüket részben a ragadozó életmódot folytató angolnák betelepítése, részben pedig egy ötven évvel ezelőtti tömeges halpusztulás okozta. 2015. június 29-én 50 menyhalat telepítettek a tóba, és pár év múlva, ha már megerősödik az állomány, horgászható lesz.

Forrás: Balatonihal.hu

6. Évezredek óta lakott terület a Balaton környéke,

ezért régészeti leletanyagban viszonylag gazdagok a balatoni múzeumok. Már az újkőkorból találunk bizonyítékokat az emberi élet nyomaira: a veremlakások, a lovasi festékbányában talált szerszámok és a ságvári "tanya". A rézkorban, bronzkorban is éltek itt emberek, a vaskorban kelták lakták a vidéke, utóbbiak Keszthely környékén, a Tátikán hagyták ittlétük ékes bizonyítékait. Augustus császár idején római provincia volt a Balaton környéke, erre a közel négyszáz évre villák, épületek vagy egész települések romjai, használati eszközök, szobrok, táblák stb. emlékeztetnek Balácán, Fenékpusztán, Ságváron.

A rómaiak után, a népvándorlás idején hunok, langobárdok, keleti-gótok, avarok jelentek meg a Dunántúlon, azután frank, majd szláv uralom alá került a terület. Egészen a honfoglaló magyar törzsek megjelenéséig.

Sagvar

7. Hazánk egyik legrégebbi várának romja áll a Tátikán

Zalaszántó közelében találjátok az épület romjait. Miért izgalmas ez a vár? 1248-ban IV. Béla király parancsára elkobozták a Tátika nemzetségtől a Várhegy egyik kiugró meredélyén emelt korábbi keletkezésű Alsó-Tátika várát, mert a nemzetség egyik tagja, az erőszakos Tádé felgyújtotta a veszprémi püspök faluját. A várat a püspök kapta meg, ám ő úgy vélte, az nem elég biztonságos, és másikat emeltetett. A püspök itt is halt meg 1262-ben.

A tűz végigkísérte a Tátika vár történetét, mintha csak Tádé átkozta volna el. 1589-ben török portyázók fosztották ki és gyújtották fel, majd 1700-as években a császári csapatok miatt állt lángokban, akik éppen itt tartottak hadgyakorlatot... Mára feltárták a vár romjait, látogatható. A Kő kövön pedig virtuális rekonstrukciót végzett, nagyszerű videón mutatják be, szerintük milyen lehetett az épület eredetileg.

VIDEÓ: A felső Tátika vár romjai

8. Tele van a Balaton környéke kilátókkal

Balatongyörökön a Bece-hegyről a Szigligeti-öbölre láthattok (és a szigligeti várról is remek a panoráma). Fonyódon fából készült kilátó vár benneteket, Balatonbogláron a Gömbkilátó, Siófokon a legendás víztorony és az óriáskerék. Balatonföldváron is van ám kilátó. Gyenesdiáson a Festetics-kilátóba másszatok fel, Balatonfüreden a Jókai-kilátóba.

oriaskerek

Fotó: Czakó Balázs

9. A népi építészet remekműveit is megtaláljátok

A leghíresebb talán a tihanyi skanzen, ám a Balaton környékén más településeken is találunk skanzent, tájházat.

asp_620_tihany10

Fotó: Pölcz Klaudia

10. Legendás, romantikus helyekben bővelkedik a tó környéke

Itt van például a balatonszemesi Bagolyvár; úgy tartják, hogy ez a település legromantikusabb épülete, a szó szoros értelmében. Már a török időkben állt itt egy vár, 1570-ben emelték. Sajnos a 17. században elpusztult. A jelenlegi "várat" a telek utolsó tulajdonosának köszönheti, aki a romantika híve volt és ebben a szellemben építtette a hajdani vár romjaira.

bagolyvar

11. Remek cukrászdákba, fagylaltozókba mehettek

Balatonfüreden a Kárpátit dicsérik, Balatonmáriafürdőn a Florida Fagyizót, Balatonalmádiban az Amarettóba érdemes betérni.

asp_620_fagyiverseny

12. Egymást érik a zenei rendezvények és a fesztiválok

A Balaton Sound az egyik legnagyobb nyári rendezvény, tízezreket vonz Zamárdiba. Még tart a Dumafüred Balatonfüreden, illetve Veszprémben az Utcazene Fesztivál. Július 24 és augusztus 2 között Kapolcsé a főszerep a Művészetek Völgyével, augusztus 19 és 22 között pedig a Strand fesztivál csábíthat benneteket Zamárdiba, illetve a B My Lake.

asp_970px_1314

kapolcs

13. Még borús időben is gyönyörű

balatonfured_czako_balazs

Balatonfüred - Czakó Balázs

szucsjanidiana3

Fotó: Szűcs Jáni Diána

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BALATON
Videón, ahogy a viharos szél szétszedi a Balaton jegét
A vékony jégréteg egyre kisebb darabokra esett szét, amelyek aztán a déli part felé tolódtak, és közben tovább morzsolódtak.

Link másolása

Nem kímélte a Balatont részben beborító vékony jégréteget a pénteki szélvihar - írja az Időkép.

A viharos északnyugati szél egyre inkább feldarabolta, majd a déli part felé tolta a jégtáblákat, amelyek még kisebb darabokra törtek szét.

A Balatonnál a legerősebb széllökések a 70-80 km/órát is meghaladták pénteken. Az Időkép Fonyód, Várhegyen lévő magassági szélmérője 97 km/h-t mért kora délután.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BALATON
A Csobáncról, 200 kilométer távolságról fényképezte le az Alpok csúcsait egy amatőr fotós
A magasban erős szél fújt, így szokatlanul messze el lehetett látni a Balaton északi partjának hegyeiről.

Link másolása

A Balaton északi partjáról sikerült lefotóznia az Alpok havas csúcsait egy amatőr fotósnak, vagyis csaknem 200 kilométerre látott el.

Vanatka Martin négy éve fényképezi a Balaton-felvidéki tanúhegyeket, ezúttal is erre készült, mert onnan az Alpok vonalát még soha nem látta.

„Amire nem számítottam, hogy Sümeg felé tekintve, a tejköd és a sümegi vár mögött meglátom a Raab-hegységet és a Schneeberget, ezeknek a havas csúcsait. Ezek már mind az Alpok részeit képezik”

– mesélte a fotós.

Vaszkó András meteorológus az RTL Híradójának elmondta: „Az, hogy a köd, illetve a rétegfelhőzet teteje fölött nagy volt a látótávolság, annak köszönhető, hogy a nagyobb magasságokban erős szél fújt, így a szokásosnál lényegesen tisztább volt a levegő.”

A Föld görbülete miatt azonos magasságból körülbelül öt kilométerre lehet ellátni. A Csobánc 376, a Schneeberg több mint 2000 méter magas hegy. Így, ami különlegessé teszi a felvételt, az a távolság: a Schneeberg például 160 kilométerre van légvonalban a Csobánctól.

Az RTL Híradó teljes riportja

Link másolása
KÖVESS MINKET:


BALATON
7 látványosság a Balatonnál, amiért érdemes egy kicsit távolabb sétálni a parttól
A tó környékén áll hazánk egyik legromantikusabb épületmaradványa. De a parthoz közel van az egyik legszebb panorámát nyújtó templom és az egyik leglátogatottabb várunk is.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2022. január 15.


Link másolása

A Balaton partja hatalmas vonzerő, a csillogó víztükör, a fenséges látvány rabul ejti látogatóját. Ám érdemes egy kicsit eltávolodni a vízparttól és kisebb-nagyobb sétát, kirándulást tenni a környékén is. Sok olyan szépséget rejt a táj, amit a nyári főszezonon kívül is szívesen ajánlunk.

1. A Káli-medence

Igazi természeti csoda a békés, romantikus, szinte idillikus táj, a Káli-medence, amely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. Különös érdekessége, hogy az itt húzódó hegyek egy része fekete homokkőből van, de többet bazalttakaró borít. A felszínt az évmilliók során a szél is alakította, így jöttek létre a látványos kőtengerek is. A szél által lecsiszolt hatalmas kövek rendkívüli látványt nyújtanak. A vidék egyik fő nevezetessége a félbevágott, kúp alakú Hegyestű, a medence keleti szélén.

