hirdetés
pride1.jpg

Véget ért a Budapest Pride, több ezren vonultak fel

A szervezők békésnek ítélték, az ellentüntetők betiltanák a felvonulást. Videókon is látható, mi történt a rendezvényen.
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt, Kovács Attila - szmo.hu
2019. július 06.


hirdetés

Szombat délután rendezték meg a 24. Budapest Pride programsorozat záró eseményét, a felvonulást, amelyet idén "Van egy közös a történetünkben" szlogennel hirdettek meg. Rendzavarás, atrocitás nélkül zajlott le a felvonulás.

Az LMBTQ-közösség (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberek) és támogatóik a fővárosi Kossuth Lajos téren gyülekeztek, onnan indult el a felvonulás a Március 15. térre.

A Szivárvány Misszió Alapítvány által szervezett rendezvény megnyitóján - a felvonulás kezdete előtt - Peksa Kama sajtószóvivő kijelentette,

elegük van abból, hogy a hatalom másodrendű állampolgárként kezeli őket.

Ezt támasztja alá, hogy kiszivárgott, szeptemberben alaptörvény-módosítást hajtanának végre, amely rögzítené, hogy az LMBTQ-emberek ne fogadhassanak örökbe - mondta. A szóvivő közölte, hogy nem fogják abbahagyni a küzdelmüket, sőt minél nagyobb a nyomás a hatalom részéről, annál inkább összefognak az LMBTQ-szervezetek.

hirdetés

Karafiáth Orsolya költő, publicista, a rendezvény műsorvezetője arról beszélt,

jó lenne, ha az ország legalább olyan nyitott lenne, mint a Kossuth téren összegyűlt tömeg. Nem félnek, és most a méltóságért, illetve a másságért állnak ki

- mondta.

A harmadik felszólaló - Máté Dezső szociológus, társadalomkutató - úgy fogalmazott, a XXI. század elején azt lehet észrevenni, hogy hiányzik a társadalomból a változtatás, a kérdezés és az egyenlőség motivációja.

"Mintha megállt volna az idő, és megelégednének az állam tagjai azokkal a polgári jogokkal, és kötelességekkel, amelyeket az elődök harcoltak ki". Azt látni, hogy a nyilvános és az országot, Európát megrengető társadalmi mozgalmak és megmozdulások mintha a végüket járnák

- fogalmazott a szociológus.

A beszédek közben "csókflashmobot" tartottak a csók világnapjához kapcsolódóan a Kossuth téren.

A tér egyik oldalán egy civil falut alakítottak ki, ahol különböző szervezetek állítottak fel sátrakat. A felvonuló menetben tizenöt jármű haladt, és 300 önkéntes segítette a tömeg vonulását, akik között jogi megfigyelők is voltak.

Felvonulók:

Ellentüntetők:

A Kossuth térről a menet a Falk Miksa utca - Markó utca - Bajcsy-Zsilinszky út - József Attila utca, Széchenyi István tér - Apáczai Csere János utca útvonalon haladt a Március 15. térre. A menetben az emberek szivárványszínű zászlókat lobogtatva énekeltek és táncoltak a zenére.

A Budapest Pride-on most először az ellentüntetőket zárták kordonok mögé. A rendőri védelemre azért volt szükség, mert számítani lehetett támadásra, és ellentüntetésre is.

Idén bárki bárhol csatlakozhatott a menethez. A szervezők az esemény meghirdetésekor azt mondták, hogy abban bíznak, hogy az előző évhez hasonlóan most is békés, elfogadó, befogadó közösség vonul majd velük.

"Nem hagyjuk, hogy agresszív radikálisok megfélemlítsenek bennünket, büszkék vagyunk arra, hogy hosszú évek küzdelmeinek köszönhetően mára egyértelművé vált: nem a békés felvonulókat, hanem az agresszív radikális zavargókat kell elszeparálni" - írták a szervezők.

Az idei budapesti esemény rendben zajlott le, volt egy kisebb ellentüntető tábor, de rendzavarásra nem került sor.

Videók az eseményről:

A Budapest Pride közvetítése

A hvg felvétele - Karafiáth Orsolya író, költő megnyitó beszéde a Budapest Pride vonulás előtt

Csók flashmob a Kossuth téren a Pride előtt

A Mérce közvetítése

Az Index adása

A Pride-ra kilátogatott Dobrev Klára, az Európai Parlament most megválasztott alelnöke is. "Egy olyan országban hiszek, ahol a gyűlölet helyett szeretet, kirekesztés helyett pedig befogadás van" - írta a képhez.

A felvonulók között ott volt többek között Kunhalmi Ágnes, Fekete-Győr-András, Cseh Katalin, Berg Dániel és Gréczy Zsolt is - írta meg a Mérce. A felvonulók között feltűntek a Liberálisok politikusai, Bősz Anett és Sermer Ádám, valamint Karácsony Gergely (Párbeszéd), az ellenzéki pártok főpolgármester-jelöltje is. A tömegben DK-s, MSZP-s zászlókat, illetve a Liberálisok lobogóit látták. Továbbá a politikai pártok közül - a szervezők tájékoztatása szerint - a Momentum, a Párbeszéd és a Kétfarkú Kutya Párt is támogatta a rendezvényt - írta az MTI.

Peksa Kama, a Budapest Pride szóvivője a rendezvény végén úgy értékelte, hogy

az elmúlt évek legbékésebb és legszabadabb menete volt a mostani.

Csupán egyetlen olyan esetről tudott, hogy ellentüntető keveredett a felvonulók közé, ám őt a rendezők kitessékelték.

A felvonulás idejére a belvárosban nemzeti radikális aktivisták ellentüntetést rendeztek,

a Budapest Pride betiltását követelve, az Erzsébet tér és a József Attila utca sarkán a menettől mintegy 30 méterre kordonnal elválasztva. A két tábor között kutyás rendőrök álltak.

Az ellentüntetés egyik szónoka, Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, jogvédő azt mondta, hogy egy "törpe minoritás" az egyenjogúság égisze alatt többletjogokat szeretne magának, ami ellen tiltakozni "alapjog és nemzeti kötelesség".

Felszólalt Budaházy György is, és az ellendemonstráción jelen volt Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke. Az ellentüntetők közül többen "normálisak" és "hetero" feliratú pólót viseltek, de feltűntek nemzeti színű és árpád-sávos zászlók is. Amikor a Budapest Pride menete az Erzsébet térre ért, a kordon mögött álló ellentüntetők egy "Undorító a másságotok" feliratú molinót tartottak a magasba, illetve egyebek között a "tiltsák be!" rigmust skandálták. Amikor meglátták a pride-on feltűnő MSZP-s zászlókat, a "hazaárulók, hazaárulók!" rigmust skandálták; a DK-zászlókra reagálva pedig azt kiabálták: "Gyurcsány takarodj!"


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
koronavirus-vuhan-korhaz-betegek-northfoto-1000x667.jpg

Koronavírus: véletlenül kiszivároghatott a halálos áldozatok és a fertőzöttek valós száma?

A legnagyobb kínai hírportálon sokkal magasabb számok jelentek meg szombat éjjel, mint az addigi hivatalos adatok. Majd hirtelen korrigálták.
Fotó: Northfoto - Xinhua News Agency / eyevine - szmo.hu
2020. február 06.


hirdetés

Újabb összeesküvés-elmélet kezdett el terjedni az interneten a koronavírussal kapcsolatban, miután Kína legnagyobb netes hírportálja sokkal nagyobb számokat mutatott a kórokozóval fertőzöttekről és a halálos áldozatokról - számol be róla a Daily Mail.

A Tencent oldalán van egy folyamatosan frissülő számláló, amin látható a koronavírus-járvány halálos áldozatainak, fertőzöttjeinek, fertőzésgyanús eseteinek és a gyógyultak száma. Ezen viszont sokkal magasabb számokat láthattak az eddig megerősített számoknál azok, akik február elsején késő éjjel ránéztek a portálra.

A számláló szerint múlt szombaton 23 óra 39 perckor 154 ezer fertőzöttet és több mint 24 500 halálos áldozatot mutatott, vasárnap délután 4 órakor viszont már csak 14 446 fertőzöttet és 304 halálos áldozatot.

A furcsaságot a Taiwan News szúrta ki, és az erről készített képernyőfotókat meg is osztották, amelyek egyre gyorsabban terjednek a közösségi oldalakon.

Mivel Kína sok esetben alkalmaz cenzúrát, a koronavírus esetében is felmerült, hogy sok mindent elhallgatnak, illetve nem a valós adatokat közlik. A Kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság mindennap jelenti az újabb halálos áldozatok és a fertőzöttek, valamint a fertőzésgyanús esetek számát, de sokak szerint ezek a számok jóval magasabbak lehetnek a valóságban.

A csütörtökön közölt hivatalos adatok szerint eddig 565-en haltak meg a koronavírus okozta megbetegedésben, és már 28 018-ra nőtt az eddig diagnosztizált fertőzöttek száma.

Miután a Tencent számlálóján látható adatok kiszivárogtak, ismét beindult ez az összeesküvés-elmélet. Vannak, akik arra gyanakodnak, hogy az újságírók így akarták az emberek tudomására hozni az igazságot, míg mások szerint az is lehet, hogy csak egyszerűen megbolondult a számláló, és semmi nincs ennek hátterében.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
taxis-kokaint-fogyasztott-baleset-focista-meghalt-foto-fki-azabadi-bálint-tu.zls_..jpeg

Kokainozott a volt magyar bajnok focista halálát okozó taxis

A taxisofőrről korábban már az is kiderült, hogy jogosítvány nélkül vezette az autót a baleset idején.
Címkép: FKI/Szabadi Bálint tű.zls. - szmo.hu
2020. február 06.


hirdetés

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy kedd este baleset történt Budapesten, a Köki Terminál közelében, a ferihegyi repülőtérre vezető gyorsforgalmi úton. A balesetről az MTI azt írta, hogy két autó ütközött össze, az egyik kocsi a szalagkorláton keresztül kirepült az úttestről és felborult. A balesetben egy férfi olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette.

Később kiderült, hogy a baleset halálos áldozata a Ferencváros korábbi magyar bajnok labdarúgója, a 38 éves Halgas Tibor.

Azóta pedig azt is tudni lehet, hogy a balesetet okozó taxi vezetőjének jogosítványa sem volt, ugyanis büntetőpontjai miatt bevonták azt. A taxisofőrt, aki szabálytalan előzés közben ütközött Halgas Tibor kocsijával, a rendőrség a kórházban őrizetbe vette.

Korábban arról írtunk, hogy az alkoholteszt eredménye negatív lett. Most viszont kiderült, a taxisofőr drogot fogyasztott, így okozott balesetet.

hirdetés

A taxisofőr szervezetében ugyanis kokaint mutatott ki az elvégzett gyorsteszt

- tudta meg a 24.hu.

A portál információi szerint a folytatólagos kihallgatása során a taxis elismerte a balesetért való felelősségét. Az ügyészség pedig már bűnügyi felügyeletet is indítványozott vele szemben, "ez a régi házi őrizetnek felel meg: azaz az ügyészség arra tett indítványt, hogy az őrizetben lévő sofőr ne hagyhassa el a lakhelyét és nyomkövetőt kelljen viselnie" - írja a portál.

