hirdetés
fecskeles-cimkep-1000x471.jpg

Bárki megleshetné a madarak mindennapjait a Szegedre tervezett fecskelátogató-központban

Dobó Maitz Petra cikke, látványtervek: Tóth Bence Péter - szmo.hu
2019. június 06.


hirdetés

Mennyi fecskét tudna fogadni a létesítmény?

Egy régi tanárom azt mondta, ha ilyet kérdeznek tőlünk – a legjobb válasz a következővel kezdődjön: „attól függ”. Attól függ, hogy hány fecskedúcot teszünk külön a nádasba, hogy hány négyzetméter felületen alakítunk ki partfalat a partifecskéknek, vagy hogy a környezet mit bír el. Vizsgálni kell azt is, hogy ez a rengeteg fecske hogy fér meg egymás mellett – ami ugyebár külön szakterület.

Több tíz méter hosszú, többszintes ereszaljak lettek kialakítva a füsti-, és molnárfecskéknek: ha elkezdünk szorozni, elképesztő számok jönnek ki (tekintve, hogy egy fészek jó három maroknyi méretű nem tudományos mértékegységben).

Pontos számot nem neveznék meg, mert vagy az MME-től hívnak fel, hogy butaság – vagy olyan kicsit mondok, hogy érdektelen lesz a dolog.

Hogyan lenne ez az egész egyfajta turistalátványosság?

Nos, az érdek. Korábban beszéltünk róla. Kell ellenszolgáltatás is, hogy ebben érdeke legyen bárkinek is. Ez így van rendjén, mindenki dolgozik valamiért. Léteznek különböző, specifikus állatházak (maki, elefánt stb.). Fecske miért ne lehetne? A tópart saját érzet alapján bekerülhetne a Vadaspark vérkeringésébe: oda is lenne miért kimenni.

Az is elég attrakció talán, ha a nézelődőket nem eszik meg a szúnyogok és azokat nem vegyszerrel tizedeljük. Nem mellesleg szaporodnának a fecskéink. Az épület nem csupán les. Lehetne itt oktatni is, illetve fészket építeni is. Így lett kitalálva.

Az érdeklődő bemegy, sorrendben átmegy az oktatótermen, majd pedig a műhelyen, ahol építhet. Mire a lesekhez ér, megismeri, megérti azt, amit látni fog. Majd pedig hazamegy és az általa elkészített fészket felteszi a tarjáni tízemeletes lodzsa sarkába.

Mitől tud így kevesebbet a fecskeház, mint bármelyik másik, ma is működő társa? Télen mi lesz? Jönnek az énekesmadarak – őket is lehet innen tanulmányozni és segíteni: fészeképítés, kihelyezés. Képzeld el: lógnak télen az ereszaljakról a madáretetők és te nézheted őket. Például a gyurgyalagot. A fecskékkel egyébként őket is segíthetjük párhuzamosan. Mitől lesz ez még jobb? A lesek ülőfelületeket kaptak. Nem csak a les hátsó részében: az ablakokban is, falvastagság mértékben. Természetfotósóknak tökéletes terep.

Mit látunk a terveken egészen pontosan?

A tópart kihasználatlan, nem körbejárható. Így tehát a már természetesen kialakult partvonal mentén, a meglévő nádas közé csúsztattam be a házat. Szilvamagra kell gondolni alaprajzilag. Legyen benne cirkulálás, visszafordítás. Ahol bemegyek, oda is tudjak visszatalálni-kitalálni a végén.

A szilvamag két széle a lesek helye, belül, a „mag magjában” felülvilágítóval ellátott funkcionális terek vannak: előtér, oktató és műhely. Mitől lesz az épület titokban, inkognitóban? Mitől lesz szelíd? Ha simul. Kívülről nézve ott a legmagasabb, ahol arra igazán szükség van: oktató, műhely, kiállító (galéria). Ezek felülvilágítót is kaptak. A nagy ereszek mögött vannak a döntött üvegezésű lesek ablakai, amelyek speciális UV-bevonatot kaptak. A természettől vették ezt a németek: a pókháló olyan tartományban töri a fényt, amely a madarak látásában értelmezhető. Ezért ezt ők látják, nem mennek ki, nem teszik tönkre.