2. Balatonalmádi

Ez a település évközben is remek kirándulóhely. A gyönyörű környezet mellett a szoborparkot és több nevezetességet is érdemes felkeresni.

A város egyik fő látványossága a 2013-ban átadott Kézfogás – Európa szoborpark, amely egy kulturális és turisztikai attrakció a Szent Erzsébet ligetben. Több mint 50 szobor és térplasztika látható itt, köztük külföldi művészek alkotásai. Jó részüknek ez az állandó helye, de vannak, amiket csak ideiglenes jelleggel mutatnak be a parkban.

3. A fonyódi Nagyboldogasszony templom

Úgy tartják, hogy a Balatonnál az egyik legszebb panorámát a fonyódi Nagyboldogasszony templomnál találjuk. A román stílusban épült plébániatemplomot Gyalus László tervezte, és 1902-ben szentelték fel. A templomot később, 1920-ban átépítették, majd többször is felújították és tovább díszítették.

4. Szamárkő

Kevés olyan látványosság van a Balaton környékén, melyhez annyi szóbeszéd vagy legenda fűződik, mint a Zamárdiban található Szamárkőhöz. Ráadásul ezt az óriási követ, mely a vasútállomástól 8-10 percnyi sétára fekszik, csak 1943-ban „fedezte fel” egy amatőr régész.

5. A szigligeti vár

Különleges helyen áll a Balaton-felvidék híres vára, a szigligeti vár. Az épület a tó egykori szigetét képező vulkanikus hegy kúpján vigyázza a vidéket. Múltja a 13. századig nyúlik vissza. A sokat látott épület végzetét azonban egy villámcsapás okozta, ami felrobbantotta az egyik toronyban lévő puskaport, a tűztől pedig leégett a vár. A gyönyörű vidéken álló vár Magyarország egyik leglátogatottabb vára.

6. A somogyvámosi romtemplom

Somogyvámos határában áll egy romtemplom, amelyet sokan úgy emlegetnek, mint a Balaton vidékének, sőt hazánknak is egyik legromantikusabb épületmaradványát. A mezőség közepén magasodó építmény valóban lenyűgöző. Egy korábbi régészeti kutatás azt igazolta, hogy a templom egy korábbi, 12. századi kisebb kápolna helyére épült. A kora gótikus stílusú középkori Pusztatemplomnak ma a romjai láthatók a somogyi lankák, dűnék és szántóföldek között. A – manapság – Ihász-dűlőnek nevezett részen áll már 800 éve. Mivel a természet veszi körül, így minden évszakban érdekes és szép látványt nyújt a kövekből, téglákból álló torony.

7. A balatoni napfelkelte

A napkeltében van az a bizonyos pár pillanat, mikor az első napsugár áttör a sötét égbolton. Még csak ígéri, hogy hamarosan teljes pompájában előbukkan, még nem melegít, még ő is készülődik. De jelzi: állj meg, várj! Ilyenkor tényleg megáll minden arra a pillanatra. A víz elsimul, a csónak nem ring, a madár elhalkul a fészekben. Az ember pedig ül, a lélegzetét visszafojtja, és átadja magát a természetnek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BALATON
Jégkása lett a Balatonból Siófoknál
A fagypont alatti hőmérséklet és a szél okozza a jelenséget.
Fotó: Facebook/Időkép - szmo.hu
2022. január 12.


Link másolása

Az Időkép új videót közölt Facebook-oldalán, amelyen jól látszik a zord időjárás hatása.

Az élő kamerák rögzítették, ahogyan a Balaton, Hotel Lidó előtti szakaszán folyamatosan jégkása képződött.

„A szél és a -6 fokos fagy fodros jégtakarót húzott a siófoki partszakaszra.”
- írták a videóhoz.

Egy tegnap készült fotót is csatoltak mellé, ahol jól látszik, hogy még nyoma sem volt a jégtakarónak.

A teljes videó felvétel itt tekinthető meg.


Link másolása
KÖVESS MINKET: