hirdetés
repulo-dron.jpg

Lezárták Ferihegyet, drónt észleltek a repülőtérnél

A héten ez már a második ilyen eset volt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 15.


hirdetés

Nem sokkal hét után drónt észleltek a ferihegyi repülőtéren, és fél nyolckor a következőt közölték:

"Drón észlelése miatt átmenetileg nem indít és nem fogad járatokat a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér. Kérjük, hogy figyeljék a repülőtéri járatinformációt a kijelzőkön, valamint a BUD Airport weboldalán és mobil applikációjában" - állt a BUD Airport Facebook-oldalán ma este.

"Öt repülőgép és a rajtuk lévő több száz utas nem tudott leszállni, mert megint drón repült a futópályák fölé és le kellett zárni a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret. Nem vicces" - írta a HungaroControl szintén a Facebookon.

Ezen a héten ez már a második ilyen lezárás, szintén drónészlelés miatt állt a forgalom hétfőn is.

Azóta megindultak a járatok, feloldották a zárlatot.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
meh2.jpg

Több ezer méh élt az egri ház mennyezetében, a méz már átáztatta a plafont is

A szomszédok vették észre, hogy baj van, miután menekülniük kellett a méhek elől.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 19.


hirdetés

Egy méhcsalád költözött be egy egri családi ház padlására. A helyi speciális mentőket hívták ki, mikor kiderült, hogy mekkora a baj. A tulajdonos először egérre gyanakodott. A szomszédok figyelmeztették, hogy méhek röpültek ki a házból.

A védőruhás speciális mentő az álmennyezet is lebontotta, hogy hozzáférjen a méhekhez. A padláson sorakoztak a lépek, melyeket kiszedett. A lépesmézbe a tető szigetelése is beleragadt. A szakember szerint egy tavaly elpusztult méhcsalád helyére költözhettek be az "új lakók".

A raj befogását a lépek kiszedése nehezítette. A szakértő szerint a királynő pár napon belül már fiasítani kezdett volna, és akkor a méhek úgy élték volna meg, hogy ez a hely a kaptáruk. Ám a gipszkarton hamar átázhatott volna, és a méhekkel együtt a nappaliba pottyanhattak volna.

A méhész szerint ezek az állatok csak akkor támadnak, ha veszélyben érzik magukat. A befogott több ezer méh most karanténba kerül, és ha egészségesek, akkor jövőre egy saját kaptárból indulhatnak virágport gyűjteni.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
semjen.jpg

Megszavazták a nemváltást ellehetetlenítő törvényt

A születési anyakönyvbe ezentúl a születési nemet kellene feltüntetni, és ez nem változtatható.
Fotó: MTI, Szigetváry Zsolt - szmo.hu
2020. május 19.


hirdetés

Elfogadta a magyar parlament azt

a törvényt, amely ellehetetleníti a nemváltást.

A javaslatot márciusban adta be a salátatörvény részeként Semjén Zsolt.

Több civil szervezet és az európai parlamenti képviselők is tiltakoztak ellene. Gulyás Gergely azonban azt mondta, hogy Magyarországon mindenki a nemi identitásának megfelelően élhet - írta meg az Index.

A törvény szerint ezentúl

hirdetés

a születési anyakönyvbe bekerül a születési nem is, "az elsődleges nemi jelleg, illetve kromoszóma alapján meghatározott biológiai nem".

Ez a születési nem kerülne be az eddig "nem"-ként szereplő adat helyére. Ez pedig a későbbiekben nem változtatható meg.

A LMBTQ-szervezetek Áder János köztársasági elnökhöz fordultak, és azt kérik tőle, hogy ne írja alá, hanem küldje tovább az Alkotmánybíróságra a törvényt.

A keddi ülésen a parlament többek között elfogadta, hogy a kulturális dolgozók a jövőben nem lesznek közalkalmazottak.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
parlament-1.jpg

Megszüntette a Fidesz a kulturális szférában dolgozók közalkalmazotti státuszát

Az erről szóló törvénymódosítást 133 igen szavazattal fogadták el a parlamentben.
MTI, fotó: Szigetváry Zsolt - szmo.hu
2020. május 19.


hirdetés

A parlament kedden elfogadta, hogy a kulturális dolgozók a jövőben nem lesznek közalkalmazottak.

Munkaviszonnyá alakul a kulturális ágazat dolgozóinak közalkalmazotti jogviszonya.

Az erről szóló törvénymódosítást 133 igen szavazattal, 62 nem ellenében fogadta el a Ház. A változtatás értelmében az érintettek ugyanakkor összességében nem kerülhetnek kedvezőtlenebb helyzetbe.

