hirdetés
nyit.jpg

Szeged a szecesszió városa is, közel félszáz csodás épület őrzi a nyomát

A magyar Gaudinak is hívott , tragikus sorsú építész, Magyar Ede több épülete is messze földön híres lett.
Fotók: Papdi Balázs, Szöveg: Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2018. február 12.


hirdetés

Szeged – többek között Bécs, Barcelona, Brüsszel mellett – tagja a szecessziós városok hálózatának. Jó okkal, hiszen közel ötven szecessziós épület, vagy épületrész található itt, amelyek ezt a különös stílust képviselik.

A magyar szecessziós építészet egyik legismertebb alakja Magyar Ede, az ő nevéhez fűződik Szeged mediterrán jellegű arculatának építészeti kialakítása is.

Magyar Ede (Oszadszki Ede) 1877. január 31.-én született Oszadszki Mihály asztalos harmadik gyermekeként. A később négy gyerekes család három évvel később változtatta meg a nevét Magyarra.

Ede a Budapesti Állami Felső-Építőipari Iskolába járt, ott szerzett építőmesteri képesítést, majd külföldi tanulmányúton járt, és végül főleg Szegeden tervezett épületeket, itt működött irodája is. Az 1907-ben átadott Reök-palota hozta meg számára az elismerést és ismertséget.

Bár szakmájában sikeres volt, a magánéletben nem, 35 évesen egy szerelmi bánat miatt öngyilkos lett. Magyar Ede magánéletének nagy tragédiája lett, mikor a Jósika utca 14. épület tervezésével bízták meg. A tervek egyeztetése közben beleszeretett a megrendelő feleségébe. A házat végül saját költségén fejezte be. Anyagi gondjai lettek, a csőd szélére került. Bár próbált új életet kezdeni, de felesége sem volt hajlandó elválni tőle. Teljes kétségbeesésében 1912. május 5-én ebben házban vetett véget életének, agyonlőtte magát. A Reök-palotában levő irodájában, az asztalára rajzszögezett papíron hagyta utolsó üzenetét: „Senkit se okoljanak halálomért.”

Több általa megálmodott és megtervezett épület csak halála után készült el. A magyar szecessziós építészet kiemelkedő alakja volt, sokan csak a magyar Gaudinak hívták. A kezdeti virágos, indás, növényes díszítéseket később ritkábban alkalmazta, és egyszerűbb, vagy geometrikusabb motívumokat használt.

Magyar Ede több épülete is a maga korában különleges volt. Az első szegedi munkája a Goldschmidt-palota volt, melyet 1905-ben adtak át. Eredetileg lakások és üzletek voltak benne. Az 1950-es években átalakították, ekkor eltávolították a díszítő elemeket róla, de a kapualjban még láthatók az eredeti díszítések, az indák, a napkorong és a táncosnők.

A Reök-palotát Európa egyik leggyönyörűbb szecessziós házaként emlegetik. Minden kis részlete valamiről mesél. Az épületről, történetéről bővebben korábbi cikkünkben olvashatsz ITT.

szeged_papdi_reok (1)szeged_papdi_reok (3)szeged_papdi_reok (4)szeged_papdi_reok (5)szeged_papdi_reok (6)szeged_papdi_reok (7)

Szeged belvárosának egyik legmeghatározóbb épülete a Kárász utca és Somogyi utca sarkán álló, 1911-ben elkészült Ungár-Mayer-féle palota. A házat Ungár Benő és Mayer Áron, két gazdag szegedi polgár megbízására tervezte meg Magyar Ede. Azt szerették volna, ha a háromszintes épület messze földön híres legyen. A földszintje – Szegeden elsőként - vasbeton szerkezetű, leglátványosabb része a kupolaszerű torony, melyet bádogból készült lányszobrok vesznek körül. Az épület aljában működött a legendás Corso Kávéház, ahol Juhász Gyula és József Attila is megfordult. Ma is üzletek találhatók itt, és érdemes benézni, mert a mennyezeti díszítések a mai napig megmaradtak.

