/balaton/10-erdekesseg-a-balatonrol-amit-erdemes-tudni-rola/?utm-source=kapcsolodo
hirdetés

BALATON
A Rovatból
hirdetés

10 érdekesség a Balatonról, amit érdemes tudni róla

Kiderül, hogy ki volt az első Balaton-átúszó és milyen neves nap kötődik hozzá. Azt is megtudhatod, miért különleges a hullámzása és mitől speciális a vize.

Link másolása

hirdetés

Imádjuk a magyar tengert, szívesen csobbanunk a vízében, sétálunk a partján, fotózzuk naplementében, és közben nem is sejtjük, mennyi furcsa vagy épp különleges dolog vesz minket körül.

Íme néhány érdekesség a Balatonról:

1.

A Balaton Közép-Európa legnagyobb tava. A hossza 77 km, a legkisebb szélessége Tihanynál van, ahol 1,5 km-es, a legnagyobb távolság a két part között Balatonvilágosnál és Balatonalmádinál van, ott 12,7 km. A tó felülete 600 km². A legmélyebb pontja a Tihanyi-szoros legmélyebb árkában van, a "Tihanyi-kút"-nál, itt a tó feneke 11-12,5 méter mélységben van.

hirdetés

2.

A tó vízmennyisége 1800 millió m³. A teljes vízkészlete 2,2 év alatt "cserélődik ki". A friss víz utánpótláshoz a vízgyűjtő területe 5774 km².

3.

A Balatonnál a széltől gyorsan alakulnak ki rajta hullámok. Ennek fő oka a viszonylag kicsi mélysége és a nyári meleg víz alacsony viszkozitása. Az uralkodó szélirány a tóra merőlegesen fúj, északnyugati irányból.

A Balaton-felvidéki hegyek, völgyek különleges hatása, hogy "lüktetést" idéznek elő a szélben, ami a Balatonon hirtelen hullámzást, majd hullámmentes időszakokat okoz. Ráadásul a hullámok szokatlanul meredekek is,

amit a viszonylag sekély vízmélység, a meder interferenciája idéz elő. Az eddigi legmagasabb hullámok partközelben 1,82, a meder közepén 1,95 méteresek voltak. A hullámok hossza általában 2-12 méter között mozog. A vízfelületnek 2 óra kell, hogy a szél elülte után a felkorbácsolt hullámok elnyugodjanak.

4.

A speciális klímának köszönhetően a tó partján egy évben a napsütéses órák száma átlag 2000 körül mozog. A nyári szezonban átlagban 5-6 teljesen borult nap szokott előfordulni. A legnaposabb hónap a június. A legkevesebb eső augusztusban és szeptemberben szokott esni, átlagosan hat-hat nap lehet számítani rá.

5.

A Balatonnál hivatalosan 1934. július 8-án kezdődött meg - Hille Alfréd repülőezredes, meteorológus, a katonai és a polgári repülésmeteorológiai hálózat megszervezőjének kezdeményezése nyomán, - a viharok előrejelzése.

6.

Bár sok halfajta él a vízben, az egyik különlegessége a Balatonnak az angolna. Egy 2010-es kutatás szerint

a tó angolnaállomány Európában az egyik legidősebb

(az itteni angolnák átlag életkora 24,9 év).

7.

A tó Európa egyik legjelentősebb vízimadár-élőhelye is, a nádasok számos madárfaj számára biztosítanak fészkelő helyet. A Balaton legnagyobb röpképes madara a bütykös hattyú. A madár a nádasban építi meg nagy méretű úszó fészkét. A fiókáit gyakran a strandok, sétányok közelében neveli fel, mert itt a nyaralók rendszeresen etetik őket.

8.

A magyar úszósport megszületését Szekrényessy Kálmánnak köszönhetjük. Ő volt az első Balaton-átúszó, 1880. augusztus 29-én Siófok-Balatonfüred között szelte át a tavat.

Az utókor a tiszteletére ezen a napon ünnepli a magyar úszósport születésnapját.

9.

A Balaton vizéről sokan azt vallják, hogy bársonyos, lágy, selymes, simogató. Mára ez már leginkább csak a belső nyílt vízen érezhető. Összetétele egyedülálló, egyesek Balaton-víznek is nevezik. Főbb jellemzői: pH-értéke 8,4, típusa lúgos, Ca-tartalma 27–80 mg/l, Mg-tartalma 35–48 mg/l, Összes sótartalma 280–320 mg/l, Lebegőanyag-tartalma 2–123 mg/l, Átlátszósága 12–130 cm, kémiai oxigénigénye (KOI) 2,8–7,3 mg/l.

10.

A Balaton három megye – Somogy, Zala és Veszprém – területén található. A tó és környezete a Balaton kiemelt üdülőkörzethez tartozik és összesen 179 település tartozik bele.

Forrás: Wikipédia


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk