hirdetés
szegedi_cukraszdak_ck.jpg

A kakaós-omlós tészta összefogja a közte lévő sült csokikrémet, szederdzsemet és rumos meggyet – a legédesebb helyek Szegeden

A szegedi cukrászda-kultúra gyökerei a régmúltba nyúlnak vissza, elég csak az 1870-es években alapított és ma is működő Virág Cukrászdára gondolni. Ha nem akarunk lyukra futni, érdemes előbb tájékozódni.
Gergő írása a SunsEaty blogon - szmo.hu
2019. március 02.


hirdetés

G&B, azaz Gergő és Bandi. Két ember, akiket a közös szenvedélyük, a hamburger és a Forma-1 hozott össze. Az egész valahogy úgy kezdődött, hogy a munkahelyi ebédszünetekben tett felfedező utak során szerzett kulináris élményeket igyekeztek a kollégákkal is megosztani. Aztán arra gondoltak, hogy szélesebb kört is érdekelhet, hogy hová érdemes betérni, ha valaki gyorsan szeretne enni valami igazán finomat... Elsősorban Szegeden, vagy bárhol máshol, ahova eljutnak. Az élményeiket pedig közreadják a SunsEaty blogon.

A választék jóllehet a mai napig bőséges, mégsem mindenhol azonos minőséggel találkozunk. Ha nem akarunk lyukra futni, érdemes először tájékozódnunk, ugyanis nem biztos, hogy azokon a helyeken találjuk a legfinomabb édességeket, amelyek az arcunkba tolják magukat. Ehhez nyújtunk segítséget legújabb cikkünkben, megmutatva, hogy melyek a mi kedvenc sütilelő helyeink a napfény városában.

Süti nem süti

Mi mással kezdenénk a sort, mint Szeged legfranciásabb és legbájosabb desszertezőjével, ami - Woody Allen azonos című filmje után - a Süti nem süti nevet kapta. A 2015 decemberében nyílt desszertbár olyan pici, hogy turistaként észre sem vesszük, hacsak bámészkodás közben véletlenül be nem pillantunk az otthonosan berendezett belső térbe. (Más a helyzet nyáron, amikor az előttük lévő kis terasz is megtelik élettel.)

A friss kínálatot a Süti News-on keresztül követhetjük nyomon, amit a Tisza Lajos körúti üzlethelyiségben és a facebookon is megtalálunk. A roll-up tréfás rajzok segítségével meséli el, milyen tésztából, krémből, habból és más finomságokból áll össze legújabb desszertkülönlegességük.

Van persze konstans süteménykínálat is: a különféle macaronok, a karamellás brownie, a mindenmentes Poppino és a karamellás túrótorta gyakran előforduló sütemény náluk. A ropogós vajas croissant, a spenótos quiche, az almás pite és a feketeribizlis frangipane látványa és illata ugyancsak szinte állandó csábítást jelent a visszatérő vendégek számára.

Törzsvendégekből márpedig nincs hiány; folyton olyan érzése van az embernek, mintha a személyzetet minden egyes sütizni vágyóhoz valamilyen személyes ismeretség fűzné. Ez persze részben így is van, de sokszor inkább a vendégek felé áradó kedvesség és figyelem teremti meg az említett családias hangulatot. De lássuk végre a sütiket... Az egyik kedvencem az omlós tésztájú szilvás lepény, amibe annyi szilvát tesznek, amennyit csak lehetséges.

A csokis-meggyes sütemény tetejét egy vanília ízű panna cotta csepp díszítette, ami köré liofilizált málnát szórtak. A kakaós-omlós tészta nem volt vastag, éppen csak arra hivatott, hogy összefogja a közte lévő sült csokikrémet, szederdzsemet és rumos meggyet.

Ezután könnyedebb vizekre evezve kipróbáltuk a mangós újdonságot. A mandulás linzertésztára karamellizált dióréteget tettek, amit egy könnyű mangó mousse és lime-os mascarpone hab követett, majd a süti tetejét igazi mangó darabokkal borították.

Biztosan állíthatom, hogy népszerűségük egyik titka, hogy a szívüket-lelküket is belesütik a süteményekbe. A kedves kiszolgálás, a kellemes hangulat és az isteni sütik miatt biztosan visszatértek majd ti is, ha egyszer már kipróbáltátok.

REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház

A cukrászatot 2018 júliusában nyitották meg a Kölcsey utca és a Magyar Ede tér sarkán található Reök-palota aljában. A tulajdonos nem más, mint a szegedi vendéglátásban jól ismert Mannah Reda, aki a nem messze található Tróját és a Pianót is üzemelteti.

A romantikus hangulatot idéző Süti nem sütivel szemben a REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház patinás légkörrel és nagyvonalú, világos belső térrel ejt ámulatba bennünket. A szecessziós berendezés, a metlachi mintás szőnyegpadló, a pasztellzöld színű falfestés és a mennyezetet borító buja selyemtapéta egyszerre elegáns és dizájnos.