szeged_papdi_mayer

A mozaikképeiről is híressé vált Református Palota a Tisza Lajos körúton áll. A két szélén kiemelkedő homlokzat között egy beugró található. Az eredeti terv szerint lakások és egy református népiskola, valamint az egyházközség parókiája részére készítették. A főbejárat fölötti teraszt éneklő gyerekek szobrai díszítik. A mozaikokon pedig egy magvető és egy arató látható. A palota előtt volt sokáig a bor- és gyékénypiac is.

szeged_papdi_reformatus

Szegeden mintegy ötven épület őrzi a szecesszió különleges világát: bérházak, lakóházak, egyházi intézmények, különleges díszítések, szobrok és számtalan kapu, ablak, belső díszítés készült ebben a stílusban. Egy részük a múlt században megsérült, vagy elpusztult, de számos épületet megmentettek és ma már újra régi fényében pompáznak.

szeged_papdi (1)szeged_papdi (10)szeged_papdi (11)

Európa egyik leggyönyörűbb zsinagógáját Szegeden láthatod. A többféle stílust megjelenítő Új Zsinagóga üvegablakai Róth Miksa műhelyében készültek. Az eklektikus épületben többfelé felbukkannak szecessziós elemek is. Az épületről, történetéről korábbi cikkünkben olvashatsz ITT.LINK

szeged_papdi-zsinagoga (1)szeged_papdi-zsinagoga (2)

A Gróf-palota épületének megvalósítását Gróf Árpád Márton, Szeged akkori főügyésze kezdeményezte. A város magasan fizetett tisztviselőinek akartak itt otthonokat kialakítani. A Raichle J. Ferenc által tervezett épületben így irodák és lakások készültek. A díszes oromzat, a keleties hangulat mellett a magyar népművészet motívumai is fellelhetők rajta. A kovácsoltvas díszek, korlátok mind a szecesszió jegyében készültek.

szeged_papdi_grof (1)szeged_papdi_grof (2)
A szecesszió jelentése: kivonulni. Kivonulást, elszakadást jelentett mindattól, amit a stílus megjelenésekor az akkori, akadémikus művészet képviselt. A művészetben való megjelenését John Ruskin (1819-1900) angol író nevéhez kötik, aki többször is írt az irodalomról, a festészetről, az építészetről, a szobrászatról és esztétikáról.

A szecesszió főbb jellemzői a nagymértékű stilizálás, a növényi vagy geometrikus mintákra építő hullámzó ornamentika, hangsúlyos, élénk színek alkalmazása. A szecessziós épületekre elsősorban a lágy, gömbölyded formák a jellemzőek.

szeged_papdi (13)szeged_papdi (17)szeged_papdi (18)szeged_papdi (22)szeged_papdi (23)szeged_papdi (24)szeged_papdi (26)szeged_papdi (27)szeged_papdi (28)szeged_papdi (29)szeged_papdi (30)szeged_papdi (32)szeged_papdi (33)szeged_papdi (34)szeged_papdi (35)

Még több képet találsz Szeged szecessziós épületeiről ITT.

Ha pedig szeretnéd magad is megcsodálni ezeket az épületeket, bejutni olyan helyekre, ahová egyszerű turistaként nem igazán lehet, akkor keresd a rendszeresen meghirdetett szecessziós sétákat Szegeden, például ITT.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
nyito-1.jpg

A lemenő nap sugarai aranyszínbe öltöztették Szegedet

Varázslatos... A természet alkotókedve mindig lenyűgözi az embert.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2019. augusztus 04.Este van... A lemenő nap sugarai még egyszer felizzanak, és aranyszínbe öltöztetik a Napfény városát. A természet megint megmutatta, hogy csodákra képes...