Igyekeztem az épületet két oldalról vízzel körül venni, hogy a vízfelszínen megcsillanó fény reflexiója szintén felületkülönbséget okozzon a madaraknak. Anyagában agyagalapú az épület (égetett tégla, vályogtégla, vályogvakolat). Fa (fő)tartószerkezete van, nádfedést kap. Idilli elképzelés szerint ott, helyben vetett vályogtéglából és a tó partjáról szedett nádból meg lehetne építeni a fecskeházat

A fecskeházat két karéjon keresztül lehet megközelíteni, illetve elhagyni (a hátsó valójában gazdasági és menekülés útvonal). Ezek a karéjon hátulról vezetik be az érdeklődőket „elhúzva” őket a tópartról: intimitás. Megint csak idilli gondolkodás: a szegedi keramikusok, egyetemisták tervezhetnének ide kerámiákat, burkolatokat. Az egyetemeken szoktak lenni ilyen életszerű féléves feladatok.

- Egy fecske nem csinál nyarat, de gondolod, hogy ha megvalósul a szegedi ötlet, több település is elkezd hasonlóban gondolkodni?

Egy fecske - csinál! Mert eszünkbe juttatja a nyarat, jön a nyári érzés. Az pedig inkább valami, mint semmi. Bízom benne, lesz elég ilyen fecske (település), akik mernek.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
nyito-1.jpg

A lemenő nap sugarai aranyszínbe öltöztették Szegedet

Varázslatos... A természet alkotókedve mindig lenyűgözi az embert.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2019. augusztus 04.Este van... A lemenő nap sugarai még egyszer felizzanak, és aranyszínbe öltöztetik a Napfény városát. A természet megint megmutatta, hogy csodákra képes...

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
lion-219846_1280.jpg

Már élőben is megnézheted a Szegeden született fehér oroszlánkölyköt

Szonja a kifutó új sztárja, akit egyúttal apukájával is összeszoktattak.
MTI, Címkép: illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2019. augusztus 17.Már a kifutóban látható a Szegedi Vadasparkban májusban született világos színű, szinte fehér oroszlánkölyök, amely gondozóitól a Szonja nevet kapta - közölte Veprik Róbert igazgató az MTI-vel.

A nőstény május 15-én az oroszlánház biztonságában hozta világra kicsinyét.

Az anyát és a kölyköt néhány hétig ezt követően is elkülönítve tartották a hímtől, Timbától, a családtagok a héten először találkozhattak a kifutóban.

Az összeszoktatás minden probléma nélkül zajlott, ami nem volt meglepetés, hiszen eddig is látta, szagolhatta egymást apa és lánya.

Már együtt a család... #oroszlán #oroszlánkölyök #lion #whitelion #lioncub #szeged #szegedzoo

144 Likes, 3 Comments - Szegedi Vadaspark (@szegedzoo) on Instagram: "Már együtt a család... #oroszlán #oroszlánkölyök #lion #whitelion #lioncub #szeged #szegedzoo"

Szonja elsősorban a kora délelőtti órákban aktív, a nyári melegben, déltájban már ő is inkább az árnyékban pihen, ahogy szülei teszik.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
7I5A2390-1.jpg

Az ország legnagyobb nyárzárója vár Szegeden!

Mediterrán hangulat, fergeteges koncertek, 12 zenei helyszín, több mint 200 produkció, nemzetközi sztárok. Kezdődik a Szegedi Ifjúsági Napok, irány a Tisza-part!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 27.Már csak egy hét van hátra a nyárból, így érdemes azt minél emlékezetesebbé tenni és a legszuperebb élményekkel kitölteni. És mi is lehetne erre a legjobb, ha nem egy fesztivál, ahol a nyaralás és a buli kéz a kézben a jár! A SZIN az ország legnagyobb múlttal rendelkező fesztiválja – öregebb, mint Woodstock – és több ezer fiatal hagyományos nyárzáró bulija, Szegeden, a Napfény városában. A fesztivál a diákbarát árak mellett pedig minden évben igazi nemzetközi sztárparádét vonultat fel, ami ezúttal sem lesz másként: többek közt Afrojack, a Clean Bandit, Alvaro Soler, Jay Hardwell, Nakadia, a Dubioza Kolektiv és Salvatore Ganacci koncertjén tombolhatjuk át az éjszakákat, de természetesen a hazai kedvencek sem maradnak majd otthon.

A fesztiválon ideje alatt tucatnyi zenei helyszínen válogathatunk a pop, rock, rap, világzene és elektronikus műfajok között, így biztos, hogy mindenki megtalálja a kedvenc bulizenéjét.

A fergeteges hangulatú nyitóestéről a világ legjobb DJ-i között számon tartott, a DJ Mag Top 10-ben évek óta stabil helyen álló Afrojack gondoskodik majd, Majkával, a Follow The Flow-val, a Brains-szel és Horváth Tamással egyetemben, de itt lesz az új lemezén munkálkodó Elefánt és a Hősök is.

