hirdetés

A Minecraft energiatároló téglája valósággá vált

Olyan téglákat fejlesztettek ki, amelyek képesek az elektromos áram vezetésére és tárolására.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 19.hirdetés

Több mint 120 millióan játszanak világszerte a Minecraft-tal, amely a közelmúltban került a videójátékok dicsőség-csarnokába, mint „minden idők leginnovatívabb épitőjátéka”. A kilenc éve hódító játékban, amelyet „digitális Legónak” is tartanak, az egyik elem a „redstone”, egy elektromos tégla. Ha az általunk épített házban elektromos áramot akarunk, akár világításra, akár például a lift működtetésére, a „redstone”-t kell aktivizálni.

A Saint Louis-i Washington egyetem két fiatal vegyésze, Julio D’Arcy és Hongmin Wang most egy ehhez hasonló, napelemmel tölthető téglát talált fel, amely képes akkumulátorrá változni.

„Célunk, hogy olyan téglákat készítsünk, amelyek vezeték nélküli elektromos hálózattá tudnak alakulni és úgy lehet őket összerakni, mint a Lego-kockákat” – mondták a feltalálók.

A Nature-ben be is mutattak egy téglát, ami közvetlenül táplál egy zöld led-fényt. Mindehhez normál téglát használtak, amit a Home Depot-ban vettek, 65 centért. Igaz, kicsit módosítottak rajta.

A kutatók tanulmányozták a téglák porózus szerkezetét, és sikerült nekik különböző savas kémiai reakciók útján a bennük lévő, vörös színt adó hematitot olyan PEDOT-nak nevezett polimer nanorostokká alakítani, amelyek átszövik a téglát és ezáltal képesek elektromos áramot vezetni. Az eljárás után a téglák színe sötétbarnás-kékesre változott. Ezután bevonták őket epoxy-gyantával, hogy vízállók legyenek.

hirdetés

A széles körű alkalmazás azonban még messze van.

Egyelőre 50 ilyen, 4x3x1 cm-es téglával rendelkeznek, amelyeknek feltöltése 13 percig tart. Ezek összesen 5 óra hosszat működtethetik egy lakás vészvilágítását.

Minden téglát tízezerszer lehet feltölteni, mielőtt 10%-nál többet veszítene elektromosság-tárolási képességéből – írta a Science Daily.

A kutatók bevallották: nem tudják, hogy a téglák a hematit feloldása után is megőrzik-e szilárdságukat, mivel mechanikai teszteket nem végeztek a kísérlet során. D’Arcy szerint éppen ezért egyelőre inkább dekorációként lehetne használni őket, mint építőelemként.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
cimlap4.png

Levelet kaptak Elon Musktól, hogy űrkikötőt épít a szomszédban, ezért meg akarja venni a falut

Boca Chicában pár év alatt minden megváltozott, a csendes tengerparti üdülőfalu mellé sci-fi-be illő űrbázis épült. És most megvennék az egész falut is.
next - szmo.hu
2020. november 09.hirdetés

A Texas állam délkeleti csücskén fekvő Boca Chica nevű faluban főleg békés nyugdíjasok élnek. Tavaly szeptember elején levelet kaptak a Space X-től. Azt írták, fel szeretnék vásárolni a házaikat, mert Elon Musk űrkiköjének szüksége van a területre.

Néhány évvel korábban Boca Chica Village csak egy álmos, alig két utcából és két tucat házból áll település volt. Aztán Elon Musknak megtetszett ez a terület, és itt kezdte el felépíteni új rakétájának prototípusait.

A dél-afrikai születésű vállalkozó 2002-ben alapította meg a Space X-et. A cég kezdetben állami kézben lévő bázisokról, a floridai Cape Canaveralról és a kaliforniai Vandenberg támaszpontról lőtte fel rakétáit. 2005-ben azonban utóbbiról kitiltották a Lockheed Martin repülőgép gyártó cég kérésére, mert attól tartottak, hogy Musk rakétái felrobbannak és komoly károkat okoznak az infrastruktúrában. Ez is erősítette benne az elhatározást, hogy saját bázist építsen ki. Végül a három legkedvezőbb opció – Florida, Puerto Rico és Boca Chica közül az utóbbi lett a nyertes.