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
lion-219846_1280.jpg

Már élőben is megnézheted a Szegeden született fehér oroszlánkölyköt

Szonja a kifutó új sztárja, akit egyúttal apukájával is összeszoktattak.
MTI, Címkép: illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2019. augusztus 17.Már a kifutóban látható a Szegedi Vadasparkban májusban született világos színű, szinte fehér oroszlánkölyök, amely gondozóitól a Szonja nevet kapta - közölte Veprik Róbert igazgató az MTI-vel.

A nőstény május 15-én az oroszlánház biztonságában hozta világra kicsinyét.

Az anyát és a kölyköt néhány hétig ezt követően is elkülönítve tartották a hímtől, Timbától, a családtagok a héten először találkozhattak a kifutóban.

Az összeszoktatás minden probléma nélkül zajlott, ami nem volt meglepetés, hiszen eddig is látta, szagolhatta egymást apa és lánya.

Már együtt a család... #oroszlán #oroszlánkölyök #lion #whitelion #lioncub #szeged #szegedzoo

144 Likes, 3 Comments - Szegedi Vadaspark (@szegedzoo) on Instagram: "Már együtt a család... #oroszlán #oroszlánkölyök #lion #whitelion #lioncub #szeged #szegedzoo"

Szonja elsősorban a kora délelőtti órákban aktív, a nyári melegben, déltájban már ő is inkább az árnyékban pihen, ahogy szülei teszik.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
7I5A2390-1.jpg

Az ország legnagyobb nyárzárója vár Szegeden!

Mediterrán hangulat, fergeteges koncertek, 12 zenei helyszín, több mint 200 produkció, nemzetközi sztárok. Kezdődik a Szegedi Ifjúsági Napok, irány a Tisza-part!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 27.Már csak egy hét van hátra a nyárból, így érdemes azt minél emlékezetesebbé tenni és a legszuperebb élményekkel kitölteni. És mi is lehetne erre a legjobb, ha nem egy fesztivál, ahol a nyaralás és a buli kéz a kézben a jár! A SZIN az ország legnagyobb múlttal rendelkező fesztiválja – öregebb, mint Woodstock – és több ezer fiatal hagyományos nyárzáró bulija, Szegeden, a Napfény városában. A fesztivál a diákbarát árak mellett pedig minden évben igazi nemzetközi sztárparádét vonultat fel, ami ezúttal sem lesz másként: többek közt Afrojack, a Clean Bandit, Alvaro Soler, Jay Hardwell, Nakadia, a Dubioza Kolektiv és Salvatore Ganacci koncertjén tombolhatjuk át az éjszakákat, de természetesen a hazai kedvencek sem maradnak majd otthon.

A fesztiválon ideje alatt tucatnyi zenei helyszínen válogathatunk a pop, rock, rap, világzene és elektronikus műfajok között, így biztos, hogy mindenki megtalálja a kedvenc bulizenéjét.

A fergeteges hangulatú nyitóestéről a világ legjobb DJ-i között számon tartott, a DJ Mag Top 10-ben évek óta stabil helyen álló Afrojack gondoskodik majd, Majkával, a Follow The Flow-val, a Brains-szel és Horváth Tamással egyetemben, de itt lesz az új lemezén munkálkodó Elefánt és a Hősök is.

A világsztárok sorát a Clean Bandit folytatja a Borsodi Nagyszínpadon, akik új, What is love? című albumukkal érkeznek csütörtökön az Újszegedi Partfürdőbe, de itt lesz a SZIN-kedvenc formáció, a Dubioza Kolektiv is, míg a hazai vonalat a Punnany Massif és a Margaret Island erősíti majd.

A hétvége beindításáért a spanyol származású Alvaro Soler felel majd, aki latinos hangulatú tánczenéivel csábít majd mindenkit a „táncparkettre”. A latinos ritmusok előtt Rúzsa Magdi rabolja el a szíveket, a legnagyobb hősökről pedig a szegedi illetőségű Honeybeast dalol majd.

