hirdetés
pizzaszeged_ck.jpeg

Minden az alapanyagokon múlik – itt a nagy szegedi pizzakörkép

Ezernyi variáció létezik a pizzára. Lehet kerek vagy négyzetes, vastag vagy vékony tésztájú, készülhet kevés vagy sok feltéttel. A SunsEaty bloggere letesztelte a pizza-helyzetet Szegeden.
Gergő írása a SunsEaty blogon - szmo.hu
2019. július 25.


hirdetés

G&B, azaz Gergő és Bandi. Két ember, akiket a közös szenvedélyük, a hamburger és a Forma-1 hozott össze. Az egész valahogy úgy kezdődött, hogy a munkahelyi ebédszünetekben tett felfedező utak során szerzett kulináris élményeket igyekeztek a kollégákkal is megosztani. Aztán arra gondoltak, hogy szélesebb kört is érdekelhet, hogy hová érdemes betérni, ha valaki gyorsan szeretne enni valami igazán finomat... Elsősorban Szegeden, vagy bárhol máshol, ahova eljutnak. Az élményeiket pedig közreadják a SunsEaty blogon.

Én a vékony tésztás és kerek pizzáért rajongok, amit az egyszerűség kedvéért a cikkben csak nápolyi típusúnak fogok hívni. Aki hozzám hasonlóan vélekedik, annak itt egy szuper összeállítás a legjobb szegedi lelőhelyekről.

1. Rudi & Fickó

A Rudi és Fickót nemcsak az újhullámos kávé, a finom fagyi vagy a kovásszal készült veknik és bagettek miatt érdemes felkeresni, hanem a szintén kovásszal kelesztett nápolyi pizzái miatt is. A két névadó border terrier gazdái a tőlük megszokott módon magasra tették a lécet, így nem csoda, hogy a Rudi és Fickó azonnal a város egyik legjobb pizzaműhelyévé vált.

Komoly hangsúlyt fektetnek az alapanyagok minőségére. A tésztához 00-ás (nagyon finomra őrölt, magas tápanyagtartalmú) lisztet használnak, amelyre a sütés után olyan minőségi olasz feltétek kerülnek, mint a San Marzano paradicsom vagy a Zarpellon mozzarella, amely D.O.P. minősítéssel rendelkezik. De ez még nem minden: a Capricciosa pizzához szarvasgombás sonkát használnak, amit egy Alberto nevű spanyol úr szállít nekik.

A megfelelő dagasztást 24 óráig tartó kelesztés követi. A hosszú kelesztésnek köszönhetően a 400 fokos kemence hőjétől a tésztában szén-dioxid buborékok keletkeznek, így a pizza széle sütés közben megduzzad és megpuhul, a tészta szerkezete pedig könnyű marad. A tulajdonosok a közeljövőben egy fatüzeléses pizzakemence beszerzését tervezik, amely ahogy az egyikük fogalmazott "450-500 fok között fog ciripelni".

hirdetés

Az árak 2-3 ezer forint között mozognak, de egy Margherita már 1 890-ért elérhető. A Prosciutto e funghi 2 290 forintért szintén nagyon jó választásnak bizonyult. (Mellesleg szerintünk pizzából a Margherita a legjobb, mivel az egyszerűsége lehetővé teszi, hogy a pizza élményét ne csak a feltéteken, hanem a tésztán keresztül is élvezhessük.)

Cím: 6720 Szeged, Oroszlán utca 4.

2. Forza Italia

Szeged egyik legrégebbi, 1998 óta működő pizzériája a Kálvária sugárút elején várja az olasz ízek szerelmeseit. Belépve egy családias hangulatú, hamisítatlan olasz trattoriában találjuk magunkat, ahol kockás abroszos asztaloknál foglalhatunk helyet.

A korábbi felszolgálókra sok panasz érkezett, ami ártott a hely renoméjának. Szerencsére a személyzetet lecserélték, így a korábban tapasztalt modortalanságot figyelmes, gyors és profi kiszolgálás váltotta fel. A pizzák tésztáját a szemünk láttára nyújtják, feltétezik, majd teszik be a vendégtérben elhelyezett fatüzelésű kemencébe. A 400 fokos hőmérsékletre felhevíthető kemencében a tészta pár perc alatt megsül.

A feltétekhez használt pármai sonka és calabriai kolbász egyenesen Olaszországból érkezik, akárcsak a milánói szalámi, a bufala mozzarella vagy a 22 hónapig érlelt parmezán. A paradicsomos alaphoz használt szószt frissen darálva, helyben készítik.

Margherita helyett ezúttal egy Antico pizzát választottunk, ami annyival több, hogy sütés után igazi bivaly-mozzarellával teszik fel a pontot arra a bizonyos "i"-re. A 4 Formaggihoz a mozzarella mellett gorgonzolát, pecorino juhsajtot és parmezánt használnak; szerintük ugyanis ez a legautentikusabb sajtkvartett. Ínyenceknek feltétlenül érdemes megkóstolni a tejszínes alapú Buon Gustosót, ami a mascarpone alap és a pizzára kerülő füstölt lazac miatt igazán különleges.

A pizzák nagy része 1 890 és 1 950 forint között mozog. A 4 Formaggi is 1 890 forintba kerül, viszont a bufala mozzarellás Antico már valamicskét drágább (2 190 forint) volt.

Cím: 6722 Szeged, Kálvária sugárút 9-11.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>



hirdetés
KÖVESS MINKET:




Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
szeged_-2.jpg

Szegedet így még soha nem láttuk - teljesen kihalt a belváros, a rakpart, üresek a parkok, terek

A koronavírus-járvány miatt az itt élők is otthon maradtak, csak néha-néha halad el egy autó, vagy troli a kihalt városban.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2020. március 27.


hirdetés

"Sír a szívem, hogy ezt a sorozatot készíthettem el ma délután szeretett Szegedemen" - írta a fotós csütörtökön. A Napfény városa megdöbbentően kihalt, a megszokott nyüzsgés, a korzózó fiatalok, a napozó öregek, a szaladgáló gyerekek most mind az otthonaikban várják, hogy elmúljon a járvány.

A koronavírus-helyzet miatt a szakemberek mindenkit arra kértek, hogy ne menjenek az utcákra, csak ha halaszthatatlan dolguk van.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:




hirdetés
nyito-6.jpg

Meseszép, ahogy virágzik a mák és pipacs Szeged határában

Nem csoda, hogy sokan megállnak, sétálnak a festői környezetben. Sőt, még néhány ló is feltűnik a virágok között.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2020. május 24.


hirdetés

Erre a látványra sóhajt fel az ember: festői. Mert valóban, ezeken a törékeny virágokon átszüremlő napfény egészen különlegessé varázsolja a határt. Sokakat csábít andalgásra, fotózásra, a virágok közé heveredésre.


hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
szeged_nyito-Copy.jpg

Virágba borult Szeged: rózsaszín, aranyló sárga, cirmos, élénk piros színekben pompázik a város

#virtuális utazás - Nézz szét a Napfény városában, ahol a tavasz tobzódó színpompába öltöztette a Tisza-parti települést.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2020. április 21.


hirdetés

Szeged megint bebizonyította, hogy számtalan arca van. A tavasz ezernyi színben tündöklő virágai mindent beborítanak. A parkokat, az utcákat, a járdák mentét, még a villamos síneket is. Valóban pazar látványt nyújt - és most virtuálisan te is élvezheted ezt a csodát.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
szeged-ahogy-meg-nem-lattad-ezelott-2020.jpg

Szeged, ahogyan még soha nem láthattuk ezelőtt

Ezeken a fotókon egészen más a hangulata, mint ahogyan azt megszokhattuk.
Szegedi Éva - szmo.hu
2020. március 25.


hirdetés

Soron kívül utaztam nemrég Szegedre. A város örök szerelmem marad. Itt váltam felnőtté, itt találtam meg az utamat (többféle értelemben is), itt kötöttem életre szóló barátságokat.

Mielőtt önként vállalt elzárkózásba vonultam, utoljára tettem egy nagy sétát a városban, és próbáltam olyan részleteket felfedezni, amelyektől egészen más hangulatúvá válik Szeged, mint amilyennek megismertem.

Tudom, hogy egyhamar nem térek vissza - most jó sokáig otthon maradok. Ezzel a sorozattal búcsúztam el imádott szerelmemtől.


hirdetés
KÖVESS MINKET:







Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!