A tökéletes dizájnt nemcsak a külsőségeknél, hanem a süteményeknél is szem előtt tartották. Minden süti, torta egy műalkotás szépségével vetekszik. Ráadásul a modern és szép formák izgalmas ízeket rejtenek. Mindezt úgy érik el, hogy egyáltalán nem használnak ízfokozókat vagy mesterséges adalékanyagokat.

Az édességeket frissen készítik a kiszolgáló tér alatti üzemben. A franciák legendásan híres „ezerlapos” krémesét, a mille-feuille-t pont előttünk kapkodták el, így egy kevés várakozás után (ameddig a többi süteményt kóstolgattuk), úgy volt szerencsénk beleharapni, hogy az aranylóra sült tésztalapok még langyosak voltak. A vajas tésztarétegek kellemesen ropogtak, a sárgakrémben látható apró fekete pöttyök pedig arról árulkodtak, hogy a cukrászok igazi vaníliarúd kikapart magjaival dolgoznak. Bár a krémet nem nyomózsákból nyomják a süteménybe, a végeredmény így is tetszetős lett.

A laktóz és gluténmentes sütemények közül a Hófehérke desszertet próbáltuk ki. A ropogós mandula morzsa és a lágy kókusz ízű hab könnyed és izgalmas párost alkotott. Kellemes meglepetést okozott a sütemény közepébe rejtett mangó ízű zselé is.

A mennyei Szomolyai desszertnél a linzertészta alapot egy mandulás krémréteg és egy izgalmas meggyréteg követte, amit aztán egy fényes külsejű meggy mousse-os félgömbbel koronáztak meg.

Sugar&Candy

A szegedi dóm közvetlen szomszédságában egy igazi kis ékszerdobozra bukkanhatunk. A fehér szín által uralt, királykisasszonyos, habos-babos enteriőrrel elsősorban a hölgyeket célozták meg, de mi férfiak sem fogunk ellenkezni, ha már egyszer megkóstoltuk az ínycsiklandó süteményeket. A beltér igényes, az ablakban ülve pedig a fogadalmi templom látványában gyönyörködhetünk.

Minden süteményt helyben sütnek az üzlet mögötti kis üzemben. Ők is mellőzik a különböző adalékanyagokat, tartósítószereket, porokat és pasztákat. Ezzel szemben mindenhez francia vajat és tejszínt használnak, a csokis sütikbe pedig kizárólag magas kakaótartalmú fehér vagy étcsokoládé kerül, ami amellett, hogy finom, még köztudottan egészséges is.

A fehér csokoládés-almás mousse azonnal az egyik kedvencünk lett. A hajszálvékony alsó tésztaréteget ropogós grillázs darabokkal varázsolták még izgalmasabbá. Erre kerültek a fahéjjal ízesített almadarabok és a habkönnyű fehér csokoládés krém. Végül az egészet egy ropogós csokiréteggel zárták le, amit dekadens étkezési arannyal díszítettek.

A Rákóczi túró tart-ban a házi lekvárnak is beillő baracklekvár édes és koncentrált volt, a tojáshabbal gyönyörű koronát varázsoltak köré. A könnyű mousse-szal ellentétben ebben a tortácskában aztán volt "anyag", de sem tészta, sem a túró nem volt fojtós. Az áfonyás és a karamellás sajttorta közül ez utóbbit próbáltuk ki. A krém állagából és ízéből ítélve inkább túrókrém lehetett benne, mint valamilyen krémsajt. Ez a kellemesen savanykás íze miatt remekül passzolt a tetején lévő édes vajkaramell réteghez.

Torta Művek

Jó hír az Újszegeden lakók számára, hogy nem csak a belvárosban, hanem a Tisza bal partján is találhatunk finom pék- és cukrászsüteményeket. A Torta Művek a Csongrádi sugárúti apró műhelyt kinőve a Derkovits fasorra költözött, ahol a korábbiakkal ellentétben már a helyben fogyasztásra is nagy hangsúlyt fektetnek.

A kellemes hangulatú vendégtérből bepillantást nyerhetünk a sütemények és torták készítésének rejtelmeibe, és bár az üzem nagyobbik része a vendégtér alatt került kialakításra, így is nagyon érdekes látvány, ahogy a szemünk láttára készülnek el az utolsó simítások, kerülnek fel a tortákra a díszítések és a feliratok.

Minden sütemény helyben készül, tartósítószerek felhasználása nélkül. Mesterséges színezőket sem használnak, a sütemények gyönyörű színei az olyan természetes színezőanyagoknak köszönhetőek, mint a céklapor vagy éppen a zöld teapor. A kemény borítású torták törtfehér színe arról árulkodik, hogy fondant helyett valódi marcipánnal dolgoznak.

A náluk sütött sűrűbb, kalácsosabb tésztájú croissant mára a szegediek kedvencévé vált; a Soup&Pasta mellett a Hét Kávézóba és az Antique Cafeba is tőlük érkezik a franciák kedvenc reggeli péksüteménye. Bägeleket is sütnek, amikből aztán szuper szendvicseket készítenek. A kávékra is érdemes odafigyelni, mert nemrég speciality irányba mozdultak el. Ha szerencsénk van, akkor a pult másik oldalán azt a Szabó Diát találjuk, aki megnyerte az idei Amatőr Magyar Barista Bajnokságot.

Ezek tehát a mi kedvenceink, ami persze nem zárja ki, hogy a felsoroltakon túl is legyenek ígéretesen fejlődő vagy éppen már most nagyon jó cukrászdák Szegeden. Az utóbbi időben például a Rudi és Fickónál is találunk tortákat, márpedig ők semmit sem vesznek félvállról.

Ha van valami jó tippetek, írjatok nekünk bátran a Facebookon, és mielőtt enni indultok Szegeden, olvassátok a blogot az ajánlatainkkal!

KÖVESS MINKET:





hirdetés
nyito-1.jpg

A lemenő nap sugarai aranyszínbe öltöztették Szegedet

Varázslatos... A természet alkotókedve mindig lenyűgözi az embert.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2019. augusztus 04.



Este van... A lemenő nap sugarai még egyszer felizzanak, és aranyszínbe öltöztetik a Napfény városát. A természet megint megmutatta, hogy csodákra képes...

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:



hirdetés
lion-219846_1280.jpg

Már élőben is megnézheted a Szegeden született fehér oroszlánkölyköt

Szonja a kifutó új sztárja, akit egyúttal apukájával is összeszoktattak.
MTI, Címkép: illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2019. augusztus 17.



Már a kifutóban látható a Szegedi Vadasparkban májusban született világos színű, szinte fehér oroszlánkölyök, amely gondozóitól a Szonja nevet kapta - közölte Veprik Róbert igazgató az MTI-vel.

A nőstény május 15-én az oroszlánház biztonságában hozta világra kicsinyét.

Az anyát és a kölyköt néhány hétig ezt követően is elkülönítve tartották a hímtől, Timbától, a családtagok a héten először találkozhattak a kifutóban.

Az összeszoktatás minden probléma nélkül zajlott, ami nem volt meglepetés, hiszen eddig is látta, szagolhatta egymást apa és lánya.

Már együtt a család... #oroszlán #oroszlánkölyök #lion #whitelion #lioncub #szeged #szegedzoo

144 Likes, 3 Comments - Szegedi Vadaspark (@szegedzoo) on Instagram: "Már együtt a család... #oroszlán #oroszlánkölyök #lion #whitelion #lioncub #szeged #szegedzoo"

Szonja elsősorban a kora délelőtti órákban aktív, a nyári melegben, déltájban már ő is inkább az árnyékban pihen, ahogy szülei teszik.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:




hirdetés
7I5A2390-1.jpg

Az ország legnagyobb nyárzárója vár Szegeden!

Mediterrán hangulat, fergeteges koncertek, 12 zenei helyszín, több mint 200 produkció, nemzetközi sztárok. Kezdődik a Szegedi Ifjúsági Napok, irány a Tisza-part!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 27.



Már csak egy hét van hátra a nyárból, így érdemes azt minél emlékezetesebbé tenni és a legszuperebb élményekkel kitölteni. És mi is lehetne erre a legjobb, ha nem egy fesztivál, ahol a nyaralás és a buli kéz a kézben a jár! A SZIN az ország legnagyobb múlttal rendelkező fesztiválja – öregebb, mint Woodstock – és több ezer fiatal hagyományos nyárzáró bulija, Szegeden, a Napfény városában. A fesztivál a diákbarát árak mellett pedig minden évben igazi nemzetközi sztárparádét vonultat fel, ami ezúttal sem lesz másként: többek közt Afrojack, a Clean Bandit, Alvaro Soler, Jay Hardwell, Nakadia, a Dubioza Kolektiv és Salvatore Ganacci koncertjén tombolhatjuk át az éjszakákat, de természetesen a hazai kedvencek sem maradnak majd otthon.

A fesztiválon ideje alatt tucatnyi zenei helyszínen válogathatunk a pop, rock, rap, világzene és elektronikus műfajok között, így biztos, hogy mindenki megtalálja a kedvenc bulizenéjét.

A fergeteges hangulatú nyitóestéről a világ legjobb DJ-i között számon tartott, a DJ Mag Top 10-ben évek óta stabil helyen álló Afrojack gondoskodik majd, Majkával, a Follow The Flow-val, a Brains-szel és Horváth Tamással egyetemben, de itt lesz az új lemezén munkálkodó Elefánt és a Hősök is.

A világsztárok sorát a Clean Bandit folytatja a Borsodi Nagyszínpadon, akik új, What is love? című albumukkal érkeznek csütörtökön az Újszegedi Partfürdőbe, de itt lesz a SZIN-kedvenc formáció, a Dubioza Kolektiv is, míg a hazai vonalat a Punnany Massif és a Margaret Island erősíti majd.

A hétvége beindításáért a spanyol származású Alvaro Soler felel majd, aki latinos hangulatú tánczenéivel csábít majd mindenkit a „táncparkettre”. A latinos ritmusok előtt Rúzsa Magdi rabolja el a szíveket, a legnagyobb hősökről pedig a szegedi illetőségű Honeybeast dalol majd.

A SZIN - és egyben a nyár – záró estéjén a Halott Pénz slágereire élhetjük át újra a vakáció legjobb pillanatait, majd a Tomorrowlanden és az Ulra Music Festivalon is felejthetetlen partyt prezentáló Salvatore Ganacci veszi át a terepet, akinek Horse című számát már 10 milliónál is többen nézték meg a legnagyobb videomegosztón.

Persze, az esti koncerteken és bulin túl is van élet a SZIN-en. Medencés partyk, karaoke bár és egy 35 méter magas óriáskerék is várja a SZINezőket, de napközben érdemes lesz elmerülni a Civilfalu programjaiban is, ahol különféle játékok, interaktív és ismeretterjesztő programok várnak mindenkit.

A fesztiválozók idén azt is bebizonyíthatják, nem hogy ők buliznak a legjobban, de nekik van a legnagyobb szívük is. A SZIN és a Karitáció Alapítvány ugyanis az ország legnagyobb „piros orr flashmobját” szervezik pénteken, a Borsodi Nagyszínpad elé, mellyel a Szegedi Gyermekklinika eszközvásárlását támogatják. A jótékonysági akció célja, hogy 1.000.000 forintot gyűjtsön össze a gyermekklinika részére úgy, hogy a jótékony fesztiválozók egy-egy 400 forintos piros orr vásárlásával járulnak hozzá az akcióhoz.

A nyár java tehát még hátra van, irány augusztus 28. és 31. között a SZIN!


KÖVESS MINKET:




hirdetés
szin0725-1.jpg

Az év legzöldebb fesztiváljára készül Szeged

A Szegedi Ifjúsági Napokon, vagyis a SZIN-en idén a bulizás mellett sokféle módon próbálják óvni a környezetet.
Dobó Maitz Petra cikke - szmo.hu
2019. augusztus 28.



51. alkalommal nyitja meg kapuit a nyári szezon utolsó fesztiválja, a Szegedi Ifjúsági Napok, vagyis a SZIN.

Részt vettünk az előzetes fesztiválbejáráson, ahol dr. Botka László, Szeged polgármestere elmondta: azon túl, hogy számtalan magyar fellépő és 7 világsztár koncertjét élvezhetjük 12 különböző színpadon,

a SZIN lesz reményeik szerint az év "legzöldebb fesztiválja".

A fákat színes "ruhácskák" védik a közönségtől, a szemetet pedig extravagáns és különleges, hal formájú gyűjtőládákba várják, amelyek annyira szuperül néznek ki, hogy akár szelfizni is lehet mellettük. Hogy miért hal formájúak a kukák? Roppant egyszerű: nézz egy picit magad elé, és ha meglátod a Tiszát, megtalálod a kérdésre a választ.

A cigarettacsikkek gyűjtésére játékos dobozokat helyeztek el az újszegedi Partfürdő területén. Hogy hová dobd a csikked, te döntöd el, hiszen

a gyűjtődobozokon olyan életbe vágó fontosságú kérdéseket tesznek fel, miszerint sör vagy bor? Jóbarátok vagy Agymenők? Star Wars vagy Trónok harca?

Az étkezőegységekben lecserélték a műanyag szívószálakat. Ha mégis mindenképp ragaszkodsz hozzá, a papírból készült, könnyen lebomló verzió segítségével szürcsölheted az italodat. De ami talán még ennél is fontosabb:

minden evőeszköz, tányér, pohár környezetbarát, lebomló termék.

Remek újdonság, hogy

a tavaly karácsonykor már megismert szegedi óriáskereket felépítik a SZIN-en, sőt, egészen a Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivál zárónapjáig, szeptember 8-ig kint is marad.

Akár bulizni is lehet madártávlatból a "Szeged Eye"-ról, ez mindenképp nagyon menő lesz.

Mindemellett idén sem marad el a már hagyománynak számító Civil Falu, ahol 35 civil szervezet, mozgalom, alapítvány képviselteti magát a fesztiválon.


KÖVESS MINKET:






Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x