hirdetés
nyit.jpg

Kertészkedni tanítanak a szegedi Füvészkertben a komposztálástól a gyógynövény-ültetésig

Itt a tavasz, és ez remek alkalom arra, hogy te is megismerkedj a kerttervezés alapjaival, a talaj előkészítésével, és ha csak egy erkélyed, vagy ablakpárkányod van, azon is nekikezdhetsz a növénynevelésnek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. március 03.


hirdetés

Szeged nem csak a napfényéről, hanem virágos tereiről, parkjairól is híres. A város egyik látványossága egy csendes, nyugodt kert, ahol a keleti növények jól megférnek a trópusiakkal, ahol a rovaroknak külön épületük van, ahol a gyerekeknek is jut játszósarok, vagy a romantikára vágyóknak rózsával körülvett kis pavilon.

És most már nem csak mindezek felfedezéséért érdemes a Füvészkertbe ellátogatni. A Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében hasznos tudásra is szert tehetsz, ha csatlakozol tavaszi programsorozatukhoz.

Már akár pár cseréppel vagy balkonládával is el lehet kezdeni a kertészkedést.

És hogy garantált legyen a sikered, ebben segítenek a szakértők a március 7-én induló tanfolyamukkal.

hirdetés

Mint írják, mindenkit várnak, aki kedvet érez a kertészkedéshez, azonban eddig még nem volt bátorsága belekezdeni, vagy már kertészkedik ugyan, de ismereteit szeretné bővíteni a témában. Az elméleti ismeretek mellett a gyakorlati tudás megszerzésében is segíteni fognak.

Talaj, a kertészkedés alapja: Amin nem érdemes spórolni, de meghálálja a befektetett energiát; szükséges talajmunkák és talaj-javítások alkalmazásának lehetőségei. Hasznos tudnivalók cserepes növények nevelésében használható termesztő közegekről, a tápanyag utánpótlás módjairól. Zöldség- és tápnövények termesztése a kiskertben.

Komposztálás egyszerűen kis és nagyléptékben: Növényvédelmi alapismeretek - A komposzt készítés lehetőségei kiskertben és akár egy vödörben is. Kertészeti “divathullám” a mikrobiológiai készítmények használata vagy valóban kiemelkedő fontosságú? Két legyet egy csapásra; újrahasznosítás és „humusz” készítés házilag. Betekintés a növekvő lények, vagyis a növények életműködésébe.

Neveljünk szép és egészséges növényeket - kórokozók és kártevők elleni védekezés hagyományos és környezetbarát módszerekkel: A korszerű növényvédelemmel kapcsolatos tudnivalók, növényvédő szerek, tápoldatok, műtrágyák. Mit mivel és hogyan érdemes permetezni? Az egyes növényvédelmi irányzatok és alkalmazási lehetőségei, alternatív védekezés módszerei a környezetterhelés csökkentésének szolgálatában.

Balkonkertészet: Új irányzat a kertészkedésben néhány négyzetméteren. Hogyan tudunk az erkélyen is sikeresen táplálék-, fűszernövényeket vagy éppen virágokat nevelni. A mit ültessünk, mivel és hogyan; faj- és fajta választási szempontok a környezeti tényezők figyelembevételével, kreatív módon.

Kerttervezési ötletek: Milyen szempontok alapján tervezzük meg a kiskertünket? Mire figyeljünk, hogy néhány év múlva is összhangban legyen kertünk? A kerti tó, sziklakert és egyéb látványelemek kialakításának lehetőségei. Tippek madárbarát- és lepkekert építéséhez, konyhakertek és gyógynövénykertek kialakításához változatos növénycsoportok választásával.

Gyógynövények a kiskertben: Minden növény gyógynövény? Melyiket is válasszam? Hitek és tévhitek a gyógynövények élettani hatásairól, felhasználásáról. Konyhakertben és balkonon könnyen termeszthető gyógynövények, szaporításuk és gondozásuk.

Bővebb információk ITT


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
szeged_-2.jpg

Szegedet így még soha nem láttuk - teljesen kihalt a belváros, a rakpart, üresek a parkok, terek

A koronavírus-járvány miatt az itt élők is otthon maradtak, csak néha-néha halad el egy autó, vagy troli a kihalt városban.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2020. március 27.


hirdetés

"Sír a szívem, hogy ezt a sorozatot készíthettem el ma délután szeretett Szegedemen" - írta a fotós csütörtökön. A Napfény városa megdöbbentően kihalt, a megszokott nyüzsgés, a korzózó fiatalok, a napozó öregek, a szaladgáló gyerekek most mind az otthonaikban várják, hogy elmúljon a járvány.

A koronavírus-helyzet miatt a szakemberek mindenkit arra kértek, hogy ne menjenek az utcákra, csak ha halaszthatatlan dolguk van.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
nyito-6.jpg

Meseszép, ahogy virágzik a mák és pipacs Szeged határában

Nem csoda, hogy sokan megállnak, sétálnak a festői környezetben. Sőt, még néhány ló is feltűnik a virágok között.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2020. május 24.


hirdetés

Erre a látványra sóhajt fel az ember: festői. Mert valóban, ezeken a törékeny virágokon átszüremlő napfény egészen különlegessé varázsolja a határt. Sokakat csábít andalgásra, fotózásra, a virágok közé heveredésre.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
szeged_nyito-Copy.jpg

Virágba borult Szeged: rózsaszín, aranyló sárga, cirmos, élénk piros színekben pompázik a város

#virtuális utazás - Nézz szét a Napfény városában, ahol a tavasz tobzódó színpompába öltöztette a Tisza-parti települést.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2020. április 21.


hirdetés

Szeged megint bebizonyította, hogy számtalan arca van. A tavasz ezernyi színben tündöklő virágai mindent beborítanak. A parkokat, az utcákat, a járdák mentét, még a villamos síneket is. Valóban pazar látványt nyújt - és most virtuálisan te is élvezheted ezt a csodát.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
szeged-ahogy-meg-nem-lattad-ezelott-2020.jpg

Szeged, ahogyan még soha nem láthattuk ezelőtt

Ezeken a fotókon egészen más a hangulata, mint ahogyan azt megszokhattuk.
Szegedi Éva - szmo.hu
2020. március 25.


hirdetés

Soron kívül utaztam nemrég Szegedre. A város örök szerelmem marad. Itt váltam felnőtté, itt találtam meg az utamat (többféle értelemben is), itt kötöttem életre szóló barátságokat.

Mielőtt önként vállalt elzárkózásba vonultam, utoljára tettem egy nagy sétát a városban, és próbáltam olyan részleteket felfedezni, amelyektől egészen más hangulatúvá válik Szeged, mint amilyennek megismertem.

Tudom, hogy egyhamar nem térek vissza - most jó sokáig otthon maradok. Ezzel a sorozattal búcsúztam el imádott szerelmemtől.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!