hirdetés

Kiszagolja a glutént és pacsival jelzi Gofree, ha 10 éves gazdája nem fogyaszthat az ételből

Ő lehet az ország első glutén-jelző kutyája, ha sikeresen leteszi a vizsgát.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 07.


hirdetés

Az egyéves keverékkutya, Gofree négy hónapos kora óta van a Sziklai családnál, kis gazdájánál, a 10 éves Emmánál 4 éve derült ki, hogy súlyos gluténérzékeny. A glutén a gabonafélékben lévő fehérje és a legtöbb feldolgozott élelmiszerben megtalálható. Gofreet a kislány anyukája, a NEO Egyesület tagjaként képzi ki, hogy jelezze, ha egy étel ezt az összetevőt tartalmazza, angol vezényszavakkal gyakorolnak - számolt be az RTL Híradó.

Gofree pacsival jelzi, ha kiszagolja a glutént és 10 éves gazdája nem fogyaszthat az ételből. Ha nincs glutén az ételben, a kutya csak nyugodtan ül tovább, jutalmul pedig virslifalatokat kap.

A kutyák orrában speciális szaglóreceptorok vannak, 300 millió érzékelősejttel. Az ember mindössze 5 millióval rendelkezik.

Gofree szerepe azért nagyon fontos, mert gazdája a glutén érzékenység legsúlyosabb fajtájától szenved, a legkisebb mennyiségtől is hosszú hetekre rosszul lesz.

Az egy éves keverékkutyust május óta tanítják a feladatra, egy külföldi tréner segít a családnak. A képzés körülbelül 3 millió forint, ezt önerőból, pályázati pénzekből és adományokból állják a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület segítségével.

hirdetés

A kislány anyukája abban bízik, hogyha Gofreet sikerül betanítani, akkor több ilyen kutyát is kiképezhetnek Magyarországon. A kutyus vizsgája várhatóan év végéig tart majd, ezt követően leteszi a vizsgát. Ha sikerül neki, akkor ő lesz Magyarország első glutén-jelző kutyája és hivatalosan is segítőkutya lesz belőle, így már mindenhova elkísérheti majd Emmát.

Az RTL Híradó riportja:hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
street-3401918_1920-1000x667.jpg

Meghalt koronavírusban egy dolgozójuk, azonnal felvették az özvegyét az olasz céghez

Nem hagyták cserben a magára maradt, háromgyermekes édesanyát.
Kép: Illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2020. május 17.


hirdetés

Egy olasz vállalat sietett annak az özvegynek a segítségére, aki férjét a koronavírus-járványban veszette el - írja a Corriere.it értesüléseire hivatkozva az Index. Erminio Misani harminc éve dolgozott a Lei Tsunál, az egyik belluscói textilcégénél, ám március 25-én elhunyt, miután elkapta a koronavírus-fertőzést. Felesége egyedül maradt három gyermekükkel megélhetés nélkül, ő ugyanis háztartásbeliként otthon maradt nevelni a gyerekeket, míg férje dolgozott.

A textilcég azonban szívén viseli a család sorsát, és a férfi halála után azonnal úgy döntöttek, hogy felajánlanak egy állást a megözvegyült asszonynak.

A cégvezető, Benedetto Terragni a lapnak elmondta, hogy a férfi számára a munkahelye a második családja volt, és 30 éve azon volt, hogy a vállalatot felvirágoztassák. Elvesztése a cég számára is nagy veszteség, éppen ezért gondolták azt, hogy méltó búcsú az, ha kisegítik az özvegyet.

Az asszony a lapnak elmondta, hogy szóhoz sem jutott, amikor felhívták. Férje halála miatt szörnyű napokat éltek meg, és pont akkor érkezett a telefon, amikor úgy érezte, hogy minden összeomlik körülöttük.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
magyarorszagon-elo-kulfoldiek-neked-irom-a-dalt.jpg

„Mi is veletek vagyunk” - az LGT slágerével üzentek a magyaroknak a nálunk élő külföldiek

A Neked írom a dalt című slágert mindannyian magyarul éneklik a megható videóban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 17.


hirdetés

Az LGT Neked írom a dalt című slágerét énekelték közösen Magyarországon élő külföldiek. A megható feldolgozást a YouTube-ra is feltöltötték. A videó alá pedig azt írták:

"Kedves Magyarok. Mi is veletek vagyunk. A Magyarországon élő külföldiek"

Mutatjuk a dalt:

Az LGT slágeréből korábban magyar énekesek és zenészek is készítettek már egy feldolgozást a koronavírus-járvány kapcsán. Ők azoknak üzentek, akik a munkájuk miatt nem maradhattak otthon, a járvány idején sem.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
zente.jpg

Újabb jó hírt osztott meg Zentéről édesanyja: „Észre sem veszi, hogy állnia kell, gurul fel-alá és élvezi”

Az új eszköz segítségével már napi ötven percet tud állni a kisfiú, és nagyon élvezi, hogy mindkét keze szabad.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 19.


hirdetés

Zente édesanyja nemrégiben arról számolt be, hogy mekkora öröm, hogy kisfia imád enni. Egy SMA1-es gyermek esetében minden "nagy szám" - írta.

Most pedig egy újabb fontos dolog változott a kisfiú életében. Olyan speciális szerkezetet kapott, amely segíti őt abban, hogy álljon.

"Zentének az a célkitűzés, hogy naponta 2x1 órát álljon. A fokozatosság elvét betartva egy hónap alatt 1x50 percig jutottunk el. Rendeltünk neki egy olyan kis szerkezetet amivel akkor is tud haladni amikor áll (Tommy Run)."

Az eszköz nagyon sok SMA-gyermek életét teszi szebbé.

hirdetés

"Ennek segítségével állva is repül az idő, szó szerint! Észre sem veszi Zente, hogy állnia kell! Gurul fel-alá, és élvezi, hogy van előtte egy kis tálca amire mindenfélét rá tehet és viheti magával.

(A kerekesszék használatakor örökös gond, hogy csak fél kézzel navigál, mert a másikban játék van.) Így aztán a karja is tovább tud erősödni miközben álldogál.

Először látszott az arcán, hogy kicsit megszeppent az új helyzettől illetve a méretétől, de ez kB. 10 másodpercig tartott. Aztán el is kezdte kitapasztalni, hogy befér-e a fürdő /gyerekszoba ajtaján, illetve, hogy ezzel is tud-e forgolódni mindenhol ahol a kerekesszékkel is szokott. Jelentem tud!" - írta meg örömét Zente anyukája.

VIDEÓ: Az első próbálkozás

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
fuggony.png

„Összebújós” függönyt készített egy brit férfi, hogy megölelhesse nagymamáját

Nagyon hiányzott már neki az érintése, de közben veszélynek sem akarta kitenni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 18.


hirdetés

Nemcsak kitalálta, de meg is valósította a fertőzésbiztos változatát az ölelkezésnek az a brit férfi, aki így hosszú hónapok után végre megölelhette nagymamáját - írja a Sky News.

Antony Cauvin az építőiparban dolgozik, így szakmai tudását felhasználva találta fel az általa Cuddle Curtainnek, azaz Összebújós Függönynek nevezett eszközt. A Stratford-upon-Avonben dolgozó férfi ötvözte a zuhanyfüggönyöket a hosszúszárú kesztyűkkel - kicsit úgy, ahogyan a kórházakban szokás az izolált betegek és csecsemők esetében.

A zuhanyfüggönyre két-két lyukat vágott, amelyekhez karhosszúságú védőkesztyűket illesztett.

Így egymással szembe, a karokat a kesztyűkbe beledugva meg lehet ölelni azt, aki a függöny másik oldalán áll anélkül, hogy a testfelületek összeérnének, vagy egymásra lehelnének - azaz teljesen vírusbiztos.

A férfi először otthon próbálta ki a függönyt feleségével, és amikor látták, hogy működik, átvitték a nagymama kertjébe, akit így hónapok óta először ölelhetett meg. A megható pillanatokat a feleség le is filmezte, amelyet aztán Facebookra töltött fel. A nagymama azért biztos, ami biztos védőkesztyűt is felvett az ölelkezéshez, hogy tényleg semennyi esélye ne legyen annak, hogy esetleg elkapja a vírust.

hirdetés

Cauvin a függönyt otthagyta nagyszülei kertjében, hiszen hét másik unoka és három dédunoka sorakozik még, hogy hónapok után végre biztonságosan megölelhesse az idős asszonyt.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!