BALATON

10 tény, amit nem tudtál a Balatonról

Mit jelent, hogy közepesen radioaktív a vize? Hol van Rákóczi fája? Mikor volt rajta egyméternyi jég? Íme a válaszok.

Link másolása

1. A Balaton vize közepesen radioktív

Ne ijedjetek meg az elsőre sokkolónak tűnő információtól! Ez ez semmi rosszat nem jelent, sőt! A magyar tenger vize emiatt enyhén gyógyhatású. Nagymamáink, akik a nyarakat a Balatonnál töltötték, úgy mesélték, hogy imádtak az akkor még nem kövezett, homokos tóparton a sekély vízben feküdni, és nagyon jót tett a a fájós derekuknak, hátuknak, karjuknak, ha befúrták magukat a nap sugaraitól meleg, nedves homokba.

hszabosandor

Fotó: H. Szabó Sándor

2. A Balaton környékének vulkáni tevékenysége miatt létezik a Tapolcai tavasbarlang

Ez hogyan lehetséges? A mai Dunántúlon, az egykori Pannon-tó területén a vulkáni tevékenységnek köszönhetően számos gejzír tört elő. Ez vájta ki a mai tavasbarlang járatait, és ezek az erők hoztak lére gejzírkúpokat a Tihanyi félszigeten.

pannnonto

3. Az ős-Balaton egykor sokkal nagyobb volt

A jégkorszak és a földkéreg törései nyomán alakult ki a tó medre. Mivel nedves, hűvös, csapadékos volt a klíma, feltöltődött. Az eredeti tó nemcsak nagyobb volt a mostaninál, de jóval magasabban állt a víz. Ma gyakorlatilag az egész déli partot víz boríthatná a Somogyi- és Zalai-dombságig. A Tihanyi-félsziget például ekkortájt sziget volt.

terkep_lazar

4. Titokzatos sírkövek

A Balatonudvari régi temető szív alakú sírkövei mágnesként vonzzák azokat, akik szeretik a rejtélyeket. A 19. században készült faragványokra eddig teljességgel megnyugtató magyarázat nem született. Máig nem tudjuk, miért készítettek az 1800-as évek elején éppen ilyen formájú sírköveket.

Balatonudvari

Forrás: Wikipédia

5. A Balaton-felvidéken található Rákóczi fája

Vagy legalábbis az egyik fa, amiről a legendák úgy tartják, hogy a lovát hozzá kötötte. A környék legöregebb szilfája, a balatonakarattyai matuzsálem sajnos a hatvanas években kiszáradt, utoljára 1987-ben zöldellt utoljára. Ma már csak a "tetemét" láthatjátok.

Milyen öreg ez a fa? Állítólag az 1532-es kenesei országgyűlés idején már megvolt. Mit kell még róla tudni? Ez a fa jelölte régen Zala és Somogy vármegye határát a halászoknak.

26979569

Forrás: Wikipédia

6. A Balaton megtelhet

Mint ahogyan 2014 februárjában meg is történt. Ha a tó vize túlcsordul, akkor a felesleget levezetik a Sió-csatornán.

katonaerika

Fotó: Katona Erika

7. A Balaton akár ki is száradhat

A 2000-es évek elején volt ijesztően alacsony a vízállás. Mi történne, ha tényleg kiszáradna a tó? Négy évbe telne, hogy a Balaton tápláló árkok, patakok, vizek természetes úton újra megtöltsék a medret!

8. Szentbékkálla is izgalmas dolgokat rejt

A falu határában találjátok a híres kőtengert. Az intenzív vulkáni tevékenységnek köszönhetőek a kövek, amiket később a szél, a csapadék, az erózió tovább formázott. A kövek nagysága és magassága igen változatos, van közöttük ház méretű is. A kőtenger érdekessége az ingó kő: ha a kőtábla végére áll valaki, akkor az megbillen.

VIDEÓ: Így "működik" az ingókő

9. Régen majd' egyméteres jég borította télen

Bizony, a régi teleknek a jelek szerint már lőttek, amikor hetekre befagyott a Balaton vize és azon jártak át az egyik partról a másikra. Nem lehet már hetekig vagy hónapokig korcsolyázni, fakutyázni sem a tó jéggé dermedt vizén... A múlt századból feljegyzett legmagasabb téli jégvastagság egyébként 75 centméter, 1928-29 teléről.

Vörös Ákos +36 30 224 8330

Fotó: Vörös Ákos

10. Megsemmisült az egykori hajóállomány

Ha a második világháborúról van szó, sokaknak csupán Budapest ostroma jut az eszébe. Arról hajlamosak vagyunk megfeledkezni, hogy a kikötők miatt a szövetségesek bombázták a Balaton környékét is. Így az egykor híres hajóflotta jelentős része elpusztult.

Két érdekes tény: a 18-19. században a Festetics család jóvoltából hajóépítő telep volt Keszthelyen. Itt készült a Főnix nevű vitorlás, amely sajnos nem maradt fenn. A másik, hogy motoros hajók már 1927-től szántották a tó vizét. Persze a háború után alig maradt használható eszköz a közlekedésre, fel kellett újítani a hajóparkot. Az egyik legjobb dolog a Balatonnál: a kikötők, mólók közelében sétálni és bámulni a vizet. No meg vitorlázni.

kikoto_ck

Ha imádod a Balatont, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BALATON
Videón, ahogy a viharos szél szétszedi a Balaton jegét
A vékony jégréteg egyre kisebb darabokra esett szét, amelyek aztán a déli part felé tolódtak, és közben tovább morzsolódtak.

Link másolása

Nem kímélte a Balatont részben beborító vékony jégréteget a pénteki szélvihar - írja az Időkép.

A viharos északnyugati szél egyre inkább feldarabolta, majd a déli part felé tolta a jégtáblákat, amelyek még kisebb darabokra törtek szét.

A Balatonnál a legerősebb széllökések a 70-80 km/órát is meghaladták pénteken. Az Időkép Fonyód, Várhegyen lévő magassági szélmérője 97 km/h-t mért kora délután.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BALATON
A Csobáncról, 200 kilométer távolságról fényképezte le az Alpok csúcsait egy amatőr fotós
A magasban erős szél fújt, így szokatlanul messze el lehetett látni a Balaton északi partjának hegyeiről.

Link másolása

A Balaton északi partjáról sikerült lefotóznia az Alpok havas csúcsait egy amatőr fotósnak, vagyis csaknem 200 kilométerre látott el.

Vanatka Martin négy éve fényképezi a Balaton-felvidéki tanúhegyeket, ezúttal is erre készült, mert onnan az Alpok vonalát még soha nem látta.

„Amire nem számítottam, hogy Sümeg felé tekintve, a tejköd és a sümegi vár mögött meglátom a Raab-hegységet és a Schneeberget, ezeknek a havas csúcsait. Ezek már mind az Alpok részeit képezik”

– mesélte a fotós.

Vaszkó András meteorológus az RTL Híradójának elmondta: „Az, hogy a köd, illetve a rétegfelhőzet teteje fölött nagy volt a látótávolság, annak köszönhető, hogy a nagyobb magasságokban erős szél fújt, így a szokásosnál lényegesen tisztább volt a levegő.”

A Föld görbülete miatt azonos magasságból körülbelül öt kilométerre lehet ellátni. A Csobánc 376, a Schneeberg több mint 2000 méter magas hegy. Így, ami különlegessé teszi a felvételt, az a távolság: a Schneeberg például 160 kilométerre van légvonalban a Csobánctól.

Az RTL Híradó teljes riportja

Link másolása
KÖVESS MINKET:


BALATON
7 látványosság a Balatonnál, amiért érdemes egy kicsit távolabb sétálni a parttól
A tó környékén áll hazánk egyik legromantikusabb épületmaradványa. De a parthoz közel van az egyik legszebb panorámát nyújtó templom és az egyik leglátogatottabb várunk is.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2022. január 15.


Link másolása

A Balaton partja hatalmas vonzerő, a csillogó víztükör, a fenséges látvány rabul ejti látogatóját. Ám érdemes egy kicsit eltávolodni a vízparttól és kisebb-nagyobb sétát, kirándulást tenni a környékén is. Sok olyan szépséget rejt a táj, amit a nyári főszezonon kívül is szívesen ajánlunk.

1. A Káli-medence

Igazi természeti csoda a békés, romantikus, szinte idillikus táj, a Káli-medence, amely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. Különös érdekessége, hogy az itt húzódó hegyek egy része fekete homokkőből van, de többet bazalttakaró borít. A felszínt az évmilliók során a szél is alakította, így jöttek létre a látványos kőtengerek is. A szél által lecsiszolt hatalmas kövek rendkívüli látványt nyújtanak. A vidék egyik fő nevezetessége a félbevágott, kúp alakú Hegyestű, a medence keleti szélén.

2. Balatonalmádi

Ez a település évközben is remek kirándulóhely. A gyönyörű környezet mellett a szoborparkot és több nevezetességet is érdemes felkeresni.

A város egyik fő látványossága a 2013-ban átadott Kézfogás – Európa szoborpark, amely egy kulturális és turisztikai attrakció a Szent Erzsébet ligetben. Több mint 50 szobor és térplasztika látható itt, köztük külföldi művészek alkotásai. Jó részüknek ez az állandó helye, de vannak, amiket csak ideiglenes jelleggel mutatnak be a parkban.

3. A fonyódi Nagyboldogasszony templom

Úgy tartják, hogy a Balatonnál az egyik legszebb panorámát a fonyódi Nagyboldogasszony templomnál találjuk. A román stílusban épült plébániatemplomot Gyalus László tervezte, és 1902-ben szentelték fel. A templomot később, 1920-ban átépítették, majd többször is felújították és tovább díszítették.

4. Szamárkő

Kevés olyan látványosság van a Balaton környékén, melyhez annyi szóbeszéd vagy legenda fűződik, mint a Zamárdiban található Szamárkőhöz. Ráadásul ezt az óriási követ, mely a vasútállomástól 8-10 percnyi sétára fekszik, csak 1943-ban „fedezte fel” egy amatőr régész.

5. A szigligeti vár

Különleges helyen áll a Balaton-felvidék híres vára, a szigligeti vár. Az épület a tó egykori szigetét képező vulkanikus hegy kúpján vigyázza a vidéket. Múltja a 13. századig nyúlik vissza. A sokat látott épület végzetét azonban egy villámcsapás okozta, ami felrobbantotta az egyik toronyban lévő puskaport, a tűztől pedig leégett a vár. A gyönyörű vidéken álló vár Magyarország egyik leglátogatottabb vára.

6. A somogyvámosi romtemplom

Somogyvámos határában áll egy romtemplom, amelyet sokan úgy emlegetnek, mint a Balaton vidékének, sőt hazánknak is egyik legromantikusabb épületmaradványát. A mezőség közepén magasodó építmény valóban lenyűgöző. Egy korábbi régészeti kutatás azt igazolta, hogy a templom egy korábbi, 12. századi kisebb kápolna helyére épült. A kora gótikus stílusú középkori Pusztatemplomnak ma a romjai láthatók a somogyi lankák, dűnék és szántóföldek között. A – manapság – Ihász-dűlőnek nevezett részen áll már 800 éve. Mivel a természet veszi körül, így minden évszakban érdekes és szép látványt nyújt a kövekből, téglákból álló torony.

7. A balatoni napfelkelte

A napkeltében van az a bizonyos pár pillanat, mikor az első napsugár áttör a sötét égbolton. Még csak ígéri, hogy hamarosan teljes pompájában előbukkan, még nem melegít, még ő is készülődik. De jelzi: állj meg, várj! Ilyenkor tényleg megáll minden arra a pillanatra. A víz elsimul, a csónak nem ring, a madár elhalkul a fészekben. Az ember pedig ül, a lélegzetét visszafojtja, és átadja magát a természetnek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BALATON
Jégkása lett a Balatonból Siófoknál
A fagypont alatti hőmérséklet és a szél okozza a jelenséget.
Fotó: Facebook/Időkép - szmo.hu
2022. január 12.


Link másolása

Az Időkép új videót közölt Facebook-oldalán, amelyen jól látszik a zord időjárás hatása.

Az élő kamerák rögzítették, ahogyan a Balaton, Hotel Lidó előtti szakaszán folyamatosan jégkása képződött.

„A szél és a -6 fokos fagy fodros jégtakarót húzott a siófoki partszakaszra.”
- írták a videóhoz.

Egy tegnap készült fotót is csatoltak mellé, ahol jól látszik, hogy még nyoma sem volt a jégtakarónak.

A teljes videó felvétel itt tekinthető meg.


Link másolása
KÖVESS MINKET: