hirdetés
nyito-5.jpg

A szegedi Füvészkert csodái: Közép-Európa legnagyobb, szabadtéri indiailótusz-állománya is itt látható

Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2019. június 26.


hirdetés

Az évek során számos olyan faj is került a Füvészkertbe, amely a kihalás szélén áll, vagy saját élőhelyén már ritkaságnak számít, de fontos eszmei és természetvédelmi értékkel bír.

Az elmúlt évek újdonságai

A SZTE Füvészkertje folyamatosan bővül, szépül. Az elmúlt években is számos újdonsággal gyarapodott, így aki régebben járt itt, biztosan talál új érdekességet.

Például 2014-ben adták át az új trópusi üvegházat, ahol a régi növények mellett

trópusi folyók és tavak vízi- és vízparti növényei láthatók: tündérrózsák, papiruszsás, vízijácint, vízidara, brazil óriáslapu is.

De itt él a kancsóka, a páfrányok, egy szép vízfolyás melletti növényfal is. A kaktusz-kedvelők is bőven találnak ritkaságokat.

Ekkor készült el a kert híres lótuszos tava köré a japánkert is, amely ebben a régióban egyedülálló.

2015-ben az ázsiai növények gyarapodtak, újabb bambuszok, kaméliák, rododendronok, díszcseresznyék, nőszirmok kerültek a kertbe. A sziklakert is megújult, és kis vízeséses szurdokvölgyet alakítottak ki.

23 védett növényfaj több, mint 2000 egyede került a Füvészkertbe, lágyszárúak, gyümölcsfák, szőlő is.

2016-ban nyílt meg a trópusi lepkekert, majd több ezer hagymás növényt is elültettek, tulipánokat, nárciszokat, sáfrány, gyöngyvirágot.

2018 újdonsága volt a rovarfogó növénygyűjtemény kialakítása, kancsókák, harmatfűfélék, kürtvirágok kerültek ide.

Érdekességek a Füvészkertből

Különlegességnek számít az üvegházban látható 1200 növényfaj, a több mint 7 méter magasra megnövő trópusi fák, közöttük fán lakó színes orchideák, broméliák, valamint páfrányok, pozsgások és kaktuszok.

Az istenek eledelének nevezett kakakófa is megtalálható itt, melynek jellegzetessége a törzsön csomókban fakadó kb. 1 cm átmérőjű fehér virágok és a belőlük több, mint fél év alatt fejlődő termések.

Érdekes darabja a gyűjteménynek az ezüst akácia, amit sokan – tévesen – mimózának is hívnak. A fürtös virágokból a porzók kinyúlnak, de ha fáznak, vagy esik, akkor összecsukódnak (ám érintésre nem záródnak be). Az illatszeripar, parfümgyártás fontos alapanyaga, de cserzőanyag, gumiarábikum, textilipar és gyógyászat is használja.

A rovarfogók legismertebbje a Vénusz légycsapója is megtalálható itt. A levél szélén végigfutó fogszerű nyúlványok a nagyobb méretű zsákmányállatok körül szorosan összezáródnak, és a növény „megeszi” áldozatát. Az emésztés egy naptól néhány napig is tart.

A Darwin által élő kövületnek nevezett növények a földtörténeti múltban széles körben elterjedtek, de ma már csak kevés leszármazottjuk él, ezért a kipusztulás szélén állnak, így fokozott figyelmet és védelmet érdemelnek. Ezek közül a kertben megtalálható például a szecsuáni ősfenyő, a hegyi mamutfenyő, vagy a páfrányfenyő is.

A kertben található tó leghíresebb „lakója” az indiai lótusz, Közép-Európa legnagyobb, szabadtéri indiai lótusz állománya, és mára a tó vízfelületének több mint a felét birtokolja.

De él itt még tavirózsa, vízijácint, rucaöröm, füzéres süllőhínár is.

A Füvészkertben közel 250 gyógy- és fűszernövény is látható, szagolható. A tanyaudvarban a ház körüli veteményes és virágos kiskert növényei élnek.

Bővebben a Füvészkertről ITT

Kutatás, oktatás, programok

A Füvészkertben a növények gyarapítása, gondozása mellett kutató és oktatómunka is folyik, 2006-tól

az országban elsőként a környezeti nevelés is megjelent a kert szolgáltatásai között,

óvodások, iskolás csoportok számára. De tartanak hétvégi programokat, bemutatókat, tematikus rendezvényeket, táborokat is. A diákság mellett a szegediek vagy a kirándulók is szívesen látott vendégek akár egy sétára, akár például a Föld Napja, vagy a Lótusz Napok rendezvényein.

Bővebben a programokról ITT

Nyitva tartás:

március: 9 - 17 óráig

április 1 – szeptember 30-ig: 9 - 18 óráig

október: 9 - 17 óráig

november 1- február 28-ig: 9-16 óráig

Minden nap nyitva

Fotók: A szerző, a címlapkép forrása: Füvészkert


KÖVESS MINKET:

hirdetés
nyito-1.jpg

A lemenő nap sugarai aranyszínbe öltöztették Szegedet

Varázslatos... A természet alkotókedve mindig lenyűgözi az embert.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2019. augusztus 04.Este van... A lemenő nap sugarai még egyszer felizzanak, és aranyszínbe öltöztetik a Napfény városát. A természet megint megmutatta, hogy csodákra képes...

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
lion-219846_1280.jpg

Már élőben is megnézheted a Szegeden született fehér oroszlánkölyköt

Szonja a kifutó új sztárja, akit egyúttal apukájával is összeszoktattak.
MTI, Címkép: illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2019. augusztus 17.Már a kifutóban látható a Szegedi Vadasparkban májusban született világos színű, szinte fehér oroszlánkölyök, amely gondozóitól a Szonja nevet kapta - közölte Veprik Róbert igazgató az MTI-vel.

A nőstény május 15-én az oroszlánház biztonságában hozta világra kicsinyét.

Az anyát és a kölyköt néhány hétig ezt követően is elkülönítve tartották a hímtől, Timbától, a családtagok a héten először találkozhattak a kifutóban.

Az összeszoktatás minden probléma nélkül zajlott, ami nem volt meglepetés, hiszen eddig is látta, szagolhatta egymást apa és lánya.

Már együtt a család... #oroszlán #oroszlánkölyök #lion #whitelion #lioncub #szeged #szegedzoo

144 Likes, 3 Comments - Szegedi Vadaspark (@szegedzoo) on Instagram: "Már együtt a család... #oroszlán #oroszlánkölyök #lion #whitelion #lioncub #szeged #szegedzoo"

Szonja elsősorban a kora délelőtti órákban aktív, a nyári melegben, déltájban már ő is inkább az árnyékban pihen, ahogy szülei teszik.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
7I5A2390-1.jpg

Az ország legnagyobb nyárzárója vár Szegeden!

Mediterrán hangulat, fergeteges koncertek, 12 zenei helyszín, több mint 200 produkció, nemzetközi sztárok. Kezdődik a Szegedi Ifjúsági Napok, irány a Tisza-part!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 27.Már csak egy hét van hátra a nyárból, így érdemes azt minél emlékezetesebbé tenni és a legszuperebb élményekkel kitölteni. És mi is lehetne erre a legjobb, ha nem egy fesztivál, ahol a nyaralás és a buli kéz a kézben a jár! A SZIN az ország legnagyobb múlttal rendelkező fesztiválja – öregebb, mint Woodstock – és több ezer fiatal hagyományos nyárzáró bulija, Szegeden, a Napfény városában. A fesztivál a diákbarát árak mellett pedig minden évben igazi nemzetközi sztárparádét vonultat fel, ami ezúttal sem lesz másként: többek közt Afrojack, a Clean Bandit, Alvaro Soler, Jay Hardwell, Nakadia, a Dubioza Kolektiv és Salvatore Ganacci koncertjén tombolhatjuk át az éjszakákat, de természetesen a hazai kedvencek sem maradnak majd otthon.

A fesztiválon ideje alatt tucatnyi zenei helyszínen válogathatunk a pop, rock, rap, világzene és elektronikus műfajok között, így biztos, hogy mindenki megtalálja a kedvenc bulizenéjét.

A fergeteges hangulatú nyitóestéről a világ legjobb DJ-i között számon tartott, a DJ Mag Top 10-ben évek óta stabil helyen álló Afrojack gondoskodik majd, Majkával, a Follow The Flow-val, a Brains-szel és Horváth Tamással egyetemben, de itt lesz az új lemezén munkálkodó Elefánt és a Hősök is.

A világsztárok sorát a Clean Bandit folytatja a Borsodi Nagyszínpadon, akik új, What is love? című albumukkal érkeznek csütörtökön az Újszegedi Partfürdőbe, de itt lesz a SZIN-kedvenc formáció, a Dubioza Kolektiv is, míg a hazai vonalat a Punnany Massif és a Margaret Island erősíti majd.

A hétvége beindításáért a spanyol származású Alvaro Soler felel majd, aki latinos hangulatú tánczenéivel csábít majd mindenkit a „táncparkettre”. A latinos ritmusok előtt Rúzsa Magdi rabolja el a szíveket, a legnagyobb hősökről pedig a szegedi illetőségű Honeybeast dalol majd.

A SZIN - és egyben a nyár – záró estéjén a Halott Pénz slágereire élhetjük át újra a vakáció legjobb pillanatait, majd a Tomorrowlanden és az Ulra Music Festivalon is felejthetetlen partyt prezentáló Salvatore Ganacci veszi át a terepet, akinek Horse című számát már 10 milliónál is többen nézték meg a legnagyobb videomegosztón.

Persze, az esti koncerteken és bulin túl is van élet a SZIN-en. Medencés partyk, karaoke bár és egy 35 méter magas óriáskerék is várja a SZINezőket, de napközben érdemes lesz elmerülni a Civilfalu programjaiban is, ahol különféle játékok, interaktív és ismeretterjesztő programok várnak mindenkit.

A fesztiválozók idén azt is bebizonyíthatják, nem hogy ők buliznak a legjobban, de nekik van a legnagyobb szívük is. A SZIN és a Karitáció Alapítvány ugyanis az ország legnagyobb „piros orr flashmobját” szervezik pénteken, a Borsodi Nagyszínpad elé, mellyel a Szegedi Gyermekklinika eszközvásárlását támogatják. A jótékonysági akció célja, hogy 1.000.000 forintot gyűjtsön össze a gyermekklinika részére úgy, hogy a jótékony fesztiválozók egy-egy 400 forintos piros orr vásárlásával járulnak hozzá az akcióhoz.

A nyár java tehát még hátra van, irány augusztus 28. és 31. között a SZIN!


KÖVESS MINKET:
hirdetés
szin0725-1.jpg

Az év legzöldebb fesztiváljára készül Szeged

A Szegedi Ifjúsági Napokon, vagyis a SZIN-en idén a bulizás mellett sokféle módon próbálják óvni a környezetet.
Dobó Maitz Petra cikke - szmo.hu
2019. augusztus 28.51. alkalommal nyitja meg kapuit a nyári szezon utolsó fesztiválja, a Szegedi Ifjúsági Napok, vagyis a SZIN.

Részt vettünk az előzetes fesztiválbejáráson, ahol dr. Botka László, Szeged polgármestere elmondta: azon túl, hogy számtalan magyar fellépő és 7 világsztár koncertjét élvezhetjük 12 különböző színpadon,

a SZIN lesz reményeik szerint az év "legzöldebb fesztiválja".

A fákat színes "ruhácskák" védik a közönségtől, a szemetet pedig extravagáns és különleges, hal formájú gyűjtőládákba várják, amelyek annyira szuperül néznek ki, hogy akár szelfizni is lehet mellettük. Hogy miért hal formájúak a kukák? Roppant egyszerű: nézz egy picit magad elé, és ha meglátod a Tiszát, megtalálod a kérdésre a választ.

A cigarettacsikkek gyűjtésére játékos dobozokat helyeztek el az újszegedi Partfürdő területén. Hogy hová dobd a csikked, te döntöd el, hiszen

a gyűjtődobozokon olyan életbe vágó fontosságú kérdéseket tesznek fel, miszerint sör vagy bor? Jóbarátok vagy Agymenők? Star Wars vagy Trónok harca?

Az étkezőegységekben lecserélték a műanyag szívószálakat. Ha mégis mindenképp ragaszkodsz hozzá, a papírból készült, könnyen lebomló verzió segítségével szürcsölheted az italodat. De ami talán még ennél is fontosabb:

minden evőeszköz, tányér, pohár környezetbarát, lebomló termék.

Remek újdonság, hogy

a tavaly karácsonykor már megismert szegedi óriáskereket felépítik a SZIN-en, sőt, egészen a Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivál zárónapjáig, szeptember 8-ig kint is marad.

Akár bulizni is lehet madártávlatból a "Szeged Eye"-ról, ez mindenképp nagyon menő lesz.

Mindemellett idén sem marad el a már hagyománynak számító Civil Falu, ahol 35 civil szervezet, mozgalom, alapítvány képviselteti magát a fesztiválon.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x