A 24.hu értesülései szerint abban az esetben, ha a végleges szakértői vélemény megerősíti gyorsteszt eredményét, az őrizetben lévő taxist akár le is tartóztathatják.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
fagy-idojaras.jpg

Újra lecsap a tél: akár mínusz 10 fok is lehet hétvégén

Nem sokáig tartott a tavaszias idő...
MTI, Címkép: Pixabay - szmo.hu
2020. február 06.


hirdetés

A hétvégén jellemzően száraz, többfelé napsütéses idő várható. Ezzel együtt viszont hidegre kell készülni, akár -10 fokig is hűlhet a levegő, és néhol csak maximum 2 fok lesz - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-nek.

Pénteken napos és felhős területek váltakoznak, majd délután északkelet felől elkezd kiderülni az ég. Néhol előfordulhat zápor, hózápor. Délelőtt még csak a Dunántúlon, majd délután átmenetileg északkeleten is megerősödik a szél. Estére többnyire mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb hőmérséklet -3 és +3, a legmagasabb hőmérséklet +3 és 10 fok között várható.

Szombaton az ország nagy részén túlnyomóan derült, napos idő várható. Csapadék nem lesz.

A leghidegebb órákban -10 és +1, napközben +2 és 7 fok között alakul a hőmérséklet.

Vasárnapra virradó éjszaka a Dunántúl nyugati, délnyugati részén köd, illetve rétegfelhőzet képződik, amely napközben zsugorodik, illetve délután kelet felé elsodródva szakadozik, oszlik, az ország nagy részén ugyanakkor túlnyomóan derült idő várható. Csapadék nem lesz. A szél többfelé megélénkül, majd estefelé a Dunántúl délnyugati már erősödni kezd. A minimumhőmérséklet általában -8 és -2 fok között várható, de északnyugaton kissé enyhébb, egyes fagyzugokban hidegebb lehet. A nappali maximumok 4 és 11 fok között alakulnak - olvasható az előrejelzésben.

hirdetés

A jövő hét eleje pedig viharos széllel indul majd. Hazánkban a délnyugati szél jövő hét elejére érheti el a viharos, mostani számítások szerint 70-100 km/h-es sebességet.Ez az alapvető kellemetlenségeken túl egy érdekes jelenséget is okozhat, ugyanis a szél akár kibillentheti a Balaton vízszintjét.


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
orvos-pixabay.jpg

Kritikus állapotban van a kínai orvos, aki még a járvány előtt figyelmeztetni próbált a koronavírusra

Már tavaly decemberben figyelmeztette kollégáit a fertőzésre a közösségi médiában. Néhány nap múlva a helyi Közbiztonsági Hivatal munkatársai álltak az ajtajában.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2020. február 06.


hirdetés

Korábban arról számolt be a Global Times, hogy meghalt Li Wenliang, az a kínai orvos, aki már a járvány kitörése előtt próbálta figyelmeztetni kollégáit a koronavírusra. A férfi a Vuhani Központi Kórház szemészorvosa volt és már tavaly decemberben hét, a SARS vírushoz hasonló megbetegedésre lett figyelmes a vuhani kórházban. A megbetegedéseket a halpiaccal hozták összefüggésbe, a betegeket pedig karanténba helyezték.

Li Wenliang ezután a kínai közösségi média, a Weibo egyik csoportjában figyelmeztette a kollégáit a fertőzésre.

Azt kérte tőlük, hogy a fertőzés elkerülése érdekében viseljenek védőruhát. Ekkor ugyan még nem tudta, hogy a koronavírusról lehet szó.

Néhány nap múlva a helyi Közbiztonsági Hivatal munkatársai álltak az ajtaja előtt.

Azt kérték tőle, írja alá az általuk hozott dokumentumot, amellyel, azt ismeri el, hogy rémhíreket terjesztett.

hirdetés

Ezekkel pedig súlyosan megzavarta a társadalmi rendet.

A koronavírust Li Wenliang is elkapta, az első információk szerint csütörtökön bele is halt fertőzésbe Vuhanban.

A Global Times viszont egy későbbi Twitter-bejegyzésében azt írja, hogy Li Wenliang mégsem hunyt el.

A beszámoló szerint az orvosnak leállt a szíve és kritikus állapotban van, de még él.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!