A világsztárok sorát a Clean Bandit folytatja a Borsodi Nagyszínpadon, akik új, What is love? című albumukkal érkeznek csütörtökön az Újszegedi Partfürdőbe, de itt lesz a SZIN-kedvenc formáció, a Dubioza Kolektiv is, míg a hazai vonalat a Punnany Massif és a Margaret Island erősíti majd.

A hétvége beindításáért a spanyol származású Alvaro Soler felel majd, aki latinos hangulatú tánczenéivel csábít majd mindenkit a „táncparkettre”. A latinos ritmusok előtt Rúzsa Magdi rabolja el a szíveket, a legnagyobb hősökről pedig a szegedi illetőségű Honeybeast dalol majd.

A SZIN - és egyben a nyár – záró estéjén a Halott Pénz slágereire élhetjük át újra a vakáció legjobb pillanatait, majd a Tomorrowlanden és az Ulra Music Festivalon is felejthetetlen partyt prezentáló Salvatore Ganacci veszi át a terepet, akinek Horse című számát már 10 milliónál is többen nézték meg a legnagyobb videomegosztón.

Persze, az esti koncerteken és bulin túl is van élet a SZIN-en. Medencés partyk, karaoke bár és egy 35 méter magas óriáskerék is várja a SZINezőket, de napközben érdemes lesz elmerülni a Civilfalu programjaiban is, ahol különféle játékok, interaktív és ismeretterjesztő programok várnak mindenkit.

A fesztiválozók idén azt is bebizonyíthatják, nem hogy ők buliznak a legjobban, de nekik van a legnagyobb szívük is. A SZIN és a Karitáció Alapítvány ugyanis az ország legnagyobb „piros orr flashmobját” szervezik pénteken, a Borsodi Nagyszínpad elé, mellyel a Szegedi Gyermekklinika eszközvásárlását támogatják. A jótékonysági akció célja, hogy 1.000.000 forintot gyűjtsön össze a gyermekklinika részére úgy, hogy a jótékony fesztiválozók egy-egy 400 forintos piros orr vásárlásával járulnak hozzá az akcióhoz.

A nyár java tehát még hátra van, irány augusztus 28. és 31. között a SZIN!


KÖVESS MINKET:
hirdetés
szin0725-1.jpg

Az év legzöldebb fesztiváljára készül Szeged

A Szegedi Ifjúsági Napokon, vagyis a SZIN-en idén a bulizás mellett sokféle módon próbálják óvni a környezetet.
Dobó Maitz Petra cikke - szmo.hu
2019. augusztus 28.51. alkalommal nyitja meg kapuit a nyári szezon utolsó fesztiválja, a Szegedi Ifjúsági Napok, vagyis a SZIN.

Részt vettünk az előzetes fesztiválbejáráson, ahol dr. Botka László, Szeged polgármestere elmondta: azon túl, hogy számtalan magyar fellépő és 7 világsztár koncertjét élvezhetjük 12 különböző színpadon,

a SZIN lesz reményeik szerint az év "legzöldebb fesztiválja".

A fákat színes "ruhácskák" védik a közönségtől, a szemetet pedig extravagáns és különleges, hal formájú gyűjtőládákba várják, amelyek annyira szuperül néznek ki, hogy akár szelfizni is lehet mellettük. Hogy miért hal formájúak a kukák? Roppant egyszerű: nézz egy picit magad elé, és ha meglátod a Tiszát, megtalálod a kérdésre a választ.

A cigarettacsikkek gyűjtésére játékos dobozokat helyeztek el az újszegedi Partfürdő területén. Hogy hová dobd a csikked, te döntöd el, hiszen

a gyűjtődobozokon olyan életbe vágó fontosságú kérdéseket tesznek fel, miszerint sör vagy bor? Jóbarátok vagy Agymenők? Star Wars vagy Trónok harca?

Az étkezőegységekben lecserélték a műanyag szívószálakat. Ha mégis mindenképp ragaszkodsz hozzá, a papírból készült, könnyen lebomló verzió segítségével szürcsölheted az italodat. De ami talán még ennél is fontosabb:

minden evőeszköz, tányér, pohár környezetbarát, lebomló termék.

Remek újdonság, hogy

a tavaly karácsonykor már megismert szegedi óriáskereket felépítik a SZIN-en, sőt, egészen a Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivál zárónapjáig, szeptember 8-ig kint is marad.

Akár bulizni is lehet madártávlatból a "Szeged Eye"-ról, ez mindenképp nagyon menő lesz.

Mindemellett idén sem marad el a már hagyománynak számító Civil Falu, ahol 35 civil szervezet, mozgalom, alapítvány képviselteti magát a fesztiválon.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x