A SZIN - és egyben a nyár – záró estéjén a Halott Pénz slágereire élhetjük át újra a vakáció legjobb pillanatait, majd a Tomorrowlanden és az Ulra Music Festivalon is felejthetetlen partyt prezentáló Salvatore Ganacci veszi át a terepet, akinek Horse című számát már 10 milliónál is többen nézték meg a legnagyobb videomegosztón.

Persze, az esti koncerteken és bulin túl is van élet a SZIN-en. Medencés partyk, karaoke bár és egy 35 méter magas óriáskerék is várja a SZINezőket, de napközben érdemes lesz elmerülni a Civilfalu programjaiban is, ahol különféle játékok, interaktív és ismeretterjesztő programok várnak mindenkit.

A fesztiválozók idén azt is bebizonyíthatják, nem hogy ők buliznak a legjobban, de nekik van a legnagyobb szívük is. A SZIN és a Karitáció Alapítvány ugyanis az ország legnagyobb „piros orr flashmobját” szervezik pénteken, a Borsodi Nagyszínpad elé, mellyel a Szegedi Gyermekklinika eszközvásárlását támogatják. A jótékonysági akció célja, hogy 1.000.000 forintot gyűjtsön össze a gyermekklinika részére úgy, hogy a jótékony fesztiválozók egy-egy 400 forintos piros orr vásárlásával járulnak hozzá az akcióhoz.

A nyár java tehát még hátra van, irány augusztus 28. és 31. között a SZIN!


KÖVESS MINKET:
hirdetés
szin0725-1.jpg

Az év legzöldebb fesztiváljára készül Szeged

A Szegedi Ifjúsági Napokon, vagyis a SZIN-en idén a bulizás mellett sokféle módon próbálják óvni a környezetet.
Dobó Maitz Petra cikke - szmo.hu
2019. augusztus 28.51. alkalommal nyitja meg kapuit a nyári szezon utolsó fesztiválja, a Szegedi Ifjúsági Napok, vagyis a SZIN.

Részt vettünk az előzetes fesztiválbejáráson, ahol dr. Botka László, Szeged polgármestere elmondta: azon túl, hogy számtalan magyar fellépő és 7 világsztár koncertjét élvezhetjük 12 különböző színpadon,

a SZIN lesz reményeik szerint az év "legzöldebb fesztiválja".

A fákat színes "ruhácskák" védik a közönségtől, a szemetet pedig extravagáns és különleges, hal formájú gyűjtőládákba várják, amelyek annyira szuperül néznek ki, hogy akár szelfizni is lehet mellettük. Hogy miért hal formájúak a kukák? Roppant egyszerű: nézz egy picit magad elé, és ha meglátod a Tiszát, megtalálod a kérdésre a választ.

A cigarettacsikkek gyűjtésére játékos dobozokat helyeztek el az újszegedi Partfürdő területén. Hogy hová dobd a csikked, te döntöd el, hiszen

a gyűjtődobozokon olyan életbe vágó fontosságú kérdéseket tesznek fel, miszerint sör vagy bor? Jóbarátok vagy Agymenők? Star Wars vagy Trónok harca?

Az étkezőegységekben lecserélték a műanyag szívószálakat. Ha mégis mindenképp ragaszkodsz hozzá, a papírból készült, könnyen lebomló verzió segítségével szürcsölheted az italodat. De ami talán még ennél is fontosabb:

minden evőeszköz, tányér, pohár környezetbarát, lebomló termék.

Remek újdonság, hogy

a tavaly karácsonykor már megismert szegedi óriáskereket felépítik a SZIN-en, sőt, egészen a Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivál zárónapjáig, szeptember 8-ig kint is marad.

Akár bulizni is lehet madártávlatból a "Szeged Eye"-ról, ez mindenképp nagyon menő lesz.

Mindemellett idén sem marad el a már hagyománynak számító Civil Falu, ahol 35 civil szervezet, mozgalom, alapítvány képviselteti magát a fesztiválon.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x