A változtatás csaknem 19 ezer embert érint. Kiterjed a központi költségvetési szerveknél, a helyi és nemzetiségi önkormányzatoknál, valamint az egyházi szervezeteknél foglalkoztatottakra, érinti a levéltárak, a muzeális intézmények, könyvtárak, előadóművészeti szervezetek dolgozóit.

Ők július 1-ig kapnak tájékoztatást a változásról, július 15-ig pedig megismerhetik az új foglalkoztatásuk feltételeit is. Az új szerződést a dolgozóval október 31-ig kell megkötni, ha addig az alkalmazott az ajánlatra nem válaszol vagy nem sikerül megegyezni vele, foglalkoztatása automatikusan megszűnik.

hirdetés

Bár a jogviszony november 1-től megváltozik, azt a továbbiakban folyamatosnak kell tekinteni, a jubileumi jutalmak pedig még öt évig járnak.

Az elfogadott módosítás érinti a levéltári törvényt is: abban a GDPR szempontjai, valamint a technológiai változások és a tapasztalatok érvényesülnek a tudományos kutatások könnyítése érdekében.

A muzeális intézményekről és a nyilvános könyvtárakról szóló törvény módosításával létrejön a regionális hatókörű könyvtárak rendszere, amelynek feladata lesz a többi között a határon túli magyarság könyvtári szolgáltatásainak támogatása.

A keddi ülésen döntöttek még többek között a Budapest-Belgrád vasútvonal építéséről is.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés

Ne térjünk vissza a normálishoz! - 150 magyar művész és tudós nyílt levele a változásért

150 magyar művész és tudós kéri, hogy változtassunk mielőbb az életmódunkon.
Fotó: Facebook/Ne térjünk vissza a normálishoz! - szmo.hu
2020. május 19.


hirdetés

Még május 6-án ​Juliette Binoche és Aurelien Barrau a párizsi Le Monde-ban tett közzé egy felhívást, melyben arra szólítják fel az embereket és a világ vezetőit, hogy koronavírus után ne térjenek vissza a megszokott életmódhoz. A színésznő és az asztrofizikus kezdeményezését 200 tudós és művész írta alá, köztük például Robert De Niro, Madonna, Joaquin Phoenix, Monica Bellucci, Barbra Streisand vagy a magyar filmrendező, Tarr Béla.

Ennek mintájára készült egy nyílt levél Magyarországon is, amit eddig 150 tudós és művész írt alá. A felhívás központi gondolata, hogy az emberiség járvány előtti pazarló életmódja semmi jóra nem vezet, ezért haladéktalanul változtassunk rajta.

"A COVID-19 világjárvány eddig világszerte több, mint 300 000 emberéletet követelt és változatlanul közvetlen egzisztenciális fenyegetésként áll az emberiség előtt.

Tragédia, amely azonban annak vizsgálatára késztet bennünket, hogy mérlegeljük mi az emberi életben ami fontos és mi az, ami nem? Mi elengedhetetlen és mi az, amit elengedhetünk régi életünkből? Amit látunk, nyilvánvaló: az úgynevezett apró változtatások már messze nem elegendőek, ugyanis a probléma rendszerszintű.

A folyamatban lévő ökológiai katasztrófa következtében a földi élet tömeges kihalása ma már nem kétséges. Minden ezzel kapcsolatos adat közvetlen egzisztenciális veszélyre utal. A világméretű ökológiai összeomlás, a súlyos járványtól függetlenül, beláthatatlan következményekkel jár. Fölösleges bárkinek is abba a hitbe ringatnia magát, hogy a világjárvány után, minden ugyanúgy folytatható, ahogyan korábban, s a totális összeomlás majd magától elkerül bennünket.

hirdetés

Felszólítjuk a világ vezetőit és embertársainkat: lássunk hozzá a világgazdaság, a közös és egyéni céljaink, az ezeket megalapozó értékrendszerek felülvizsgálatához és alapos átalakításához! Üdvözlünk minden olyan eddigi és elkövetkezendő kezdeményezést, amelyek egy tudatosan környezetkímélő országgá tesznek minket. Amelyek affelé segítik a polgárokat, hogy könnyebb legyen számunkra a környezetbarátabb életvitel, mert egyéni szinten nehezebb a kivitelezése, mint rendszerszintű támogatással.

Ha a Föld lakói közül mindenki csak egy dolgot változtat, ahogy a vírus okozta leállás mutatott rengeteg, végsősoron elfogadható visszalépést és változást a megszokottakhoz képest, (nem légszennyez, csökkenti az utazásait, nem vásárol a megszokott módon, nem fogyaszt ugyanannyi energiát, stb.) máris megtette az első, legfontosabb lépést egy talán még megteremthető egészségesebb világ felé.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!