hirdetés
glutenerzekenyseg-segitokutya-gofree-1000x704.jpg

Kiszagolja a glutént és pacsival jelzi Gofree, ha 10 éves gazdája nem fogyaszthat az ételből

Ő lehet az ország első glutén-jelző kutyája, ha sikeresen leteszi a vizsgát.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 07.


hirdetés

Az egyéves keverékkutya, Gofree négy hónapos kora óta van a Sziklai családnál, kis gazdájánál, a 10 éves Emmánál 4 éve derült ki, hogy súlyos gluténérzékeny. A glutén a gabonafélékben lévő fehérje és a legtöbb feldolgozott élelmiszerben megtalálható. Gofreet a kislány anyukája, a NEO Egyesület tagjaként képzi ki, hogy jelezze, ha egy étel ezt az összetevőt tartalmazza, angol vezényszavakkal gyakorolnak - számolt be az RTL Híradó.

Gofree pacsival jelzi, ha kiszagolja a glutént és 10 éves gazdája nem fogyaszthat az ételből. Ha nincs glutén az ételben, a kutya csak nyugodtan ül tovább, jutalmul pedig virslifalatokat kap.

A kutyák orrában speciális szaglóreceptorok vannak, 300 millió érzékelősejttel. Az ember mindössze 5 millióval rendelkezik.

Gofree szerepe azért nagyon fontos, mert gazdája a glutén érzékenység legsúlyosabb fajtájától szenved, a legkisebb mennyiségtől is hosszú hetekre rosszul lesz.

Az egy éves keverékkutyust május óta tanítják a feladatra, egy külföldi tréner segít a családnak. A képzés körülbelül 3 millió forint, ezt önerőból, pályázati pénzekből és adományokból állják a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület segítségével.

A kislány anyukája abban bízik, hogyha Gofreet sikerül betanítani, akkor több ilyen kutyát is kiképezhetnek Magyarországon. A kutyus vizsgája várhatóan év végéig tart majd, ezt követően leteszi a vizsgát. Ha sikerül neki, akkor ő lesz Magyarország első glutén-jelző kutyája és hivatalosan is segítőkutya lesz belőle, így már mindenhova elkísérheti majd Emmát.

Az RTL Híradó riportja:


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
vigh_gyorgy.jpg

„Remélem, van mennyország, ahol majd találkozhat a gyerekeinkkel” – Így búcsúzik Vígh Györgytől özvegye

A veronai buszbaleset hős tanárát ott helyezik örök nyugalomra, ahol a tragédiában elhunyt gyermekeit.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 18.Amint arról korábban beszámoltunk, 66 éves korában meghalt Vígh György testnevelő tanár, a 2017-es veronai buszbaleset hőse, aki több gyereket is kimentett az égő buszból.

A tragédia során két gyermekét veszítette el és maga is súlyos sérüléseket szenvedett.

Ő lett az Év Embere az RTL Híradó jelöltjei közül és a Szinyei Merse Pál Gimnáziumban örökös tanárnak választották, tavaly júniusban őt és feleségét is kitüntette hősiességükért az olasz belügyminiszter.

A nyugalmazott testnevelőtanár hosszú ideje betegeskedett, egykori iskolája, ahova gyakran visszajárt, fekete zászlóval gyászolja.

"Rákos vagyok, a nyirokrendszeremet támadta meg a kór. A Honvédkórházban fekszem, január óta 13 kemoterápiás kezelést kaptam"

- mondta el korábban a Blikknek Vígh György. A lapnak most felesége, Erika nyilatkozott.

"A férjem csontvelő-transzplantációs kezelésre várt, bizakodtunk, hogy utána javul az állapota. Sosem beszéltünk a halálról. Az utolsó hetet az intenzív osztályon töltötte, de még el tudtam búcsúzni tőle. Végül kedd délután meghalt. Remélem, van mennyország, ahol majd találkozhat a gyerekeinkkel."

A hős tanár búcsúztatása a XV. kerületi, Rákos úti Jézus Szíve Plébánián lesz, ott, ahol gyermekei is nyugszanak.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x

hirdetés
vigh-gyorgy.jpg

Egykori kollégái és tanítványai is gyászolják Vígh Györgyöt, a veronai busztragédia hősét

A tanár a nyugdíjba vonulása után is gyakran visszajárt az iskolába, ezért is fog nagyon hiányozni a gyerekeknek és a pedagógusoknak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 17.Ahogy arról beszámoltunk, elhunyt Vígh György, a testnevelőtanár, aki több diák életét is megmentette a 2017-es veronai busztragédiánál.

Vígh György a Szinyei Merse Pál Gimnázium nyugalmazott testnevelő tanára volt, már hosszú ideje betegeskedett. Egykori iskolája most őt gyászolja, a fekete zászló is kikerült az épületre.

A tanár a nyugdíjba vonulása után is tartotta a kapcsolatot egykori kollégáival, sőt a szalagavatón a tanári táncban is részt vett. Szeretett visszamenni a régi osztályaihoz is, hogy a gyerekekkel beszélgessen.

Egy korábbi kollégája az RTL Híradónak azt mondta, nehéz lesz Vígh György nélkül az iskolában, mert ő a tragédiák ellenére is kedves és segítőkész tudott maradni.

Az RTL Híradó riportja:


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
jamessouth_szuletesnap.png

100 képeslapot kért, de 100 ezret kapott 100. szülinapjára a világháborús veterán

A világ minden tájáról kapott képeslapot a 100 éves bácsi. Még Donald Trump is felköszöntötte.
Fotó: YouTube: Local 24 Memphis - szmo.hu
2019. október 18.Még szeptember közepén posztolt egy képet a Facebookra egy idős texasi férfi, amiben különleges születésnapi ajándékot kért magának. Az egykori katona a fotón szereplő táblára azt írta, hogy

"Üdv! A nevem James South és büszke II. világháborús veterán vagyok. 2019. október 7-én leszek 100 éves és szeretnék 100 születésnapi üdvözlőlapot kapni ebből az alkalomból."

Az ötlet annyira jól sült el, hogy a várt mennyiség ezerszerese érkezett be abba az idősek otthonába, ahol a veterán lakik. A WFAA televízió riportja szerint a világ minden tájáról, így például Ausztráliából, Nagy-Britanniából és Kínából is kapott képeslapot a 100 éves férfi. South-nak küldött üdvözletet a texasi kormányzó, néhány szenátor, sőt, még maga az amerikai elnök is. Donald Trump többek között ezt írta:

"Nemzetünk tartozik az Önök nemzedékének, a legnagyobb nemzedéknek, óriási hálával tartozunk."

James South nagyon boldog, naphosszat olvasgatják az idősek otthonában a 100 ezer levelet, amik hatalmas dobozokban állnak a fal mellett sorakozva. A 100 éves veterán meghatódottan csak annyit mondott:

"Köszönöm Istennek, hogy eddig is vigyázott rám és hogy egészséges lehetek! Ki tudja, mit hoz a jövő."

A tévé teljes riportját itt lehet megnézni:


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
ikea_sagoskatt.jpg

Gyerekek rajzai alapján készítette el új plüssfiguráit az IKEA

A szuperaranyos robot, uborka, kék szörny, egér, szivárvány és zsiráf novemberben kerül az üzletekbe. A bevételt jótékony célra fordítják.
Fotó: ikea.com - szmo.hu
2019. október 18.Ötödször is SAGOSKATT! Az IKEA lassan hagyományosnak mondható rajzversenyére idén 87 ezer pályaművet küldtek be a gyerekek a világ minden tájáról, szúrta ki az It's Nice That.

A svéd lakberendezési áruházlánc ezek közül végül hatból készít puha játékfigurát, melyeket novembertől lehet majd megvásárolni. A kollekció darabjai limitált példányban készülnek el, és a szokásoknak megfelelően

a vállalat a bevételt teljes egészében gyermekjótékonysági szervezeteknek ajánlja fel.

A 2019-es pályázat győztes rajzai:

A Kis Szörny kedvenc időtöltése az ölelkezés, ráadásul távol tartja a nála rémisztőbb szörnyeket az alvás ideje alatt. (Thomas, 9 éves, Görögország)

A Szivárványos Zsiráf csak egészséges ételeket eszik. (Claudia, 6 éves, Kanári-szigetek, Spanyolország)

Az uborka-szuperhős Gurki arra szeretné rávenni a gyerekeket, hogy több uborkát egyenek. (Kilian, 9 éves, Németország)

Jesse egér mindene a bulizás és a játék. (Noor, 7 éves, Jordánia)

Szivárványkölyök azért visel zoknit, hogy ne fázzon meg az égben. (Darren, 5 éves, Hongkong, Kína)

Rully, a robot imád táncolni, énekelni, és zenélni is. (Riana, 11 éves, Ciprus)


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!