VIDEÓ: hatalmas rakéta Boca Chicá-ban

Ehhez persze komoly lobbitevékenységre is szükség volt Texas államban, és sokat nyomot a latba, hogy Musk 2013-ban Rick Perry kormányzót és a közeli Brownsville város polgármesterét, Tony Martinezt is meg tudta győzni. A közel 200 ezer lakosú Brownsville ugyanis az Egyesült Államok legszegényebb nagyvárosai közé tartozik, és a Space X egyből 500 embernek tudott munkát adni átlag 55 ezer dolláros éves fizetésért. Emellett még azzal is számoltak, hogy a Space X kilövései turisztikai látványossággá válnak, egy-egy alkalommal akár 15 ezer ember is érkezhet a városba a helyi vendéglátóipar örömére. Az állam, a város és a texasi egyetem 40 millió dollárral támogatta Musk tervét.

hirdetés

Bár a milliárdos 2016-ra már működő űrkikötőt ígért, éveken át a Boca Chica-iak csak egy sor házat és üres telket láttak a Space X-ből, no meg riporterek hadát, akik állandóan az űrközpont melletti életükről faggatták őket, holott az még nem is létezett.

De már az akkori nyilatkozatokból is kitűnt, hogy mennyire nem örülnek új szomszédjuknak. Musk stábja 2015-ben látogatásra hívta a helyieket, és megígérte nekik, hogy időben értesíteni fogja őket minden kilövésről, és nem fogja a nyári hétvégeken a tengerparti strandot zavarni.

VIDEÓ: az űrkikötő a levegőből

És bár történtek balesetek – abban az évben például felrobbant egy Falcon 9 rakéta úton a Nemzetközi Űrállomás felé – egyre több sikeres missziót hajtottak végre. Így jutottak el a Starship óriás rakéta tervéig, amely elválaszthatatlan lett Boca Chicától. A helyiek ebből sokáig csak annyit észleltek, hogy a Space X körül éjjel-nappal dolgoznak.

Hogy az ajánlat vonzóbb legyen, a piaci ár háromszorosát kínálták a helyieknek az ingatlanjaiakért, de csak akkor, ha két héten belül választ adnak rá. A határidő három nappal azelőtt járt le, hogy a helyieket meghívták az új űrrakéta bemutatójára. Az eseményre készülők egyike sem fogadta el akkor a Space X felvásárlási ajánlatát – idézte fel az Esquire

Pedig a bemutató során maga Musk mutatta be a nagy tervet, a Starship Mk1-et, amely a legnagyobb, egyben a legolcsóbb űrhajó lesz, amit valaha felépítettek, és amely „multiplanetáris egyedekké teszi az embereket.”

Musk beszélt a falusiaknak holdbázisokról, aszteroidokon való bányászatról, Mars-béli üzemanyagtermelésről, és azt mondja, mindennek központja éppen Boca Chica lenne.

Musk azonban nem tagadta, hogy a vállalkozásnak vannak kockázatai is, és mivel a tragikus következményeket szeretnék elkerülni, előbb-utóbb ki kell vásárolniuk a falubeliek házait.

VIDEÓ: a Space X megvesz egy egész falut

A helyeik korábban a Space X-program lelkes hívei voltak, most azonban rázúdították panaszaikat. Hiszen otthonaikról volt szó, de legalább ennyire a környék élővilágáról, a tengerpart megóvásáról.

A terület határán fekszik ugyanis Lower Rio Grande vadrezervátum, és itt él többek között a kihaló félben lévő vadmacska-féle, az ocelot, de a pelikánoknak is kedvelt élőhelye. A part kiválóan alkalmas a horgászásra is.

„Csodálatos hely volt, mielőbb betört ide a Space X. De mi voltunk itt előbb, és úgy gondoltuk, hogy itt is maradunk, amíg meg nem halunk”

– mondta az egyik asszony, Bonnie az Esquire-nek.

Szomszédasszonya, Cheryl a vadon élő állatoknak viselte gondját. Rendszeresen hagyott háza előtt vizes tálakat a vándormadaraknak, előfordult, hogy ő segített a parton kikelt teknősöknek eljutni a tengerhez.

„Amikor Musk szimatolni kezdett errefelé, abban bíztunk, hogy terve kudarcot vall, vagy elfogy a pénze” – emlékezett Cheryl. De nem jött be.

A helyiek arra panaszkodnak, hogy 2019 júniusa és augusztusa között legalább féltucatszor lezárták a strandjukat a Space X kérésére, pedig Texasban rekord hőség volt. Amikor a cég valami nagy dologra készült, lezárták a faluba vezető egyetlen utat is, így a lakók úgy érzik, szinte otthonaik foglyaivá váltak. Ez történt például októberben, amikor beszállították a Starship prototípusát, az Mk1-et.

Akadnak az itt élők között azonban olyanok is, akik lelkesednek az űrprogramért. Mary akkor szeretett bele végleg, amikor 2018 novemberében elkezdték összeállítani a Starhopper hordozórakéta-prototípusát. Onnantól kezdve folyamatosan figyeli a fejleményeket, még külön Twitter-oldalt is nyitott neki.

Ma már ő számít Boca Chica elsőszámú hírforrásának, közel 17 ezer követője van.

Ő dokumentálta tavaly nyáron a Starhopper építését, valamint azt a 20 méteres magasságba való felemelkedését, amely után földet érve egy százhektáros bozóttüzet okozott.

Közben Boca Chica falu lakosai egymás ellen fordultak. Akik kitartottak, úgy érezték: azok, akik elfogadták a Space X ajánlatát, elárulták őket.

Mindenki arra volt kíváncsi, hogy a szomszédja mennyi pénzt kapott. Végül a legtöbben feladták, mások egyelőre maradtak, de ők is úgy gondolják, hogy az idő ellenük dolgozik.

VIDEÓ: Újabb rakéta Bocha Cihcá-ban

A Space X 40 ezer műhold fellövéséhez próbál engedélyt szerezni Starlink-programjához, hogy eljuttassa a legeldugottabb vidékekre is a nagy sebességű internetett. Ha ez sikerül, ötször annyi Space X műhold lesz az égen, mint látható csillag. Mindebben kulcsszerep jut Boca Chicának, ahonnan Musk szerint akár napi három kilövést is végre lehet majd hajtani.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
pixa-orrspray-1.jpg

Koronavírus ellen védő orrspray-t fejlesztettek ki a Columbia Egyetem tudósai

Az amerikai kutatók az ígéretes szer klinikai tesztelését tervezik, hogy kiderüljön, milyen mértékben képes megvédeni az embert a vírussal szemben.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2020. november 10.hirdetés

Amerikai kutatók fejlesztettek ki egy olyan orrspray-t, ami képes lehet meggátolni, hogy a koronavírus bejusson a szervezetünkbe – írja a hvg.hu. Először görényeken tesztelték a megoldásukat, és náluk hatásosnak bizonyultak. Ezenfelül további sikeres eredményeket is elértek. Az emberi tüdő 3D-s modelljénél is hasonlóan fejtette ki hatását az orrspray.

A lipopeptid a megoldás legfontosabb eleme, ami megakadályozza a koronavírust abban, hogy hozzákapcsolódjon a célsejt membránjához. Az anyag a folyamathoz szükséges kulcsfehérjét blokkolja.

A tudósok azt állítják, hogy az orrspray azonnal kifejti hatását, ami 24 órán át tart, illetve nem igényel hűtést.

Ahová nem, vagy éppen nehezen jut el az oltóanyag, ott jó megoldás lehet ez a szer. Mindezek mellett kiegészítő védelemként is használják a szakemberek.

Az állatkísérleteket követően embereken is tervezik kipróbálni az orrspray-t. A tudósok éppen ennek a folyamatnak a beindításán dolgoznak.

hirdetés

További jó hír, hogy nemrég már egy magyar szabadalom is elkészült, ami segíthet a koronavírus szövődményeinek gyógyításában.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
virgin-hyperloop.jpg

Utasokkal tesztelték a Virgin szupervonatát, amely több mint 900 km/h-val száguldhat a tervek szerint

Igaz, a hyperloop most még csak 160 km/h órás sebességre volt képes egy 500 méteres pályán, de a vállalat vezetői szerint a teszt egy fontos mérföldkő a technológia fejlesztésében.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 10.hirdetés

Először tesztelték a Virgin nagysebességű, futurisztikus vonatát, amely sokkal gyorsabb lehet, mint bármelyik eddigi vasúti jármű - írja a CNN.

A hyperloop egy olyan tömegközlekedési eszköz, amely akár 900 km/h feletti sebességre is képes, és úgy szállíthat utasokat, hogy azok egy kapszulaszerű fülkékben, vákuumközeli állapotban utaznának egy nagy csőben.

A brit Virgin cégcsoport hyperloopját 2014-ben kezdték el fejleszteni. A rendszer részben a mágneses lebegésen alapul, amelyet a fejlett nagysebességű vasútaknál is alkalmaznak Japánban és Németországban.

A szupervonat most eljutott arra a szintre, hogy utasokkal tesztelhessék. A két tesztalany a Virgin Hyperloop vezérigazgatója és az utastapasztalatokért felelős vezető volt. Egy kétszemélyes hyperloopban utazhattak egy 500 méteres alagútpályán, amelyben plüss ülések, kis ablakok és biztonsági övek találhatók.

First Hyperloop Passenger Test

The first-ever hyperloop passenger test. Electric propulsion, magnetic levitation, vacuum environment.Tube air pressure: 100 Pa (equivalent to air pressure at 2...

hirdetés

A vállalat szerint a teszt jól sikerült, ám egyelőre csak 160 km/h-s sebességgel tudott száguldani a vákuumvonat - igaz, ezt a viszonylag rövid, 500 méteres pálya is befolyásolta. A vezetők azonban fontos mérföldkőnek tekintik a tesztet, amellyel ismét egy lépéssel közelebb kerültek a hyperloop technológia forgalomba hozatalához.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
huawei-petal-search-1280x720-1.jpg

Saját keresővel és térképszolgáltatással vágna vissza Amerikának a Huawei

Miután az amerikaiak tiltása nyomán eltűntek a Huawei mobilokról a Google programjai, most megérkezett a Huawei saját keresője, a Petal Search.
Címlapkép: Huawei Inc. - szmo.hu
2020. november 08.hirdetés

Tavaly májusban Donald Trump kormánya nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva feketelistára tette a Huaweit, rendeletben tiltva meg az amerikai cégeknek, hogy velük üzleteljenek. Így az Android operációs rendszerrel együtt a Google programjai, például a Chrome böngésző, a Gmail, a YouTube és a Google Maps is eltűntek az újonnan eladott kínai mobilokról. Augusztustól a már korábban eladott telefonokon futó operációs rendszer és az applikációk frissítései is megszűntek. Szeptembertől pedig az amerikaiak még tovább fokozták a nyomást, és azt is megtiltották, hogy bármilyen amerikai technológiát használó cég üzleteljen a Huawei-jel, így elestek például a Samsung és az LG kijelzőitől, de komoly bajba kerültek a mobil chipekkel is.

A túlélésért küzdő Huawei így kényszerűségből saját fejlesztésekbe fogott. A gyártó célja, hogy teljes mértékben saját applikációkkal váltsa ki az Android ökoszisztémáját. Ennek jegyében most saját, globális keresőrendszer fejlesztésével próbálkoznak.

A Google Android operációs rendszerének licencelési problémáit orvosolandó, a Huawei gőzerővel fejleszti a Huawei Mobile Services (HMS) szolgáltatását is, amely a cég állítása szerint villámgyorsan a világ harmadik legelterjedtebb alkalmazásboltja lett, több mint 170 országban elérhető és legalább 700 millió aktív felhasználót szolgál ki.

A gyártási problémák és ellátási nehézségek ellenére október 22-én bemutatták a Huawei a Mate szériájának legújabb, 40-es változatát, ezzel egy időben pedig bejelentették a “Petal Search” szolgáltatás bétájának elindulását is. A ‘Petal Search’ többek között tartalmazza a legtöbb felhasználó számára leginkább hiányzó Google szolgáltatás, a Google Térkép alternatíváját, a Petal Mapset is.

Az Android operációs rendszer eltűnésének egyik legfájóbb pontja a Google alkalmazásainak hiánya a Huawei mobiltelefonokon, de ezek közül is kiemelkedik a Google Maps. A HMS már eddig is számtalan alternatívát kínált a levelezőprogramokra vagy irodai alkalmazásokra, a térkép-probléma azonban jóval nehezebben kezelhető, mint azt a Microsoft, vagy éppen az Apple példája is jól bizonyítja. A világ legnagyobb cégeinek is óriási kihívást jelentett és évekbe tellett, mire egy Google Térképpel versenyképes, megbízható térképszolgáltatást tudtak fejleszteni.

hirdetés

A látszat azonban csalóka, a ‘Petal Search’ tulajdonképpen a még márciusban bemutatott, de végül soha nem piacra dobott ‘Huawei Search’ legújabb, immár felhasználók számára is elérhető változata.

A Huawei elsőként az egykori legendás Nokia Maps navigációs rendszerek alapját adó Here WeGo technológiáját licenszelte, majd szerződést kötött a holland TomTom-mal is. A holland cég neve ismerős lehet mindenkinek, hiszen alig egy évtizede még piacvezetők voltak a hordozható GPS navigációk piacán. Ezzel a két szereplővel a Huwaei egy csapásra megoldotta a Google Maps hiányának a problémáját, és el is készült a Petal Maps, amely már teljes mértékben a Huawei rendszerén fut, és az első tesztek szerint felveszi a versenyt a legnépszerűbb riválisával szemben.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET: